Febra si senzatia de greata, frecvente in cazul litiazei renale
“Durerea provocata de calculii renali depinde de marirea si numarul pietrelor. Aceasta incepe din regiunea lombara si iradiaza la nivelul abdomenului si al organelor genitale si in regiunea interna a coapsei. Deplasarea pietrelor de la nivelul renal poate produce si senzatia de greata si voma, aparitia sangelui in urina precum si urinari frecvente si dureroase. Deseori aceste simptome sunt insotite de febra, pierderea apetitului alimentar, diaree sau constipatie, transpiratii abundende sau oboseala”, a explicat dr. Radu Constantiniu, medic primar urolog in cadrul Centrului Medical Focus.
Tratament modern minim invaziv, fara spitalizare
Tendinta in tratamentele moderne este de utilizare a metodelor minim invazive, care nu produc disconfort pacientului si care ii permit acestuia sa isi reia activitatea normala intr-un timp foarte scurt.
Terapia extracorporala cu unde de soc reprezinta ultima noutate in tratarea pietrelor la rinichi. Tratamentul minim invaziv, realizat in ambulatoriu, este efectuat cu ajutorul aparatului Storz Modulith SLK, ce permite pacientului sa scape de durerile insuportabile si sa se intoarca acasa in cateva ore.
Pietrele la rinichi, rezultatul unui dezechilibru mineral
Pietrele la rinichi, cunoscute in termeni medicali sub numele de litiaza renala sau calculi renali, se caracterizeaza prin prezenta unor saruri minerale precipitate la nivelul rinichilor. Acestea pot ramane in zona renala sau se pot deplasa catre vezica urinara, blocand ureterele si afectand traseul normal al urinei. Uneori, drumul calculilor poate fi asimptomatic dar in general eliminarea lor produce o durere foarte puternica.
Calculii renali apar atunci cand exista un dezechilibru intre apa, sarurile, mineralele si alte substante din urina. Aceste modificari stabilesc tipul de calcul care se formeaza, cei mai multi fiind alcatuiti din saruri de calciu. Factorii care determina cresterea nivelului de calciu din urina si provoaca aparitia calculilor sunt hidratarea insuficienta (mai putin de 2 l de apa pe zi), o alimentatie inadecvata (exces de proteine sau subnutritie), apa cu un continut crescut de calciu si stresul, toate acestea pe fondul unor disfunctii metabolice.
Calculii renali, mosteniti in familie
Factorii genetici au un rol important in aparitia si dezvoltarea “pietrelor la rinichi”, facand din litiaza renala o predispozitie mostenita de mai multe generatii la rand. O alta cauza a litiazei renale, rar intalnita, este productia crescuta de hormoni de catre glandele paratiroide care duc la cresterea calciului in sange si formarea de calculi renali.