Antibioticele pot diminua efectul anticonceptionalelor?
Antibioticele pot, intr-adevar, interfera cu efectul anticonceptionalelor, dar depinde de tipul de antibiotice. Sunt doua tipuri de antibiotice despre care se considera ca au acest efect, rifampicina si rifabutin. Aceste medicamente cresc nivelul de enzime din organism si poate afecta contraceptia hormonala. Enzimele sunt proteine care controleaza reactiile chimice din organism. Astfel, enzimele determinate de antibiotice reduc nivelul hormonal din sange si fac ca afectul anticonceptionalelor sa fie diminuat.
Doar aceste doua tipuri de medicamente pot interfera si pot afecta protectia oferita de pilula contraceptiva, de aceea, daca vei urma un tratament pe baza de antibiotice, este recomandat sa iti iei inca o masura de siguranta si sa mai apelezi la o metoda de protectie. Printre masurile la care poti apela se numara: injectile cu progesteron, steriletul sau prezervativul.
Trebuie sa fii insa atenta, chiar daca nu urmezi un tratament pe baza de aceste doua tipuri de antibiotice, trebuie sa ai grija ca antibioticele luate sa nu aiba ca efecte adverse diaree si voma, care pot afecta contraceptia.
Este mai bine sa astept cateva luni inainte de a ramane insarcinata dupa ce am incetat administrarea pilulelor?
Daca ai cel putin o menstruatie normala inainte de a concepe iti va fi mai usor sa estimezi perioada de ovulatie si perioada de concepere. In trecut, medicii erau de parere ca, conceperea imediat dupa ce ai incetat sa mai iei anticonceptionale, poate creste riscul pierderii sarcinii. Insa, aceste griji s-au demonstrat a fi nefondate. Daca, totusi, te-ai hotarat sa mai astepti cateva luni, foloseste o metoda de contraceptie optionala pana cand menstruatia revine la normal.
Am incetat sa mai iau anticonceptionale, dar menstruatia nu mi-a venit. Care poate fi cauza?
Daca dupa cateva luni dupa ce ai renuntat la anticonceptionale menstruatia tot nu ti-a venit, atunci poate fi vorba de ceea ce se numeste amenoree post-pilula. Pilula contraceptiva impiedica producerea de hormoni care stimuleaza ovulatia si menstruatia. Atunci cand incetezi sa mai iei aceste pilule, poate dura ceva timp pentru organismul tau sa produca regulat acesti hormoni.
In mod normal, menstruatia ar trebui sa revina la normal in trei luni dupa ce ai reuntat la anticonceptionale, dar pentru unele femei, aceasta perioada se poate prelungi, in special in cazul acelora care au luat anticonceptionale pentru reglarea ciclului menstrual. In cazul lor, poate dura mai multe luni pana cand vor avea din nou menstruatie. In acest caz, cel mai bine este sa faci un test de sarcina, pentru a fi sigura ca nu este vorba de o sarcina, si apoi sa mergi la un control pentru a vorbi cu medicul ginecolog.
Am uitat sa iau pilula contraceptiva. Trebuie sa iau pilula de a doua zi?
De regula, nu trebuie sa iei pilula de urgenta chiar daca ai uitat sa iei pilula contraceptiva sau ai luat-o mai tarziu. Daca vrei totusi sa o iei, o poti face fara teama, pentru ca nu interfereaza cu efectul contraceptiv.
Daca iei anticonceptionale 30-35 mcg pe baza de estrogen sau anticonceptionale combinate pe baza de 20 mcg estrogen
- Daca ai uitat sa iei o pilula sau doua nu este cazul sa iei pilula de a doua zi si nu trebuie sa recurgi la o metoda in plus de contraceptie.
- Daca ai uitat sa iei mai mult de trei pilule trebuie sa iti iei o masura de preventie si sa iei pilula de a doua zi daca ai facut sex. Timp de 7 zile, in care trebuie sa te asiguri ca iei pilula corespunzator, trebuie sa folosesti prezervativul sau sa nu ai niciun raport sexual.
