Echinaceea este o plantă benefică pentru imunitate. Ea susţine funcţiile limfatice şi are proprietăţi antivirale. Petalele uscate de echinaceea dar şi restul părţilor din plantă conţin cantităţi considerabile de vitamina A, vitamina E, un complex de vitamine B şi minerale (calciu, sodiu, potasiu, fier).
Astăzi, oamenii folosesc echinaceea pentru a scurta durata răcelilor şi pentru a reduce simptomele, cum ar fi durerea în gât, tusea şi febra. Mulţi botanişti recomandă echinaceea pentru a ajuta la stimularea sistemului imunitar şi în lupta împotriva infecţiilor din corp. Dar echinaceea are mult mai multe beneficii descoperite în cercetările ultimilor ani.
Echinaceea poate fi consumată cel mai des sub formă de tinctură, pulbere, ceai şi capsule.
Echinaceea îmbunătăţeşte rezistenţa naturală a organismului împotriva infecţiilor şi reprezintă unul dintre cele mai importante remedii naturale împotriva răcelii şi a gripei şi a altor boli infecţioase, dar şi a cancerului.
Potrivit studiilor, echinaceea este benefică şi în tratarea problemelor hepatice. Planta conţine ingrediente cu rol detoxifiant şi în acelaşi timp protejează ficatul.
Ingredientele cu rol anti-inflamator din echinaceea fac posibilă reducerea tensiunii arteriale. Studiile au arătat că echinaceea, consumată regulat, ajută la menţinerea unei tensiuni arteriale în limite normale, potrivit A3.ro.
Există mai multe studii care au demonstrat rolul de antioxidant al echinaceei. Astfel, planta consumată în ceaiuri sau capsule ajută la eliminarea radicalilor liberi şi evitarea stresului oxidativ de la nivel celular.