Elevii din Dorna Candrenilor au participat, timp de patru luni, la un program de training in campusul Tasuleasa Social, unde au invatat despre importanta protejarii mediului, despre turismul responsabil si despre obiectivele turistice din aceasta zona, in cadrul proiectului Pasaportul Verde.
La sfarsitul proiectului Pasaportul Verde, peste 90% dintre localnicii din Poiana Negri recicleaza plasticul, iar modelul propus de Tasuleasa Social a fost preluat deja de autoritatile din Lunca Ilvei, judetul Bistrita-Nasaud.
La mijlocul saptamanii, Scriitorul roman de origine maghiara Attila Bartis, realizatorul TV Catalin Stefanescu, caricaturistul Ion Barbu si trupa Fara Zahar au participat in Dorna Candrenilor, judetul Suceava, la inaugurarea unui Centru de educatie pentru voluntari, in cadrul proiectului Pasaportul Verde.
"Cred ca perioada romantica a ONG-urilor, in care abia incepeam sa intelegem rolul lor, a cam trecut. Perioada in care o vedeta sau o persoana politica puteau sa confiste o cauza sociala a apus. Acum a venit vremea campaniei pentru slabit, in care sa vedem imaginile cu ‹inainte› si ‹dupa›. Trebuie sa putem masura rezultatele activitatii unui ONG. Tasuleasa Social are astfel de rezultate. Felul in care reuseste sa miste tinerii si felul in care stie sa isi faca treaba contureaza deja imaginea unui ONG contemporan.", a declarat realizator TV Catalin Stefanescu despre proiectul Pasaportul verde.
In cadrul centrului de educatie pentru voluntari, amenajat de elevi vizitatorii vor gasi pliante, vor putea vedea fotografii realizate de Cosmin Bumbut la Rezervatia Geologica 12 Apostoli si vor primi informatii despre obiectivele turistice din zona. Ghizii locali sunt chiar elevii care au participat la programul de training.
Asociatia Tasuleasa Social si Coca-Cola HBC Romania au desfasurat in perioada 15 martie - 30 iunie proiectul educational Pasaportul verde, sustinut de Ministerul Mediului si Padurilor si Parcul National Calimani, prin care au incercat sa schimbe mentalitatile localnicilor din Poiana Negri, judetul Suceava, si sa-i convinga sa colecteze gunoiul selectiv.
In cadrul proiectului au fost implicati peste 200 de tineri, cea mai mare parte dintre acestia elevi la liceul din Dorna Candrenilor.
Foto: Bogdan Girbovan