Placinta cu branza si stafide
Pentru aluat
450 g faina
85 g unt
85 g zahar
15 g drojdie proaspata
225 ml lapte dulce caldut
1 lingurita scortisoara
sare
Pentru umplutura
1 ou
200 g branza de vaci
50 g stafide
50 ml rom
coaja rasa de lamaie
Pentru glazura
4 linguri gem acrisor (de caise)
zeama de la ½ lamaie
coaja rasa de lamaie
Se prepara un aluat elastic din ingredientele mentionate, care se lasa la crescut 25 de minute. Intr-un castron, se sfarama cu furculita branza de vaci, se adauga oul batut, coaja rasa de lamaie, stafidele, care au stat 10-15 minute in rom si au fost apoi bine scurse. Se amesteca totul pentru omogenizare. Se imparte aluatul in opt bucati egale. Se intinde pe planseta fiecare bucata de aluat, dandu-i o forma dreptunghiulara, pe care se pune cate putin din amestecul de branza. Se ruleaza apoi cu umplutura inauntru si se asaza una langa alta, sub forma de rozeta, intr-o forma rotunda, de aproximativ 22 cm diametru, unsa cu unt si se pune la cuptor, la foc potrivit. La jumatatea timpului de coacere, se unge pe deasupra cu gem frecat cu zeama de lamaie si coaja de lamaie rasa si se coace in continuare.
E bine sa stii
Glazura de gem cu lamaie se poate inlocui cu o glazura de galbenus batut cu o lingura de apa.