Daca iei anticoncetionale pe baza de progesteron
- Trebuie sa iei pilula de urgenta daca ai uitat sa iei pilula contraceptiva mai mult de trei ore.
Daca fac un test de sarcina in timp ce iau anticonceptionale, rezultatul va fi cumva eronat?
Rezultatul testului nu va fi afectat in niciun fel. Testele de sarcina masoara hormonul gonadotropina corionica din sange sau urina, hormon care este secretat doar in timpul sarcinii si este responsabil cu rezultatul pozitiv. Insa, pilulele nu interfereaza cu masurarea nivelului de gonadotropina corionica.
9 mituri nebune despre fertilitate
Pilula anticonceptionala: Intre mit si adevar
Pilula anticoneceptionala legata de lobido-ul scazut
Gelul contraceptiv ar putea inlocui pilula clasica
Ce se intampla daca iau anticonceptionale in timpul sarcinii?
Daca ai ramas insarcinata fara sa iti dai seama si ai continuat sa iei anticonceptionale, nu trebuie sa te alarmezi. Nu exista dovezi care sa sustina faptul ca expunerea fatului la hormonii din pilula contraceptiva poate afecta sarcina sau sanatatea fatului. Este recomandat, insa, sa mergi la un control de indata ce ai descoperit sarcina si sa renunti la anticonceptionale.
Vreau sa raman insarcina. Dupa cat timp voi putea ramane insarcinata de la momentul renuntarii la anticonceptionale?
Dupa ce ai incetat sa iei anticonceptionale poate exista o intarziere de doua saptamani pana cand organismul tau va incepe sa ovuleze. Menstruatia poate aparea undeva intre 4-6 saptamani dupa ce ai luat ultima pilula. Asa ca poti ramane insarcinata dupa prima ovulatie. Dar poti ramane insarcinata si in perioada primului ciclu dupa ce ai renuntat la pilula, in acest caz nu vei mai avea menstruatie.
Dupa o perioada lunga in care am luat anticonceptionale decid sa intrerup administrarea lor. O pot face oricand sau trebuie mai intai sa termin pachetul prescris de medicul ginecolog?
Nu are nicio importanta daca alegi sa nu mai iei anticonceptionale inainte de a termina tot pachetul. Trebuie doar sa stii ca odata ce ai incetat luarea pastilelor contraceptive s-ar putea sa apara unele sangerari, pentru ca ciclul menstrual este usor dereglat.
Anticonceptionalele ingrasa?
Multe femei se tem sa ia anticonceptionale, crezand ca administrarea acestor pastile poate duce la luarea in greutate. Insa, aceasta teama nu este decat un mit. Studiile arata ca riscul de a te ingrasa daca iei anticonceptionale este foarte mic, chiar inexistent. Insa, administrarea acestor pilule poate duce la retinerea de fluide, ceea ce iti poate da impresia ca ai luat in greutate, in special in zona sanilor, soldurilor si a coapselor.
Femeile care au peste 35 de ani ar trebui sa mai ia anticonceptionale?
Fertilitatea femeii ajunsa la varsta de 35 de ani incepe sa scada, dar probabilitatea unei sarcini ramane posibila pana la menopauza. De aceea, femeia de peste 35 de ani trebuie sa continue sa ia anticonceptionale. Trebuie, insa, sa fie atenta la problemele de sanatate care pot aparea dupa aceasta varsta si care pot fi cauzate de anticonceptionale. Studiile arata ca femeile de peste 35 de ani care fumeaza si iau anticonceptionale risca sa sufere de boli cardiovasculare. Nicotina in combinatie cu pilula duce la aparitia timpurie a aterosclerozei, o boala care rigidizeaza vasele de sange, fapt ce este considerat a fi cauza numarul unu a infarctului.