Ba mai mult, daca ai afla ca astfel de escapade fac bine relatiei de cuplu?
Nu poti face trecerea de la monogamie la open relationship fara sa iti pui o gramada de intrebari, sa demontezi temeri si preconceptii adanc inradacinate in mintea ta.
Citind un titlu legat de acest subiect de pe theonion.com am constatat ca nu sunt pe atat de deschisa pe cat credeam.
“O relatie deschisa ofera cuplului libertatea de a seca emotional alti oameni din cand in cand”
Am citit de doua ori titlul si m-am frecat la ochi. Am tras aer adanc in piept si mi-am zis: “Pai ce, asta inseamna sa ai o relatie? Sa consideri ca partenerul e un soi de vampir emotional de care vrei ocazional sa scapi, asa ca il trimiti in cautare victime bune de... supt?”
A vrut o relatie FARA OBLIGATII, iar acum plateste cu varf si indesat
Alison Fry si Peter Hartman, protagonistii unei povesti de dragoste de tip open relationship sustin ca de cand au inceput sa se vada si cu alti oameni, acest aranjament le-a permis sa ii streseze pe altii in loc sa-si verse naduful pe partenerul mult iubit.
“Am decis ca, in acest punct al relatiei, ne simtim suficient de confortabil impreuna astfel incat sa exploram ideea de a-i stresa pe altii, stiind ca noi suntem singurii de care ne pasa din punct de vedere emotional”, au explicat cei doi.
Practic, orice consecinta a lipsei de incredere in propria persoana, a complexelor si a frustrarilor proprii este varsata in afara relatiei, astfel incat sa nu lase egoismul si nevoia de atentie sa distruga armonia cuplului.
Parca nu suna atat de rau, nu-i asa? Asadar, o relatie deschisa are si beneficii.
Multi cred ca o relatie deschisa este extrem de complicata din punct de vedere emotional, logistic si sexual, cu un singur beneficiu major - sex oriunde, oricum, oricand si cu oricine doresti. Insa si relatiile monogame sunt adesea complicate peste masura, iar aspectul sexului nu sta chiar atat de roz pe cat ar parea nici intr-o relatie deschisa, fiindca exista reguli care trebuie intrunite astfel incat niciunul dintre parteneri sa nu se simta lezat.
Am pornit, asadar, la vanatoare de aspecte pozitive pe care o astfel de intelegere le-ar putea avea si am obtinut nu mai putin de 10 argumente care sprijina aceasta teorie:
1. Sinceritate garantata
Majoritatea celor care au o relatie deschisa sunt in egala masura romantici si realisti in ceea ce priveste probabilitatea de a ramane fidel unui singur partener pe toata durata vietii. Iar studiile confirma ca majoritatea celor care tin cu dintii de monogamie o fac doar declarativ, fiindca nu sunt, de fapt, fideli 100%. Asadar, poti concluziona ca oamenii aflati intr-o relatie deschisa sunt pur si simplu mai sinceri in legatura cu sentimentele si dorintele lor, in loc sa se joace de-a baba oarba cu partenerul de cuplu.
2. Ramai in continuare in joc
Dispare, odata cu acceptarea unei relatii deschise, acea senzatie ca “viata mea a luat sfarsit” si ideea relatiei pe post de colivie din care nu iesi decat cu permisiunea partenerului. Aceasta libertate sociala care se pastreaza, senzatia ca poti fi prieten cu cine vrei, poti din cand in cand sa iti satisfaci cate o curiozitate fara sa te simti vinovat ca ai tradat increderea partenerului.
3. Adio gelozie!
Regulile stricte ale unei relatii traditionale incurajeaza manifestarea geloziei in momentul in care unul dintre partener pare sa fie la limita dintre permis si interzis. In momentul in care exista libertate de ambele parti exista si o incredere pe masura in partenerul de cuplu, fiindca o astfel de relatie, la fel ca si una monogama, nu poate functiona fara un nivel optim de comunicare si respect intre parteneri.
4. Apreciere sporita
In momentul in care va veti oferi reciproc libertate deplina si va veti elibera de temeri, gelozie si frustrari, va veti vedea intr-o lumina mult mai buna si veti ajunge sa va bucurati mai mult unul de celalalt. Increderea si intelegerea reciproca pot chiar sa contribuie la sudarea legaturii emotionale si sa duca la o diminuare a nevoii de a cauta si alte puncte de interes. Doar ideea ca poti, eventual, sa calci in afara coliviei, poate duce la anularea senzatiei ca iarba este mai verde de partea cealalta a gardului.
5. Si daca ai mai mult de un suflet pereche?
Nu te-ai intrebat niciodata daca nu cumva idealizam partenerul prin prisma conceptului de suflet pereche? Daca exsta mai multe suflete pereche in lumea aceasta, nu ti-ar placea sa ai ocazia sa le cunosti? Sa poti sa interactionezi cu ele fara sa porti ochelari de cal si eventual sa ajungeti sa va faceti reciproc viata mai frumoasa?
6. Procesul de invatare continua pe plan intelectual, emotional si sexual
Invatam enorm de la ceilalti, iar intr-o relatie monogama ajungem sa avem un numar limitat de surse de inspiratie, limitat de gelozie si teama ca interactiunea l-ar putea jena intr-un fel sau altul pe partenerul de cuplu. O relatie deschisa iti ofera posibilitatea sa consulti o librarie infinita de experiente de viata.
7. Apetit sexual sporit si o viata sexuala condimentata in doi
Procesul de invatare, pe plan sexual, asa cum spuneam la punctul anterior, nu se incheie in momentul in care intri intr-o relatie deschisa. Astfel ajungi sa aduci in cuplu tot soiul de trucuri noi, invatate in paralel. In plus, daca exista o diferenta in ceea ce priveste apetitul sexual al partenerilor, aceasta nu va deveni un impediment in cuplu, pentru ca surplusul de tensiune sexuala poate fi eliberat cu un alt partener.
8. Nu te vei intreba daca te iubeste si viceversa
Din moment ce aveti la discretie alti potentiali parteneri la dispozitie, poti sa fii sigura ca te iubeste si ca il iubesti, fiindca este exclusa varianta in care unul dintre voi ramane in relatie din obligatie sau din alte motive, intrucat nevoile de orice natura pot fi indeplinite si in afara relatiei de cuplu.
9. Calitate in detrimentul cantitatii
Poate ca veti petrece mai putin timp impreuna decat petrece un cuplu traditional, insa cu siguranta vor fi momente de calitate, pentru ca nu vor fi umbrite de reprosuri si dispute.
10. Traiesti dupa propriile reguli
Ce poate fi mai frumos decat sa nu te supui unor reguli care nu te reprezinta, doar pentru a intra in randul lumii? Intr-un cuplu si in special intr-o relatie deschisa se pune accentul mai degraba pe acele reguli considerate acceptabile de catre ambii parteneri si nu acelea recomandate de societate ca fiind normale. Astfel puteti construi o relatie echilibrata, bazata pe libertate, empatie, intelegere, bunavointa si altruism, in locul geloziei, fricii si lacomiei. Este un punct de plecare excelent pentru a crea un set de reguli personalizat.
Te-ai gandit vreodata sa incerci o relatie deschisa? Ai incercat deja? Care sunt plusurile pe care le-ai gasit intr-o astfel de experienta? Dar minusurile? Poate fi totul chiar atat de simplu in cuplu?
Citeste si:
Cu sau fara obligatii? 5 semne ca esti pregatita pentru o relatie deschisa
Open relationship - Confirmarea dragostei sau infidelitate legala?