Într-o scrisoare deschisă adresată Casei Albe săptămâna trecută, Ben Stiller, Cate Blanchett și Cynthia Erivo i-au criticat pe giganții din industria noilor tehnologii, în primul rând pe reprezentanții companiilor Google și Open AI. Aceștia din urmă doresc să își antreneze modele de AI folosind un panel cât mai larg posibil de producții cinematografice și muzicale.
Însă 'a slăbi protecția dreptului de autor' și a permite acestor giganți high-tech 'să exploateze companiile americane din sectorul creativ' ar amenința economia de la Hollywood, au denunțat semnatarii scrisorii.
Potrivit revistei Variety, printre semnatari se află și alte nume importante de la Hollywood, cum ar fi Mark Ruffalo, Guillermo del Toro, Paul McCartney, Phoebe Waller-Bridge, Bette Midler, Ava Duvernay, Paul Simon, Ron Howard, Taika Waititi, Joseph Gordon-Levitt, Lily Gladstone, Sam Mendes, Brit Marling, Janelle Monáe, Paul Giamatti, Maggie Gylenhall, Alfonso Cuaron, Olivia Wilde, Judd Apatow și Chris Rock.
Industria de divertisment americană generează salarii de peste 230 de miliarde de dolari în fiecare an și angajează peste 2,3 milioane de persoane.
De la revenirea sa la Casa Albă, Donald Trump a deschis larg porțile economiei americane către inteligența artificială. Președintele Statelor Unite a anunțat un proiect de investiții masive în infrastructurile interne și a semnat în luna ianuarie un decret care suprimă 'controlul guvernamental inutil' asupra AI.
OpenAI și Google au anunțat că doresc să își antreneze modelele de AI pe cât mai multe conținuturi protejate prin drepturi de autor, avertizând că dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci țările rivale ar putea dobândi un avantaj semnificativ față de Statele Unite.
În vizorul lor se află în special China și modelele sale foarte performante, cum ar fi DeepSeek, care a bulversat universul noilor tehnologii prin puternicul său robot conversațional dezvoltat la costuri reduse și care funcționează cu mai puține resurse.
AI este un subiect de mare îngrijorare la Hollywood, numeroase personalități temându-se că utilizarea sa ar putea elimina locuri de muncă și ar afecta negativ calitatea producțiilor.
De altfel, industria de divertisment americană s-a mobilizat în cadrul unei greve de amploare la Hollywood, care a durat mai multe luni în 2023.
Producătorii și studiourile, din care unele doresc să își reducă cheltuielile și mizează pe potențialul AI pentru a-și atinge acest obiectiv, au convenit în cele din urmă cu actorii și regizorii să stabilească reguli stricte de protecție împotriva inteligenței artificiale.