Este foarte bine sa fii deschisa si sa iti doresti sa inveti cat mai multe despre sanatatea sexuala, dar este foarte important sa alegi intelept sursele si sa le analizezi atent. Studii de specialitate arata ca multe dintre site-urile cu informatii de sanatate contin multe greseli si informatii eronate ceea ce face dificil de gasit raspunsurile adevarate la preocuparile tale.
Astfel iau nastere miturile care ne baga pe multi in ceata. Iata care sunt cele mai comune mituri. Afla care sunt reale si care raman doar la stadiul de inventie.
Poti sa contractezi o boala cu transmitere sexuala din toaletele publice
Aceste afectiuni nu pot rezista prea mult in afara organismului, in special nu pe o suprafata rece si tare precum scaunul toaletei. In plus, aceste boli nu sunt prezente in urina, care este sterila. Asa ca riscul de a contracta o boala cu transmitere sexuala este minima spre imposibila.
Trebuie insa sa te feresti de contactul direct, cum ar fi prin sarut, prin care se transmite herpesul, gonoreea si chiar chlamydia.
Nu poti ramane in perioada menstruatiei
Este putin probabil intr-adevar, dar nu este imposibil, in special daca nu folosesti prezervativ sau iei anticonceptionale. In cazul unor femei se intampla ca mentruatia sa fie mai lunga si sa coincida cu momentul ovulatiei, ceea ce inseamna ca sunt intr-un stadiu fertil chiar daca au menstruatie.
Sa zicem ca menstruatia ta dureaza de regula o spatamana. Faci sex neprotejat chiar in ultima zi, insa riscul de a ramane insarcinata este ridicat pentru ca spermatozoizii supravietuiesc pana la 72 de ore.
Testul Papanicolau trebuie facut la varsta de 18 ani
In 2003, Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie a schimbat recomandarea data anterior potrivit careia testul Papanicolau ar trebui facut de tinere imediat dupa ce si-au inceput viata sexuala sau dupa ce implinesc 18 ani, in functie de care dintre aceste doua se intampla mai intai.
Acum, acest test este recomandat sa fie facut de femeile care sunt active sexual de 3 ani sau dupa ce au implinit 21 de ani.
Un test Papanicolau realizat preventiv poate parea inofensiv, dar stresul de a fi necesar sa faci acest test si procedura usor inconfortabila le poate face pe tinere sa evite ginecologul de la acel moment pentru mult timp. Insa tinerele ar trebui sa vada in medicul ginecolog singura persoana cu care pot vorbi de aceste chestiuni.
Pilula de a doua zi poate provoca un avort
Aceasta pilula nu ar trebui confundata cu cea cunoscuta sub denumirea RU-486, o pastila care poate intr-adevar provoca un avort. Daca vei lua pilula de a doua zi cand esti deja insarcinata nu va face nici cea mai mica diferenta.
Multe femei cred ca acest mit este unul adevarat. O cercetare de specialitate arata ca in jur de 30% dintre tinerele active sexuale cred ca contraceptia de urgenta duce la avort. Confuzia este de inteles daca este sa luam in calcul faptul ca in jur de 10 site-uri dintre cele 34 analizate in cadrul studiului nu fac diferenta intre aceste doua pilule.
Daca iti faci vaccinul anti-HPV esti protejata de cancerul cervical
Gardasil si Cervarix sunt doua vaccinuri care blocheaza infectia cu doua tipuri de virususri umane de tip papiloma, cele mai frecvente cauze ale cancerului cervical. Gardasil este eficient si in prevenirea verucilor genitale. Insa in aproximativ 30% din cazurile de cancer cervical vaccinurile se dovedesc ineficiente, asa ca este important ca toate femeile, fie ca au facut sau nu vaccinul, sa merga regulat sa faca testul Papanicolau.
In 2009, vaccinul Gardasil a fost aprobat pentru barbati pentru reducerea riscului de negi genitali si asta poate impiedica trnsmiterea virusului partenerelor.
Dusul este metoda sanatoasa pentru igiena vaginala
Dusurile interne zilnice pot face mai mult rau decta bine, pentru ca in mod normal vaginul se curata singur. Bacteria naturala acre se gaseste in vagin ajuta la mentinerea zonei curate si sanatoase, iar dusul poate dezechilibra si poate raspandi infectiile vaginale in trompele uterine si in ovare.
In plus, dusul intern nu impiedica contractarea bolilor cu transmitere sexuala sau sarcina. de fapt, acest gest poate chiar inrautati, pentru ca astfel nu faci decat sa raspandesti sperma in vagin si cervix.
Este recomandat sa folosetsi apa calduta si sapun bland, fara parfum pentru a curata la exterior. Incearca sa eviti pe cat posibil absorbantele parfumate, sprayurile si pudrele care nu vor face decat sa creasca riscul d einfectii vaginale.