Monarhii ale Europei concurat pentru serviciile de Regiomontanus (1436-1476), astronom si astrolog renumit, iar in Franta Nostradamus (1503-1566), a carui faima se bazeaza pe predictiile viitorului formulate in simboluri atat de generale incat orice interpretare este posibila, a condus un grup de astrologi la curtea Caterinei de Medicis, vaduva lui Henric al II-lea. Henric al IV-lea a cerut ca un astrolog sa fie prezent la nasterea fiului sau, viitorul Ludovic al XIII-lea, care, la randul sau a ordonat lui Jean Baptiste Morin (1583-1656) sa fie prezent la nasterea fiului sau, viitorul Ludovic al XIV-lea. Mai tarziu, Morin ascuns in spatele perdelelor din dormitor regal asteptat momentul in care tanarul Ludovic al XIV-lea si mireasa lui si-au consumat casatoria, ca si poata ridica un horoscop al momentului conceptiei in cazul in care regina ar fi ramas insarcinata.
In Spania, un astrolog l-a sfatuit pe Filip al II-lea sa anuleze vizita planificata a Mariei Tudor, pe motiv ca aspectele aratau un complot impotriva lui Filip. Habsburgul Rudolf al II-lea a fost protectorul multor astrologi. Si in Anglia, traditia inaugurata de Wilhelm Cuceritorul a continuat, pentru ca regii erau fascinati de ceea ce puteau sa le spuna astrele. Henric al VI-lea a consultat un astrolog vels renumit pentru a decide momentul incoronarii sale, iar mai tarziu, Richard de Vinderose, un englez instruit in Franta, s-a angajat ca astrolog la curtea sa. Eduard al IV-lea l-a avut ca favorit pe Maestru Eustache, iar Henric al VII-lea si Eduard al VI-lea i-au avut aproape pe William Parron si celebrul Jerome Cardan (1501-1576), matematician, medic si astrolog, primul care a sugerat crearea unui alfabet pentru orbi, prin atingere.
Cardinalul Wolsey a comadat horoscopul lui Henric al VIII-lea cu scopul de a-i intra mai bine in gratii, acest lucru insa, nu a fost dovedit, posibil ca zvonul sa fi plecat de la faptul ca Wolsey consulta frecvent astrologii. Dupa moartea lui Henric al VIII-lea, Cardan a venit in Anglia expres pentru a ridica horoscopul lui Edward al VI-lea iar secretarul de stat, Sir William Paget, a primit o carte semnata de Bonatus cu dedicatie. Decizia ca Sir Thomas Smith sa devina secretar de stat a fost luata...astrologic.
Astrologia nu avea inca oponenti puternici desi ocazional devenea subiect de satira sau de umor, dar este de retinut ca cele mai luminate minti ale timpului au agreat astrologia. Sir Thomas More a facut cateva glume despre un astrolog care nu a putut prezice infidelitatea sotiei sale, de exemplu, si considera astrologia un infantilism dar nu a mers mai departe. Erasmus de Rotterdam, pe de alta parte, intotdeauna dornic sa atace superstitiile, nu doar ca se consulta cu astrologii, era el insusi astrolog (ca, de exemplu, cauza anumitor litigii intelectuale de la Universitatea din Louvain, in 1519).