O problemă despre care veterinarii aveau foarte puţine informaţii până de curând, în ceea ce priveşte un simptom des întâlnit în cazul pisicilor, a fost elucidată de Mark Lowrie şi Laurent Garosi, de la Davies Veterinary Specialists, împreună cu Robert Harvey, de la UCL School of Pharmacy, din Londra.
Pentru a obţine informaţii amănunţite cu privire la crizele care apar în mod special la pisicile care au fost expuse la anumite sunete, specialiştii au creat un chestionar menit să fie completat de către deţinătorii de pisici. Astfel au primit sute de răspunsuri de la stăpâni îngrijoraţi, care au observat această problemă la pisica lor şi s-au confruntat cu veterinari care nu credeau că ar fi fost declanşată de anumite sunete.
Cercetătorii au organizat informaţiile primite şi au publicat o lucrare în care este documentat pentru prima oară acest fenomen curios ce apare în cazul felinelor. Astfel, au scos la iveală că pisicile pot avea, într-adevăr, "crize ale reflexului audiogen" - crize care sunt declanşate de sunete şi apare chiar şi în cazul oamenilor, la pacienţi cu epilepsie audiogena. Au numit acest fenomen sindromul crizelor reflexului audiogen felin (FARS).
Ce au mai descoperit specialiştii este că FARS apare la toate rasele de pisici, fiind mai des întâlnit în cazul pisicilor birmaneze. În plus, sindromul apare mai des la pisicile cu o vârstă înaintată, între 10 şi 19 ani.
Printre sunetele care declanşează aceste crize, în ordinea prevalenţei, se numără:
- sunetul produs de folia de aluminiu
- suntetul emis de o lingură de metal lovită de un vas de ceramică
- sunetul obţinut prin ciocnirea paharelor
- sunetul hârtiei mototolite şi foşnetul pungilor de plastic
- sunetul unei apăsării tastelor calculatorului, dar şi cel al mouse-ului
- sunetul cheilor sau al monedelor
- sunetul produs de ciocan când baţi un cui
- sunetul produs de limba individului când încearcă să imite tropăitul calului
Alţi factori mai puţin întâlniţi care pot declanşa aceste crize sunt ruperea foliei de aluminiu, soneria telefonului mobil, alarmele digitale, sunetele emise de cuptorul cu microunde, sunetul apei curgând, sunetul unei imprimante, sunetul de artificii sau sunetul emis de paşii stăpânului pe o podea de lemn.
Momentan nu există soluţii în ceea ce priveşte variantele de tratament pentru această afecţiune, însă cercetătorii depun eforturi în acest sens.