Un studiu realizat de Centrul de cercetare al Comisiei Europene - Joint Research Centre (JRC) în 21 de state europene, inclusiv România, a arătat, printre altele, că în condimentele pe care le folosim frecvent se pot găsi coloranți nepermiși sau tot felul de cereale.
"Tot ceea ce înseamnă colorant, conservant, poate să afecteze sănătatea noastră în general și mai ales, sănătatea digestivă: sănătatea tractului digestiv, sănătatea microbiomului.", a declarat nutriționistul Laura Ene la Digi24.
Laura Ene a venit cu o recomandare, în contextul analizei JRC: "Să creștem plăntuțele proaspete în ghiveci, să le recoltăm proaspete sau să le cumpărăm și să ne facem propriile combinații de condimente."
"De preferat este să alegem și aceste condimente cât mai naturale. În hypermarketuri există multe plăntuțe proaspete pe care le putem lua, usca și folosi mai departe în bucătărie. Condimentele reprezintă cea mai mare parte de antioxidanți din tot regnul vegetal.", a adăugat medicul nutriționist.
Cum ne asigurăm că vom consuma un piper de calitate
Întrebată "ce înseamnă faptul că în această analiză vedem cum piperul conține amidon, orez, hrișcă, grâu, orz", Laura Ene a spus că "atât timp cât nu este consumat în exces, nu cred că toate lucrurile acestea pot să dăuneze."
"Dar ca să ne asigurăm de faptul că putem consuma un piper de calitate, ideea ar fi să-l măcinăm direct dintr-o râșniță, să vedem bobul ca atare și atunci nu mai riscăm să fie contaminat.", a dezvăluit ea.
Putem înlocui oregano sau piperul negru? "Din păcate, nu. Aș folosi aceste surse ca atare și aș căuta forma lor proaspătă, pe care aș usca-o acasă."
"Din punctul meu de vedere, toate condimentele ne fac bine, atât timp cât sunt din surse sigure. Pe toate le putem găsi în formă proaspătă. (...) Este aceeași discuție și cu ceaiul, și cu mâncarea.", a conchis nutriționistul.