Placinta cu mac
Pentru aluat
300 g faina
150 g unt
1 lingura smantana
1 albus
1 praf de sare
Pentru umplutura
250 g seminte de mac
150 ml lapte
150 g zahar
1 lingurita scortisoara macinata
coaja rasa de la 1 lamaie
3 linguri gem de afine
1 galbenus pentru uns deasupra
Se amesteca faina cu untul, se adauga albusul batut usor, smantana, un praf de sare si se prepara un aluat. Se acopera cu o folie de aluminiu si se lasa la frigider 30 de minute. Intre timp, se fierb semintele de mac in lapte 10 minute si se lasa la racit. Cand este aproape racorit, se amesteca cu zahar, scortisoara si coaja de lamaie rasa. Aluatul se imparte in 5 parti egale. Din fiecare bucata de aluat se întinde cate o foaie de marimea tavii in care se va coace placinta. Se asaza prima foaie in tava, se unge cu gem de afine, se acopera cu cea de a doua foaie de aluat peste care se întinde 1/3 din compozitia de mac si se continua cu inca doua foi de aluat si restul umpluturii. Ultima foaie de aluat se taie în fasii late de 1-2 cm din care se face un grilaj cu care se acopera placinta. Se unge deasupra cu galbenus batut cu 1 lingurita de apa si se coace aproximativ 40 de minute, la foc potrivit.
Articolul anterior Placinta cu carne tocata Articolul următor Baghete aromate