Lacrimile au un efect cathartic, iar cele declanşate de un răspuns emoţional conţin, în mod surprinzător, o substanţă care atenuează durerea.
Dincolo de răspunsul natural la sentimentele resimţite în urma experienţei, întrebarea care îi macină pe specialişti este cea cu privire la legătura dintre schimbările hormonale şi lacrimile vărsate după actul sexual.
Denise Knowles, psihoterapeut specializat pe chestiuni sexuale, susţine că mulţi plâng după orgasm pentru că percep momentul ca fiind încheierea senzaţiei de apropiere, de fericire alături de partener.
Cu o experienţă de peste 25 de ani în domeniu, Denise explică modul în care sunt eliberaţi hormonii fericirii, precum oxitocina şi dopamina. După încheierea actului sexual, nivelul acestor hormoni scade, lăsându-te vulnerabil şi cu o senzaţie inexplicabilă de tristeţe.
Nu sunt nici lacrimi de tristeţe totuşi, nici de fericire.
"Nu sunt lacrimi de tristeţe, ci este doar o senzaţie că am fost foarte apropiaţi şi că s-a terminat, în urma căreia apare întrebarea "Oare când mă voi mai simţi atât de apropiat de partener?"", a explicat Denise.
Aşadar, lacrimile postcoitale sunt, până la urmă, un compliment, potrivit specialistului.