Piftie de porc
4 picioare de porc
½ cap de porc
400 g carne macra
1 morcov
1 ceapa mare
foi de dafin
piper boabe
4-5 catei de usturoi
sare
Picioarele si capul de porc se parlesc, se rad, se freaca cu malai si otet. Se spala in mai multe ape reci, dupa care se pun la fiert intr-o oala mare, cu apa rece, care nu trebuie sa depaseasca prea mult nivelul carnii. Se adauga ceapa si morcovul, intregi, 2 foi de dafin, cateva boabe de piper si sare, dupa gust. Se lasa sa fiarba, la foc mic 3-4 ore, pana se desprinde carnea de pe os. Se scoate carnea cu lingura de spuma, se curata de pe oase si se asaza in castronele de cate o portie. Zeama in care a fiert carnea se strecoara si se lasa sa se raceasca. Se adauga usturoiul zdrobit, se amesteca, se strecoara din nou si se toarna peste carnea din castronele. Se lasa la rece pana a doua zi sa se inchege. Cand se servesc se pune fundul castronelelor in apa calda, timp de 2 secunde,gelatina se desprinde de vas si se rastoarna frumos pe farfurie.
E bine sa stii
Castronelele de piftie se pot inlocui cu forme de tarte sau de savarina, iar pentru ca aspectul piftiei sa fie cat mai spectaculos, pe fundul formelor, inainte de a aseza carnea, se pun felii de morcovi fierti, rondele de gogosari sau de ou fiert tare, frunze de telina sau patrunjel. Cand piftiile se vor rasturna pe farfurie, acestea vor fi frumos ornamentate