Placinta cu caise
Amesteca faina cu sarea, adauga untul bucatele si freaca cu degetele pana ce arata ca o masa faramicioasa. Adauga apa si amesteca cu o furculita. Apoi framanta, dar nu prea mult, ci cat sa rezulte un aluat omogen. Lasa-l la frigider cel putin o ora.
Caisele se taie in bucati egale.
Intinde aluatul cu sucitorul la o grosime de un deget si depune-l pe fundul unei tavi de placinta, fara a-l trage. Marginile aluatului taie-le cu cutitul si fa din el o rola pe care o lipesti pe marginea fondului de aluat usor umezit, ca o rama ingrosata, de jur imprejur. Fondul de aluat se inteapa cu furculita din loc în loc.
Presara apoi cu pesmet sau alune macinate.
Deasupra dispune bucatile de piersici, un strat gros de un deget.
Amesteca ouale, zaharul si smantana. Ingroasa cu budinca de vanilie (pregatita conform indicatiilor de pe plic) sau cu amidon dizolvat in apa.
Toarna aceasta crema peste caise.
Coace la foc moderat, pana se rumeneste marginea.
Dupa ce o scoti de la cuptor, mai las-o sa stea un timp, pentru a se intari.
In loc de pesmet sau alune poti folosi si gris, dar astfel se schimba gustul placintei. In loc de caise, placinta se poate face cu prune (jumatati) sau cirese/ visine, curatate de samburi (750 g - 1 kg).
Poti folosi si fructe pasteurizate sau congelate (gata pregatite, comercializate in pungi).
Autor: Jakob Hausmann