Insa proasta calitate a solului a dus la inclinarea sa catre sud, inca din anul 1173. Astfel, un simplu turn a ajuns sa fie simbolul turistic al unui oras. Si isi merita pe deplin acest rol, panorama din varful turnului asupra orasului pofteste turistul sa-i descopere si cele mai ascunse secrete.
Putini stiu insa ca in Pisa pot fi vizitate peste 20 de locasuri de cult, palate si poduri peste raul Arno. Pe deasupra, in oras au mai fost construite alte doua turnuri, care din cauza solului acum stau tot inclinate.
Piata Miracolelor este unul dintre cele mai vizitate locuri din Pisa si nu numai datorita Turnului vedeta ci si datorita Domului. Catedrala construita intr-ul stil romanesc cu influente gotice si renascentiste adaposteste lucrari ale unor artisti celebri ca Giambologna si Della Robbia.
Nici mica Piata a Cavalerilor nu trebuie ocolita, datorita cladirilor construite inca din timpul Renasterii Italiene.
Vizitand Pisa, veti pasi pe strazi pe care o data se plimba Galileo Galilei sau Giorgio Vasari, primul istoric de arta al lumii moderne. Vasari si-a pus amprenta vizibil asupra mai multor edificii devenite acum puncte de atractie pentru turistii doritori de experiente arhitecturale unice. Fatada Palatului Carovana, Biserica San Stefano sunt doua piese arhitecturale din secolul al XVI – lea desavarsite de marele arhitect.
Pentru sarcofage romane sau fresce medievale, locul potrivit este Cimitirul Campo Santo Monumentale iar pentru o priveliste ce poate concura cu succes privelistea din turn ramane Battistero.
Zona potrivita pentru plimbarile de seara ramane malul raului Arno in care se reflecta lumina lampadarele ce reusesc sa invaluie Pisa intr-o atmosfera feerica, demna de o poveste cu domnite si cavaleri.
Pietele Garibaldi si XX Septembrie, doua piete asezate de-o parte si de alta ale Podului de Mijloc sunt considerate centrul orasului. Din cele doua piete, pornesc doua dintre cele mai renumite strazi de promenada din Pisa, Stretto Borgo si Corso Italia unde comerciantii pun la dispozitia turistilor marfuri alese. Cele mai deosebite opere de arta sunt adapostite in trei din cele mai importante muzee ale orasului. Museo del Opera del Duomo include, pe langa sculpturi si tablouri, o colectie de opere din bronz aduse de Cruciatii din Siria. Museo delle Sinopie, ocolit de multi turisti, nu trebuie ratat de iubitorii de arta. In afara orasului, Muzeul de Istorie Naturala adaposteste cele mai mari oase de balena din Europa.
De-a lungul timpului, Pisa s-a remarcat si ca un important centru educational european. In anul 1544 Cosimo de Medici a creat in Pisa prima Gradina Botanica Universitara din Europa iar Universitatea din Pisa este una dintre cele mai renumite centre de Invatamant Superior, in special pentru stiintele exacte precum Fizica, Matematica si Chimia. Insusi Galileo Galilei a deprins stiintele exacte in Pisa.
Pisa este un oras turistic linistit, departe de forfota marilor capitale ale lumii. Spiritul local poate fi surprins seara, in restaurantele localnicilor unde se poate servi pizza la cuptor cu lemne si paste incinse pe plita.
In anii 1700 Pisa era renumita pentru apele termanle de la San Giuliano, la moda printre clasele superioare ale vremii. Vilele moderne din Bagni di Pisa, situate pe dealuri sunt perfecte pentru odihna dupa plimbarile lungi din oras.
Alte locuri de cazare din hotelurile sau pensiunile din oras, pornesc de la 50 de euro, iar preturile pot creste in functie de facilitatile fiecarui hotel.
Zborurile directe catre Pisa ajung pe aeroportul Galileo Galilei situat la o distanta de maxim 10 minute de centru orasului.
Cu trenul sau cu autobuzul se pot vizita imprejurimile sau chiar alte orase din Toscana – Florenta, Cinque Terra sau Volterra.