Carnea
Fie ea de porc sau de pui, poate contine bacterii daunatoare precum salmonella, listeria sau E. coli. Ai grija sa nu contamineze si alte produse din figider, chiuveta si spala tocatorul dupa ce l-ai folosit pentru a portiona carnea.
Salata
Salata si verdeturile sunt sanatoase, insa poti fi daunatoare daca nu sunt curatate cum trebuie. Bacteriile se afla mai ales pe frunzele care au luat contact cu exteriorul, motiv pentru care ar trebui sa scoti primele frunze si sa speli restul cu simt de raspundere. Chiar si frunzele de salata ambalate, cumparate de la supermarket, trebuie spalate, intrucat nu stii cum prin ce maini au trecut.
Ouale
Te poti pricopsi cu salmonella daca le consumi insuficient gatite. Pastreaza-le la frigider si prajeste-le sau fierbe-le bine inainte de a le consuma. Sub nicio forma nu consuma oua crude.
Tonul
Tonul crud care nu este depozitat la temperatura potrivita te poate trimite la spital cu o toxiinfectie alimentara de toata frumusetea, din cauza unei substante care se dezvolta in aceste conditii, numita scrombotoxina. Simptomele includ dureri de cap, crampe, ameteala si tulburari de vedere. Gatirea pestelui dupa dezvoltarea substantei nu o distruge, iar riscul de imbolnavire este crescut.
Scoicile
Crude, poti fi infectate cu un virus care cauzeaza gastroenterita sau chiar vibrio, bacteria raspunzatoare pentru holera.
Inghetata
Te poti confrunta cu toxiinfectie alimentara cauzata de lapte pasteurizat contaminat in timpul procesarii, intrucat aparatele folosite la prepararea produsului nu sunt curatate cu regularitate si pot adaposti bacterii.
Rosiile
Salmonella poate trai si in fructele crude, insa se inmulteste cand rosiile sunt taiate si lasate intr-un mediu cald. Tine salata la frigider si sucul proaspat de rosii la fel!