In plus, ai grija sa petreci mereu putin timp cu el inainte de culcare, indiferent daca asta inseamna sa ii citesti o poveste, sa va cuibariti in asternut pentru cateva clipe sau sa cantati un cantecel. Iar daca bebelusul tau plange dupa ce-l pui la culcare, e in regula sa te duci din nou la el in camera, mai ales pentru a te asigura ca n-a patit nimic cu adevarat grav.
Dar daca totul e in regula, fa in asa fel incat revenirea ta sa fie cat mai scurta si mai plictisitoare pentru el. Asa va readormi mai usor si va reusi in final sa adoarma singur.
Desigur, exista si situatii cand nimic din toate acestea nu pare sa mearga. Nu trebuie sa neglijam faptul ca bebelusii au si ei personalitati diferite si ca unii percep despartirea mai acut decat altii. Atunci insa e momentul sa reevaluezi situatia.
Studiaza situatia de la "gradi" si vezi daca nu cumva problema e la ei, nu la copil, de plange in fiecare dimineata fara incetare ca il lasi acolo. Apoi, daca te decizi sa il dai in grija unei bunici ori matusi, la prima escapada nu pleca mai mult de o ora.
Acesta e cel mai bun mod in care cel mic poate invata ca atunci cand pleci te mai si intorci. Si, in final, reevalueaza-ti salutul de despartire. Un "see you later, alligator", plus un pupic si o imbratisare pot face minuni pentru un copil anxios.