Placinta cu caise
Pentru o tava de 30 cm
Se preincalzeste cuptorul la 200 grade.
Se amesteca faina cu sarea, se adauga untul bucatele si se freaca cu degetele pana arata ca o masa faramicioasa. Se adauga apa si se amesteca cu o furculita. Apoi se framanta, dar nu prea mult, cat sa rezulte un aluat omogen. Se lasa la frigider cel putin o ora.
Caisele se taie in bucati egale.
Se intinde aluatul cu sucitorul la o grosime de un deget si se depune pe fundul unei tavi de placinta, fara a-l trage. Marginile aluatului se taie cu cutitul si se face din el o rola care se lipeste pe marginea fondului de aluat usor umezit, ca o rama ingrosata, de jur imprejur. Fondul de aluat se inteapa cu furculita din loc in loc.
Se presara apoi cu pesmet sau alune macinate.
Deasupra se dispun bucatile de piersici, un strat gros de un deget.
Se amesteca ouale, zaharul si smantana. Se ingroasa cu budinca de vanilie (pregatita conform indicatiilor de pe plic) sau cu amidon dizolvat in apa.
Aceasta crema se toarna peste caise.
Se coace la foc moderat, pana se rumeneste marginea.
Dupa ce se scoate de la cuptor, se mai lasa sa stea un timp, pentru a se intari.
Sugestie
In loc de pesmet sau alune se poate folosi si gris, dar astfel se schimba gustul placintei. In loc de caise, placinta se poate face cu prune (jumatati) sau cirese/ visine, curatate de samburi (750 g - 1 kg).
Se pot folosi si fructe pasteurizate sau congelate (gata pregatite, comercializate in pungi).
Autor: Jakob Hausmann