Desi e un corp omogen, aranjat intr-o structura tridimensionala in diferite sisteme cu repetari periodice de simetrie numit sistem de cristalizare, cristalul este cea mai intalnita "pietricica" in bijuteriile noastre.
Se spune despre ele ca au puteri vindecatoare si in mitologie au fost folosite pentru diagnosticarea unor boli. Insa noi le privim nonsalant si le apreciem pentru frumoasele culori si forme in care se "transpun".
Agatele, cuartul roz, hematitul, malachitul, citrinul, ametistul si multe altele sunt cele mai intalnite cristale pe care le purtam la gat, la urechi sau pe deget. Ne plac, stralucesc si in acelasi timp ne ofera si noua o raza de soare ce ne "imbratiseaza" trupul.
Cele mai faimoase cristale sunt cele swarovski, o putem spune detasat, am dreptate? Designerii le folosesc, de la accesorii pana la atasarea lor pe tinute, iar noi le purtam pentru ca arata intradevar bine. Dar valoarea lor a capatat cresteri atat de mari in timp datorita brandului care le-a promovat si le-a "imprumutat" si denumirea, casa Swarovski.
Cu o traditie ce a inceput in anul 1892, cand Daniel Swarovski si-a brevetat inventia sa, o masinarie de taiere a cristalelor, folosind mai multa energie si folosirea apei la sectionarea lor, cristalele isi "spun" povestea minunata in continuare. Atentia la detalii si fascinatia pentru culori a condus casa Swarovski la implicarea in noul lux in ceea ce inseamna bijuterii si piese de design.
Incearca aceste cristale cand doresti ca aparitia ta sa fie una glam. Sunt foarte versatile, "mulandu-se" perfect pe stilul tau. Esti rock-styole, atunci alege o curea cu cateva cristale swarovski inserate, esti casual-style asorteaza aceasta bentita neagra cu cristale blugilor tai negri si poncho-ului tau bordo. Esti business-style? Crezi ca pentru tine nu gasim nimic? Te inseli! Incearca o brosa fluture care sa-ti inveseleasca putin tinuta sau un inel din argint cu cristal negru.
Urban-chic e stilul tau pentru ca porti swarovski.Turcoaz – Piatra faraonilor
Este un mineral opac cu o nuanta intre albastru si verde, cuprinzand un aliaj de cupru si aluminiu. Este foarte rar si de-a lungul anilor a fost considerat doar o piatra ornamentala, insa in timp chiar daca a fost foarte "copiat" ca formula, si-a castigat cu onoare statutul de piatra dedicata bijuteriilor fine.
Cu umbrele pastelate si culoarea "hipnotica", turcoazul a fost una dintre cele mai indragite pietre in Egiptul Antic. Desi este una dintre cele mai vechi pietre pretioase, turcoazul a devenit piatra decorativa deabia in secolul 14, datorita influentei Bisericii Romane-Catolice care a aprobat folosirea pietrei pentru bijuterii.
Se considera ca fiind buna pentru descoperirea unor boli, prin schimbrea culorii in functie de sanatatea persoanei care o purta si protejand-o de fortele malefice. Deasemenea dezvolta creativitatea, norocul, prosperitate si spiritualitatea.
In Persia a fost considerata piatra nationala, folosita intens pentru decorarea diferitelor obiecte importante, cum sunt turbanele, moscheele si chiar tinuta miresei.
Egiptenii au considerat turcoazul ca fiind o piatra sfanta, fiind folosita de la prima dinastie, poate chiar mai devreme. Cel mai cunoscut turcoaz este cel gasit in mormantul lui Tutankhamun, care impodobea pana si masca faraonului. S-au gasit, deasemenea, inele si coliere din aur care erau decorate atent cu aceasta piatra.
La Edora poti gasi bijuterii care au in prim plan aceasta piatra. Dedicate femeilor care percep simplitatea ca o arta, acestea au un design minimalist care accentueaza orice personalitate puternica.
Poti opta, la o tinuta alba, pentru un colier si o pereche de cercei de arigint si decorati cu minunatul turcoaz. Sau daca esti o fire mai jucausa, trebuie sa inecrci un colier si o pereche de cercei care imbina argintul cu pietrele de turcoaz pentru a crea un efect mai stylish.
Diamantul – "Soare captiv"
Cate nu ne dorim diamante? Ufff…clar toate ne-am imaginat ca inelul de logodna, nu mai spun si de verigheta, sa fie impodibite cu un diamant.
Diamantul este un mineral nativ si in acelasi timp o piatra pretioasa. Din punct de vedere chimic este una din formele de existenta a carbonului pur si se cristalizeaza in sistemul cubic, putant atinge duritatea maxima, duritate ce variaza in functie de gradul de puritate a diamantului.
Diamantele naturale pure sunt incolore, in timp ce diamantele sintectice au o usoara coloratura galbuie.
Masa diamantului este exprimata in carate, un carat corespunzand cu 0,200 grame. Pe langa cristalele de diamant din sistemul cubic, uneori se pot intalni diamante cu cristale hexagonale denumite Lonsdaleit, insa unii considera ca aceste diamante s-au format in medii nefavorabile.
Diamantele iau nastere la adancimi mari (150 km), unde sunt temperaturi (1200-1400 °C) si presiuni ridicate, iar criteriile stabilirii valorii unui diamant sunt: - densitatea - duritatea - dispersia si refractia luminii - conductibilitatea termica - stralucirea - puritatea.
Este piatra care atinge apogeul luxului in materie de pietre pretioase. Reflecta lumina intr-un stil cum alta piatra nu o poate face, lucru creat si de catre sectionarea creata cu atentie de catre maestrii bijutieri.
"Cullinan" este cel mai mare diamant gasit pana in prezent, care a avut 3106 carate si a fost descoperit in Africa de Sud in anul 1905. Din el s-au obtinut 105 bucati, din care 9 se gasesc in coroana regala britanica.
Poate nu ai o bucata din "Cullinan" insa poti avea si tu o bijuterie care sa "poarte" aceasta piatra pretioasa de la Cellini. Poti alege pentru casatorie cele doua inele sin aur alb si aur galben cu diamante de la Baraka.
Sau inelul de la Calvin Klein confectionat din otel cu diamante, care adopta un stil mai neconventional, oferindu-i tinutei tale un accent putin nonconformist. Si ca lookul tau sa fie complet poti alege si bratara din aur alb si aur roz cu diamante de la Baraka.