Placinta cu ravase
800 g faina
400 ml smantana
200 g unt
200 ml lapte dulce
4 oua
500 g branza
coaja rasa de lamiae
vanilie
sare
Se amesteca faina, proaspat cernuta, cu smantana, sare, lapte si se framanta un aluat potrivit de tare. Se intinde, se unge cu jumatate din cantitatea de unt cald, se impatureste si se pune la rece 10 minute. Se intinde din nou, se unge cu restul de unt cald, se impatureste din nou si se pune la rece inca 10 minute. In acest timp, se pregateste umplutura. Branza (care poate fi numai telemea sau jumatate telemea, jumatate branza de vaci dulce, bine scursa) se sfarama, se amesteca cu oua si 1-2 linguri faina (sau gris), coaja rasa de lamaie, vanilie, pana se obtine o compozitie omogena. Din aluatul preparat, se intind doua foi. Prima se asaza in tava, peste ea se intinde umplutura de branza, se presara putina faina sau gris, se pun unul langa altul ravasele impaturite cu scrisul in interior, socotind ca fiecare portie sa aiba cate un ravas. Se acopera cu a doua foaie. Se portioneaza placinta cu un cutit bine ascutit si se introduce la cuptor, la foc potrivit, pana se rumeneste.
Sugestie
Placinta cu ravase se serveste de obicei in noaptea de Anul Nou. Continutul ravaselor trebuie sa fie amuzant, iar numarul lor trebuie sa fie egal cu numarul invitatilor la masa pentru a nu frustra pe nimeni.