Am vorbit in primul articol despre copiii unici si despre felul in care personalitatea primului nascut se formeaza, dar si despre felul in care primul nascut este afectat de nasterea celui de-al doilea frate al sau. Vom detalia, in acest articol, felul in care sunt influentate personalitatile urmatorilor nascuti intr-o familie.
Dupa primul nascut, fiecare dintre copiii nascuti trebuie sa faca fata unui comportament anume din partea fratelui/surorii mai mari.
Al doilea nascut este nevoit sa faca fata competitiei pe care primul nascut o provoaca si o mentine pentru a ramane in centrul atentiei. Astfel, copilul al doilea nascut devine un perfectionist. Scolar fiind, acesta va rupe pagina dupa pagina pana cand tema va fi asa cum doreste el; adica fara greseala.
Al doilea nascut are o latura artistica puternica; o multime de artisti si oameni de litere fac parte din aceasta categorie.
Al doilea nascut da dovada de hotarare si disciplina. De cele mai multe ori va reusi, mai ales in programele de autodezvoltare si autodisciplina.
Al doilea nascut are nevoie sa se simta acceptat. Celui de-al doilea nascut ii place sa dea sfaturi. In felul acesta el isi manifesta afectiunea fata de ceilalati. Se va simti auzit si apreciat atunci cand ii veti multumi sincer pentru sugestiile sale folositoare.
Al treilea nascut trebuie sa faca fata criticilor si cicalelilor celui de-al doilea nascut. Ca sa scape de sentimentul de vulnerabilitate, al treilea nascut va invata sa ignore acest comportament al fratilor mai mari. Asa ca va folosi frecvent expresia “Nici o problema”. Al treilea nascut pentru a scapa de sentimentul de plictiseala va fi incontinuu ocupat, va avea mereu lucruri noi de facut, va face schimbari dese. Al treilea nascut are multa compasiune pentru ceilalti si este empatic mai ales cu persoanele care sufera. Un al treilea nascut se va bucura sa-si auda ideile apreciate de ceilalti si cand ii va fi recunoscuta latura de salvator.
Al patrulea nascut, in urma relatiei cu fratii sai mai mari, pleaca cu convingerea ca va trebui sa se dovedeasca la fel de priceput ca ei in a face o serie de lucruri cum ar fi: sa-si faca temele, sa-si stanga lucrurile, sa reuseasca sa dea gol la poarta adversa, etc.
El va insista sa-si faca temele pana seara tarziu, doar trebuie sa se arate la fel de matur ca fratii lui mai mari. Cand sunt criticati deseori reactioneaza cu furie, dau vina pe altcineva sau pur si simplu se cufunda in tacere. Pentru a se alatura unui grup este nevoie sa fie rugati cu insistenta, pentru ca de cele mai multe ori se simt ignorati, chiar uitati de ceilalti. Au nevoie sa se simta apreciati pentru straduinta lor si pentru faptul ca le place sa-i ajute pe ceilalti.
Principiile ordinii nasterii si influenta lor asupra personalitatii au fost fundamentate de Cliff Isaacson observand atent comportamentul celor cinci copii ai sai; cunostiintele dobandite in urma activitatii sale de parinte s-au imbogatit treptat ascultand cu atentie ceea ce ii comunicau clientii sai despre propria lor persoana in timpul sedintelor de consiliere. Toate aceste cunostiinte isi dovedesc utilitatea in relatia parintii-copii, relatiile maritale, la serviciu, etc. Mai multe informatii despre ordinea nasterii si influenta ei asupra personalitatii gasiti in cartea “Influenta ordinii nasterii”, scrisa de Cliff Isaacson si Kris Radish.