Eu fac parte din acea categorie de femei care adora sa mearga la mare, insa care nu face plaja absolut deloc - in plus folosesc produse cu factor de protectie solara de 30-50.
Nu sunt deloc de acord cu expunerea la soare de dimineata pana seara si ma ingrozesc cand vad femei si mai ales adolescente care fac asta pentru obtinerea bronzului perfect (mortal).
Asa ca haideti sa constientizam impreuna efectele nocive ale soarelui si sa invatam cum sa ne protejam.
Radiatiile ultraviolete - da, le iubim in prima instanta: ele ofera acel bronz frumos, ajuta la sintetizarea vitaminei D, metabilozeaza calciul si fosforul, ajuta organismul sa se protejeze impotriva bolilor infectioase, ajuta la ameliorarea unor boli etc. Ce bine suna, nu-i asa? Dar aceste bai de soare trebuie facute cu grija si limitat caci altfel apare partea urata a razelor UV: pete maronii pe piele, spargerea vaselor de sange superficiale, bronzul se transforma in arsuri, apar pistrui, fotoimbatranirea pielii (adio piele elastica, supla si hidratata). Cine isi doreste asa ceva?!
Asa ca, dragele mele cititoare, aveti grija sa va expuneti la soare dimineata si seara si sa folositi produse pentru protectie solara. Neaparat!
Soarele si cancerul de piele
Probabil ca unul dintre cele mai periculoase efecte ale soarelui este cancerul de piele. Melanomul este cel mai grav tip de cancer de piele si cauzeaza 75% dintre decesele datorate cancerului de piele. Melanomul reprezinta 25% dintre cazurile de cancer de piele, restul de 75% fiind cancere nonmelanomice care pot fii tratate daca sunt detectate timpuriu.
Peste 90% din toate tipurile de cancer de piele sunt cauzate de radiatiile UV!
Acesta este si motivul pentru care vreau sa va reamintesc sa va protejati de soare. Soarele e bun si bland atunci cand ne bucuram de el cu masura, dar se transforma in cel mai mare dusman al nostru daca abuzam de el. Asa ca va rog sa folositi produse cu protectie solara, sa beti multe lichide pentru hidratare si sa nu va expuneti la soare direct in intervalul 10-16.
In plus: pielea ta e ca memoria unui elefant - nu uita niciodata! Asa ca nu te gandi niciodata "doar de data asta nu m-am dat cu crema; ma dau data viitoare".
Invata sa-ti cunosti pielea: daca vezi schimbari pe ea, mergi la doctor!
De ce piele imbatraneste prematur?
Trebuie sa recunostem ca tuturor ne place ca pielea sa fie ferma si tonifiata, elastica, tanara, sa straluceasca de frumusete. Cu cat este mai elastica si mai lipsita de riduri cu atat este mai bine. Femeile investesc constant in produse pentru hidratarea si elasticizarea pielii. De fiecare data cand vedem femei ce au o varsta mai inaintata decat a noastra si au o piele frumoase ne gandim ca tine de mostenirea genetica sau de cine stie ce operatiuni cosmetice costisitoare.
Insa adevarul sta in alta parte. Pielea isi pastreaza elasticitatea si frumusetea daca este corespunzator hidratata si ferita de razele nocive ale soarelui.
Pielea este afectata de mediu si, implicit, de fotoimbatranire. Pe langa efectul direct al soarelui care poate duce la modificari genetice si cancer, acesta creaza si radicali liberi - particule de oxigen foarte rapide care accelereaza deteriorarea pielii prin deteriorarea fibrelor de colagen si elastina direct responsabile de elasticitatea pielii.
Efectele pe termen lung ale radiatiilor UV se acumuleaza si devin vizibile doar dupa multi ani - amintiti-va cand va spuneam ca pielea nu uita! Cu timpul, pielea se ingroasa si se aspreste, isi pierde elasticitatea si este brazdata de riduri si striatii adanci sau afectata de hiperpigmentare ?i depigmentare. În plus, pielea isi pierde supletea, devine uscata si vasele ei capilare se dilat?. Pielea se regenereaza lent, iar capacitatea ei de a vindeca ranile se deterioreaza.
Asa ca nu-mi ramane decat sa va amintesc ca atunci cand va expuneti soarelui sa folositi o crema ce protejeaza impotriva radiatiilor solare - indiferent ca mergeti la plaja sau va plimbati prin oras.
Cum alegi protectia potrivita pentru pielea ta
Am observat ca foarte multe persoane nu stiu sa-si aleaga factorul de protectie potrivit pentru tenul lor. De multe ori femeile aleg cel mai mic factor de protectie pentru ca vor sa se bronzeze cat mai repede. totusi, inainte de bronz cred ca ar trebui sa ne gandim la protejarea pielii si la sanatatea ei.
Asa ca va prezint mai jos 2 tabele ce va vor ajuta sa identificati tipul vostru de ten si cam ce factor de protectie ar trebi sa folositi.
In cazul in care nu veti folosi factorul de protectie solara corespunzator in speranta obtinerii bronzului perfect si rapid, pe langa bronz este posibil sa obtineti si: vitiligo (soarele afecteaza melanina din piele), pistrui, hiperpigemntare (pete pe piele) etc
Acestea fiind spuse v doresc o vacanta frumoasa si aveti grija cu soarele. Pentru orice intrebari ma puteti contacta pe [email protected]