Pe masura ce imbatranim, capacitatea pielii de a produce acid hialuronic scade, degradarea lui se accelereaza prin expunerea la soare sau diversi alti factori si astfel scade cantitatea de acid hialuronic din straturile pielii. Deoarece acidul hialuronic “leaga” moleculele de apa, capacitatea pielii de a retine apa, de asemenea, scade cu varsta. Ca rezultat, pielea devine uscata, mai subtire si mai putin capabila de a se restabili. Pierderea de plenitudine a pielii inseamna ca pielea devine flasca, “atarnatoare”. Acest lucru duce la aparitia ridurilor si a aspectului imbatranit al pielii. AH sprijina, de asemenea, formarea si intretinerea de colagen, un important element al tesutului conjunctiv. Degradarea colagenului provoaca o scadere a tonusului si elasticitatii pielii. Prin inlocuirea componentelor care diminueaza in mod natural cu varsta, putem inversa semnele asociate cu imbatranirea. Suplimentarea cu acid hialuronic restaureaza ceea ce exista in mod natural in straturile pielii pentru a restabili stralucirea si tineretea pierduta.
Aceasta suplimentare se poate realiza prin injectarea de AH “cross-linkat” ( cu densitate mai mare si astfel resorbtie mai lenta) pentru umplerea ridurilor si a santurilor nazolabiale, a “ liniilor de marioneta” si cearcanelor, marirea si conturarea buzelor, augmentarea barbiei sau pometilor, facand astfel parte din categoria asa-numitelor “fillere”. Reactiile adverse asociate cu injectarea de AH includ echimoze (vanatai ), edem ( umflare ), eritem ( roseata ), mici neregularitati prin formare de noduli, reactii inflamatorii intarziate. Preparatele injectabile de AH sunt o solutie practica si instantanee, relativ lipsita de efecte secundare pentru pacientii care doresc sa arate din nou tineri fara a suferi interventii chirurgicale majore. Cu toate acestea, efectele umplerii sunt temporare si injectarile trebuie repetate o data la 6-10 luni.
Acidul hialuronic se foloseste si in mesoterapie, prin injectari multiple de microdoze sau prin electrodermoporatie, cu distributie uniforma la nivelul intregii regiuni, hidratand fiecare milimetru al zonei unde este aplicat. Acidul hialuronic utilizat in mezoterapie reface continutul hidric al pielii, reda elasticitatea pielii, stimuleaza vascularizarea si refacerea colagenului propriu al pielii. Aplicarea serului special de acid hialuronic va da o lumina tenului dumneavoastra, va atenua liniile fine, va reduce ridurile. Acest acid hialuronic nu este cross-linkat ( cu densitate mica si mai usor de resorbit ) si astfel persistenta lui este de maximum 1 luna. De aceeatrebuie respectat un plan de tratament, cu 4-5sesiuni spatiate la 2-3 saptamani, apoi la 4 saptamani sau in functie de “cerintele” pielii dumneavoastra.
Tratamentul cu acid hialuronic combinat cu injectarea de toxina botulinica devine tot mai popular, deoarece acidul hialuronic completeaza raspunsul cosmetic al acesteia prin efectul de umplere a ridurilor, iar imobilizarea muschilor mimicii realizata de toxina botulinica creste timpul de biodegradare al acidului hialuronic.
Acidul hialuronic si- a gasit calea in multe produse de ingrijire a pielii, mai ales in formulele anti-rid. In plus, acesta a fost creditat cu prelungirea duratei de viata la cei care consuma cantita?i mari de acid hialuronic in dieta, cum se intampla in Yuzuri Hara, un sat din Japonia, unde zece la suta din populatie este de 85de ani sau mai mult, boli ale îmbatranirii, cum ar fi cancerul, diabetul si Alzheimer, sunt practic necunoscute, iar pielea oamenilor prezinta rareori semne de imbatranire. Pe drept cuvant, mass-media supranumeste acidul hialuronic “cheia fantanii tineretii”.