Americanii au identificat un concept care reuneste toate aceste simptome (si multe altele asemenea lor): "Sick building syndrome" (SBS), mai pe romaneste sindromul cladirii bolnave. O importanta institutie din Statele Unite ale Americii - EPA, Environmental Protection Agency - care se ocupa de protectia mediului inconjurator a realizat un raport referitor la SBS si la semnele care indica prezenta acestui sindrom printre noi sau colegii nostri cu care impartim biroul.
Termenul "sindromul cladirii bolnave" este folosit pentru a descrie situatiile in care ocupantiilor cladirilor de birouri experimenteaza probleme acute de sanatate si efecte neplacute legate de confortul resimtit - care, se pare, sunt legate de timpul petrecut in cladirile de birouri; dar nu pot fi identificate boli sau cauze clare ale acestor semne. Plangerile pe care le au oamenii care sufera de acest sindrom pot fi localizate intr-o anumita camera sau birou, ori intr-o anumita zona, sau sunt larg raspandite de-a lungul intregii cladiri.
Potrivit americanilor, indicatori ai sindromului cladirii bolnave pot fi atunci cand:
* Ocupantii cladirilor de birouri se plang de simptome asociate cu un disconfort acut; de exemplu: dureri de cap; iritatii ale ochilor, nasului, gatului; tuse seaca; piele uscata sau iritata (persista senzatia de mancarime); ameteli si greata; dificultati de concentrare; oboseala; si sensibilitate la mirosuri.
* Cauza simptomelor nu este cunoscuta, spune raportul EPA.
* Cele mai multe dintre persoanele care s-au plans initial de astfel de simptome au anuntat ca imediat ce au parasit cladirea de birouri au simtit o alinare, o calmare a acestor disconforturi.
Tot americanii au mai definit un concept, in contrast cu sindromul cladirii bolnave, care se numeste "building related illness" (BRI) - in limba romana boli legate de cladiri (de birouri).
Acest termen este folosit atunci cand simptomele unei boli diagnosticabile sunt identificate sau pot fi atribuite direct unor agenti contaminanti care circula in cladirile de birouri pe calea aerului.
Indicatori ai bolilor legate de cladirile de birouri pot fi atunci cand:
* Ocupantii cladirilor se plang de simptome precum: tuse, senzatie de constrictie toracica (dureri in piept), febra, frisoane si dureri musculare.
* Aceste simptome pot fi definite clinic si au cauze clar identificabile.
* Persoanele care s-au plans de astfel de simptome au nevoie (ar putea avea nevoie) de o perioada de recuperare prelungita dupa ce au parasit cladirea de birouri.
Cauzele "sindromului cladirii bolnave":
1. Ventilatia inadecvata din cladire
In prezent, cele mai multe cladiri de birouri se bazeaza doar pe instalatii de ventilatie artificiala, iar aerul de afara a cazut, de-a lungul timpului, in dizgratie. Studiile au aratat ca in multe cazuri s-au inregistrat cantitati scazute de aer din exterior (de afara) in ceea ce priveste ventilatia cladirii, iar acest lucru s-a oglindit asupra starii de sanatate si de confort a ocupantilor cladirii. Ventilatia inadecvata este un factor important in “sindromul cladirii bolnave”, mai ales daca sistemele de ventilatie (de incalzire si aer conditionat) nu functioneaza bine si nu distribuie aerul asa cum trebuie catre oamenii care lucreaza acolo. Asa ca, din cand in cand, la birou este chiar recomandat sa mai deschizi cate un geam sau sa iesi putin afara (pe terasa sau pe balcon) pentru a-ti umple rezervoarele cu aer curat.
2. Substante chimice contaminante provenite de la surse din interior
Poluarea aerului din interior provine, de cele mai multe ori, de la surse din cladire. De exemplu, adezivi, mocheta si materialul din care este confectionata, tapiteria sau husele de tapiterie, produsele fabricate din lemn, copiatoarele si imprimantele, pesticidele si agentii de curatare - toate acestea pot emite compusi organici volatili care ne pun in pericol sanatatea, printre care si formaldehida.
3. Substante chimice contaminante provenite de la surse din exterior
Aerul de afara care intra in cladirile de birouri poate fi o sursa de poluare in interior. De exemplu, poluarea de la tevile de esapament ale autovehiculelor; gurile de aerisire (din bucatarii sau bai), spatiile unde sunt ascunse tevile si instalatiile sanitare; din aceasta cauza, aerul poluat poate intra in cladire prin aerisirile de prost amplasate, ferestre si alte spatii.
4. Agenti contaminanti biologici
Bacterii, mucegai, polen si virusi - acestea reprezinta cateva tipuri de agenti contaminanti biologici. Acestia se pot reproduce in medii favorizante - apa care stagneaza prin conducte, umidificatoare, tevi de scurgere sau in zonele in care apa s-a infiltrat - prin tavan, gresie, mocheta sau din cauza izolatiei proaste a cladirii. Uneori chiar si insectele sau excrementele de la pasari pot fi surse de contaminari biologice. Important este cum sa te feresti de ele si sa respiri acest aer cat mai putin.
Citeste si: Vezi cum arata o cladire construita cu ciment transparent
Cea mai inalta cladire din lume s-a redeschis
Record: A construit cea mai mare cladire din carti de joc din lume
A doua cea mai inalta cladire din lume va deveni "verde"
Sursa foto: www.freedigitalphotos.net