Dismenoree inseamna durerea din timpul menstruatiei, localizata in abdomenul inferior. La unele femei, durerile menstruale sunt usoare (dismenoree primara); la altele, in schimb, sunt severe (dismenoree secundara care necesita obligatoriu o vizita, cel putin la medicul de familie, iar apoi, daca este cazul, la ginecolog) si impiedica activitatile cotidiene timp de mai multe zile pe luna.
Dismenoreea afecteaza aproximativ 50 % dintre femeile de varsta reproductiva. Apare mai frecvent la cele cu varsta cuprinsa intre 15 si 25 ani. Dismenoreea este principala cauza de absenteism scolar la adolescente si o problema destul de frecventa a femeilor tinere (cam 10% din persoanele cu dismenoree prezinta o reducere a capacita?ii de efectuare a activita?ii cotidiene de1-3 zile/luna). Din cauza disconfortului produs se inregistreaza un absenteism de aproximativ 26% la femeile cu o varsta mai mica de 15 ani, 51% la cele de 19 ani si 34% la peste 24 ani.
Factorii care sunt frecvent asociati aparitiei dismenoreei variaza: de la varsta mai mica de 20 de ani, inceputul precoce al pubertatii (sub 11 ani), fluxul menstrual abundent, depresie sau anxietate, regimuri de slabire (femei intre 14 si 20 de ani), lipsa sarcinilor, fumatul, lipsa efortului fizic, pana la stresul; emotional. Sunt factorii pe care ii putem combate in mod voluntar, dar sunt si factori independenti de vointa noastra, care iau nastere din structura organismului cu care suntem inzestrate de la natura. Cert este ca sunt foarte putine femei care nu au parte de dureri pre-mestruale si chiar menstruale si ca aceasta problema este una pentru care trebuie luate masuri. Nu trebuie sa suferi din cauza acestor dureri, care pana la urma sunt firesti. Exista medicamente care te pot ajuta.
Bucura-te la maxim de orice moment al lunii actionand inteligent!