Peste cu sos de rosii si maioneza
800 g peste (ton sau cod)
300 g pulpa de rosii (poate fi din conserva)
1 lingura patrunjel verde tocat
ulei
45 g unt
sare, piper
Pentru sosul marinat
100 ml vin alb
1 foaie de dafin
1 lingura boia dulce
sare
Pentru maioneza
1 galbenus de ou
150 ml ulei de masline
1 lingurita mustar
zeama de lamaie
sare
Pestele curatat, spalat si bine zvantat, se prortioneaza. Se rupe foaia de dafin bucatele, se amesteca intr-un castronel cu sare, boia si vin, apoi se ung bucatile de peste cu acest amestec si se lasa la macerat, in frigider, timp de 3 ore. Se scot bucatile de peste de la macerat, se ung cu unt si se pun intr-o forma termorezistenta pentru aproximativ 30 de minute. Intre timp, se fierbe sosul de rosii cu putin ulei, pana se ingroasa, dupa care se lasa la racit. Se prepara maioneza amestecand galbenusul cu sare, mustar, ulei de masline (turnat treptat) si se asezoneaza, dupa gust, cu zeama de lamaie. Se serveste pestele rece, asezonat cu sosul de rosii si cu maioneza, decorat cu patrunjel verde tocat fin.
Articolul anterior Peste cu sos verde Articolul următor Ton cu capere