Placinta cu crema de portocale si bezea
Pentru blat
150 g unt
75 g zahar
300 g faina
1 galbenus
3 linguri zeama de lamaie
Pentru crema
400 ml lapte
50 g zahar
5 galbenusuri
50 g amidon alimentar
1 portocala
Pentru bezea
5 albusuri
100 g zahar plus 50 g zahar pudra
1 lingurita zeama de lamaie
Se taie untul bucati, se amesteca cu zaharul, faina, galbenus si zeama de lamaie. Se framanta totul bine pana se obtine un aluat neted, omogen si elastic. Se lasa sa stea la rece aproximativ 45 de minute. Se pune la fiert, la foc mic, laptele cu zaharul. Separat, se bat galbenusurile, amidonul, putin lapte rece si se toarna treptat in laptele cald, amestecand mereu ca sa nu se faca cocoloase. Se lasa apoi sa fiarba impreuna pana se ingroasa, dupa care se ia de pe foc. Cand se racoreste, se amesteca cu coaja de portocala rasa si apoi cu zeama ei stoarsa. Se lasa sa se raceasca. Separat, se prepara bezeaua, batand, in bain-marie, albusurile cu zaharul, adaugat treptat si zeama de lamaie pana devine o crema ferma, sticloasa. Se intinde aluatul in foaie, se tapeteaza cu ea o forma de tarta, se inteapa in mai multe locuri sa nu se umfle la copt si se coace aproximativ 30 de minute. Se scoate din cuptor, se umple cu crema de portocale calduta, se acopera cu compozitia de bezea si se introduce din nou la cuptor, pentru aproximativ 15-20 de minute, la foc foarte mic, pana se coace bezeaua.
Articolul anterior Covrigei crocanti cu mac si chimen Articolul următor Placinta cu pere