Caldura este un alt factor ce trebuie evitat. Avand in vedere ca perlele iau nastere in ocean, in interiorul scoicilor, umezeala detine un rol capital in formarea nestematei. Expunerea prelungita la o sursa de caldura (soarele, cuptorul, semineul ) poate provoca serioase distrugeri. Ca sa te poti bucura de bijuteriile tale ornate cu perle, mult timp de-acum inainte, trebui sa stii si care sunt conditiile optime de depozitare. Un sfat important pe care ar trebui sa-l urmezi este ca perlele se tin intotdeauna in saculeti de catifea, pe care sa-i poti inchide cu un snur. In felul acesta eviti contactul cu celelalte bijuterii din caseta si previi zgarierea perlelor. Fa tot posibilul si in saculet strecoara o bucata mica din panza de in, care are rolul de a mentine nivelul umiditatii constant.
Ocazional, perlele trebuie sterse cu o bucata de panza fina imbibata in apa plata. Cu miscari delicate, curata perlele si mai apoi zvanta-le cu o carpa uscata. Poti sa folosesti si o periuta de dinti cu peri moi, pentru petele incapatanate care nu vor sa iasa de nicio culoare! Ai grija si efectueaza procedeul foarte delicat!
5 reguli de aur
• daca perlele intra in contact cu mancarea sau orice alta substanta straina, curata-le imediat;
• nu uita sa iti pui perlele dupa ce iti aplici machiajul si te parfumezi;
•evita produsele pentru curatare din comert, deoarece pot contine substante chimice daunatoare perlelor si in schimb foloseste metodele traditionale de intretinere;
• nu depozita niciodata micile nestemate in pungi de plastic sau orice alt mediu care ar putea favoriza dezvoltarea germenilor atat de nocivi lor.