Caldeenii au fost astronomi si matematicieni. Ei au fost preocupati de evenimentele de pe cer si au urmat un model prestabilit de observare. Ei au urmarit stelele fixe, le-au notat pozitiile si au urmarit atent deplasarea planetelor, ratacitoare pe orbite excentrice, pe baza aceluiasi plan de observare. Pentru ei a devenit repede evident faptul ca fiecare planeta, urma un coerent. in timpul domniei regelui Assurbanipal se vor elabora primele modele de harti stelare, primele tabele de efemeride, tabelele in care sunt notate minutios, pozitiile si miscarea planetelor pe cer.
In pregatirea noului sistem cosmologic, Caldeenii au apelat la cele douasprezece constelatii vizibile cu ochiul liber, prin care Soarele si Luna treceau in mod regulat. Acesta a fost, ca sa spunem asa, precursorul zodiacului. Ideea ca influenta planetelor era omniprezenta, a consolidat pozitia preotului astrolog, iar influenta acesteia a fost covarsitoare deoarece a dus la raspandirea acestei prime stiinte, in tot Extremul Orient, in Orientul Mijlociu si in bazinul mediteranean, in secolele premergatoare nasterii lui Hristos.
Caldeea era o provincie din Babilon, ai carei cetateni au ajuns foarte repede elita tarii, clasa dominanta, inca de prin secolul al 8-lea i.Hr. Denumirile de Babilon si Caldeea au devenit termeni interschimbabili, astfel ca, la un moment dat, sensul popular de caldeean ajunsese sa fie cel de astrolog. in Cartea lui Daniel, de exemplu, caldeean este sinonim cu matematician, astronom, cititorul in stele sau expertul in magie!
Multi astrologi de renume ai vremii au fost literalmente caldeeni, desi multi au venit, fara indoiala din alte zone ale Babilonului sau din alte parti ale Orientului Mijlociu. Chiar si tarile in care nu s-a remarcat un interes deosebit pentru astrologie au avut o contributie la aceasta. in Persia, de exemplu, in secolul al 6-lea i.Hr., Gjamasp, astrolog vestit, in vremea legendarului regelui Hystaspes, a scris tratatul El Hakim, in care analiza efectul conjunctiilor dintre Jupiter si Saturn si in care a facut o serie de predictii care, mai tarziu au fost interpretate, ca anuntand nasterea lui Hristos si aparitia islamului.
Tot astrologii caldeeni, au fost cei care au extins aplicarea astrologiei natale la nivel de natiune si stat, punand bazele astrologiei mundane, sustind afirmatii de genul, ca asa cum un om are momentul nasterii sale si orasele pot avea un moment al ansterii si ca, prin urmare, un astrolog ar putea consilia cu privire la momentul asezatii piatrei de temelie a noii cetati alegand un moment de bun augur, care sa asigure orasului cetate securitate si prosperitate. Unul dintre primele cazuri in care gasim sfaturi cu privire la acest subiect oferite de un astrolog, il intalnim in, aproximativ, anul 312 i.Hr., cand regele Seleucos a fondat orasul Seleucia, pe malul Tigrului. Seleucos a fost un adept devotat al astrologiei, spre deosebire de dusmanul sau Antigonus, care a ignorat avertismentul dat de astrologi si care spunea ca Seleucos il va ucide pe campul de lupta, ceea ce s-a si intamplat in anul 301 i.Hr. Cand Seleucos a luat decizia fondarii unui nou oras cetate, a consultat mai multi invatati caldeeni. Acestia insa, au respins, la fel ca si babilonienii, ideea construirii unui oras nou, pentru ca se punea problema, pe buna dreptate, ca daca oamenii vor migra si soldatii care vor dezerta se vor aseza in noul oras aceasta ar fi insemnat ruina Babilonului in sine, dar neavand curajul sa ii spuna in fata regelui adevarul, acestia au ales timpul cel mai putin propice pentru a pune piatra de temelie a noului oras. Seleucos a emis ordinul, dar muncitorii doreau atat de mult sa inceapa constructia incat au ignorat ordinul regelui si au turnat fundatia mai cu cateva saptamani mai devreme, moment care s-a dovedit pentru tanarul oras deosebit de proprice.
Din pacate tema astrala ridicata pentru Seleucia s-a pierdut, dar se pastreaza cele ridicate pentruAntiohia, - calculat pentru 22 mai 300 i.Hr. - ca si cele pentru Constantinopol, Alexandria, Ghaza, Cezareea; uneori reprezentari ale acestor au fost gravate pe monede batute in orasele respective.