Aceste plante ar trebui sa fie nelipsite din orice gradina sau terasa ele aducand nenumarate avantaje: au un parfum placut, au un gust minunat, arata extraordinar, este o placere sa le ai aproape.
Avantajul de a avea plante aromatice in ghivece sau jardiniere, pe terasa sau pe balcon este ca sunt usor de cultivat si poti culege oricand cateva frunze proaspete la doar un pas de bucatarie. Vei folosi plantele aromatice mult mai des cand le ai la indemana. In plus vasele cu plante nu ocupa mult spatiu si pot fi mutate, rearanjate foarte usor. Pot fi rasfatate si ele in plin soare sau adapostite mai la umbra cand amiezele de vara sunt prea fierbinti si incinse.
Plantele aromatice dau savoare salatelor, fripturii, mancarurilor gatite fara sa mai adaugam multa sare si grasimi si asta nu e putin lucru mai ales cand avem de infruntat diversele diete. Aceste plante aduc numeroase beneficii prin substantele active si uleiurile volatile pe care le contin si pot fi o componenta ideala in aproape orice reteta.
Cum sa decizi ce sa plantezi? Cat spatiu vor ocupa vasele cu plante? Ele au nevoie de cel putin 6 ore de insorire pe zi, asa ca ai un loc insorit pentru ele? Aduna ghivecele goale ramase pe terasa si vezi ce disponibil de vase ai. Daca e nevoie mai cumpara cateva. Gandeste-te cam ce-ti doresti de la mini-gradina ta. Vrei plante aromatice pentru supe, mancaruri, carne si legume? Vrei sa faci otet in casa. Bei ceai? Iata cateva idei:
Salate: busuioc, ceapa de tuns, oregano, patrunjel, marar, rucola
Retete italiene: oregano, busuioc, rosmarin, maghiran (marjoram), rosii cherry
Retete mexicane: oregano, coriandru, ardei iute
Carne: rosmarin, cimbru, usturoi
Supe, ciorbe: patrunjel, leustean, tarhon
Arome: levantica, rosmarin, menta, drusaim (muscata parfumata)
Oteturi: usturoi, busuioc, oregano, ceapa de tuns, salvie
Ceaiuri: menta, musetel, levantica, salvie
Printre preferatele mele?
Busuiocul – in salate si pentru pesto
Coriandru – delicat in salate; cu rosii, ceapa si avocado
Ceapa de tuns – aroma blanda de ceapa, minunata cu oua
Marar – in salata, perfect alaturi de peste si preparate cu unt
Menta – ceaiuri racoroase si prajituri cremoase, delicate
Oregano – delicios in sosuri pentru paste
Patrunjel – salate si paste
Rosmarin – cuceritor cu cartofi copti sau focaccia
Cimbru – face exploziva aroma sosurile de rosii
Se disting in principal doua tipuri de plante: cele care necesita mai multa umezeala in sol si cele mai putin pretentioase la umiditate. Printre speciile care au cerinte mai mari pentru apa se numara busuiocul, coriandrul, tarhonul, patrunjelul in timp ce speciile "mediteraneene" ca ceapa de tuns, oregano, salvia, rosmarinul, cimbrul, maghiranul, levantica au nevoie de mai putina apa. Aceste din urma specii pot fi cultivate cu mai multa usurinta in vase de ceramica despre care se stie ca pierd ceva mai usor apa. Indiferent ce tip de vase folositi, asigurati-va ca au la baza orificiul de scurgere a apei si ca ati asternut in vas un strat de drenaj din pietris sau nisip inainte de a adauga substratul.
Cand asociati speciile pentru plantare este de preferat sa plantati menta intr-un vas separat deoarece ea creste foarte repede si tinde sa acopere celelalte specii. Tarhonul, salvia si nasturtium (condurul doamnei) vor fi punctele de ineres in colectia de plante aromatice. Levantica si speciile aromatice cu flori vor oferi culoare si eleganta gradinii tale in miniatura. Cand plantati nu uitati de micile detalii de design. Mergeti pe armonii de culoare si de textura a frunzisului si nu veti gresi. Luati in calcul marimea plantelor si ritmul lor de crestere. Echilibrul este un alt aspect de luat in considerare. Asezati speciile mai inalte in fundal iar plantele mai mici, descrescand catre marginea vasului.
Plantele voastre favorite vor produce uleiuri esentiale (responsabile de aroma!) in cantitati mai mari atunci cand primesc multa lumina. Asa ca nu uitati sa asigurati plantelor cel putin 6 ore de insorire pe zi. Evitati asocierea speciilor cu cerinte diferite fata de lumina in acelasi vas.
Ingrijirea plantelor aromatice
- pentru plantele cultivate in vase trebuie asigurat un drenaj bun; asigurati-va ca nu exista exces de apa in vase; in zilele calduroase de vara vor fi necesare probabil udari zilnice
- periodic trebuie efectuate usoare taieri pentru a asigura fiecareia dintre specii un spatiu suficient de crestere; taierile sau ciupirile regulate asigura formarea de lastari noi, proaspeti si reintinerirea plantelor; adesea recoltarea periodica de lastrai si frunze inlocuieste aceste taieri
- in general speciile aromatice nu au probleme majore cu bolile si daunatorii; eliminarea regulata a buruienilor, udarile moderate si recoltarea frecventa de lastari si frunze tin la distanta bolile si daunatorii
- recoltati parti din plante dimineata cand concentratia de arome este la maxim insa dupa ce roua s-a uscat
- puteti recolta plante aromatice pe durata intregului sezon; speciilor perene dati-le toamana un mic ragaz pentru a se pregati pentru iarna.
Sunt sigura ca acest colt magic va va exalta simturile si va va rapi din vartejul cotidian purtandu-va chiar si numai pentru o clipa cu gandul in atmosfera unei vacante romantice coplesita de soare si arome.
Cand aveti oaspeti sau chiar numai pentru voi cand aveti chef sa va rasfatati, aduceti pe masa 2-3 ghivecele cu plante aromatice avand grija sa imbracati ghiveciul la exterior in hartie sau chiar intr-un prosop de bucatarie. Alaturati cateva lumanari albe si atmosfera e deja creata.
Culegeti lastari proaspeti si puneti-i in buchetele intr-un vas cu apa sau infasurati-i in cornete de hartie. Alaturi de alte cornete de hartie umplute cu fasole verde, ridichi sau rosii cherry va asigurati un decor de efect si la indemana pentru un dejun festiv sau cu prietenii.
Aceleasi plante aromatice uscate, in buchetele, impletite in coronite sau pastrate in saculeti de panza sau hartie va vor aminti de aroma verii in zilele lungi de iarna.
Plantele aromatice sunt magice. Cultivati-le cu dragoste si lasati-va inspirate.
[gallery:2761]