Pardoseala din ceramica
Pardoseala din ceramica prezinta carouri cu aspect si forme diverse. Iti poate oferi aparenta materialelor naturale (marmura, piatra, lemn) ori se poate adapta tendintelor contemporane, avand un aspect de piele, tesatura sau metal. Materialul din care se fabrica pardoseala de ceramica este constituit din argila presata apoi arsa la o temperatura foarte mare. Astfel va fi mai durabila. Bucatile de ceramica fine au o suprafata mata, o porozitate mai mica de 1,5%, dar sunt mai dure decat otelul. Bucatile de ceramica emailate se clasifica in cinci grupe. Prima clasa este adecvata solului mai putin solicitat (salile de baie de la etaj). Cea de-a doua clasa corespunde tuturor salilor de baie, in timp ce ultimele trei grupe de ceramica pot fi plasate in toata casa. Un alt tip de pardoseala este aceea alcatuita dintr-o pasta trasa prin filiera (piesa cu gauri prin care se trage un material in fire sau in bare). Dimensiunile variaza si se clasifica in cinci clase de uzura.
Avantaje si inconveniente
Solida si foarte igienica, rezistenta la socuri, la uzura si la pete, gresia este in general accesibila ca pret, dar exista unele inconveniente. Poti aluneca pe ea, daca ai picioarele ude, si este de cele mai multe ori rece. Trebuie sa fii atenta la textura sa, deoarece cu cat este mai antiderapanta, cu atat este mai greu de intretinut. Testele de rezistenta demonstreaza ca acest tip de pardoseala are nevoie de aparate speciale de curatare. In plus carourile prea mari, indiferent de suprafata, prezinta un risc mai inalt de alunecare. Efectul de frig la picioare este eliminat atunci cand podeaua este echipata cu o instalatie de incalzire. Cablul de incalzire emana o caldura care se repartizeaza pe toata suprafata, iar senzatia va fi cu atat mai agreabila. In plus, scade riscul de umezeala.
Mozaicul
Mozaicul este la origine un termen grecesc care se refera la aparatajul (totalitatea accesoriilor folosite intr-un anumit domeniu) de piatra al Muzelor. Cunoscut drept arta decorativa, acesta pune in evidenta fragmente de piatra, email, sticla sau ceramica si permite alcatuirea de decoruri simple, dar realizabile. Comercializat in placi, culori standard sau amestecuri la comanda, acesta permite realizarea unui decor simplu, dar foarte apreciat. Mozaicul este usor de aplicat, ideal pentru formele curbe sau in panta. In plus, este antiderapant.
Mozaicul din sticla transparenta sau opaca, intr-o singura nuanta ori multicolor, realizeaza decoruri unice. Poti opta pentru tente pale care sa-ti dea senzatia de prospetime. De asemenea, mozaicul cu textura striata, dreapta sau oblica poate avea nuante aurite, verde-gri, de bronz sau argintate pe langa faptul ca este antiderapant, efectele sunt impresionante.
Piatra naturala
Exista foarte multe pietre naturale care pot fi folosite drept pardoseala, care, daca este bine intretinuta, poate rezista mult timp. Din granit, marmura si piatra alba sau albastra, aceste placi sunt in general in format standard, dar pot fi comandate si la dimensiuni speciale. Suprafata si dimensiunile placilor depind de flexibilitatea pietrei. Mai dense decat gresia (cel mai adesea intre 1,5 si 2 cm), acestea se aplica pe un strat de mortar. Fixarea se face in generala la o distanta de 2-3 mm, spre deosebire de marmura (1mm).
Granitul este foarte dur, rezistent la uzura, dar si foarte scump. Mai mult sau mai putin poros, este sensibil la anumite substante acide. Se gaseste in nuante deschise de gri, rosu, verde, bleu sau cu pete. De obicei este slefuit si alunecos.
Marmura este mai putin solida si rezistenta la uzura decat granitul. Daca o preferi slefuita pentru a i se vedea striatiile, va fi mai alunecoasa si mai pretentioasa la intretinere. Datorita duritatii ei, piatra albastra poate fi asemanata cu marmura. Este foarte potrivita pentru o sala de baie deoarece este usor de intretinut si nu aluneca, desi necesita finisare.Piatra alba este mai mult sau mai putin dura, in functie de zona din care a fost extrasa. In general, are o culoare agreabila si este placuta la atingere. Majoritatea pietrelor albe sunt relativ poroase, necesitand o prelucrare pentru a impiedica patrunderea apei.
Ceramica este mai sensibila si mai fragila decat gresia, are un aspect natural placut, fiind compusa din argila. Culorile sunt diversificate, de la galben pal pana la maro inchis. Arsa la o temperatura mai mica decat gresia, poate avea reflexii rosiatice sau un aspect uniform. De cele mai multe ori, placile de ceramica sunt artizanale. Fiind relativ poroase, ele trebuie impermeabilizate inainte de a le fixa intr-o sala de baie, dar au avantajul de a fi mai putin reci la atingere si mai putin alunecoase.
Ca sa eviti surprizele, alege-ti pardoseala in functie de esantioane si nu de cataloage.
Pardoselala flexibila
Acest tip de pardoseala este simplu de schimbat, rezistenta la apa si se intretine foarte usor. Vinilul poate fi achizitionat in dale sau in role, acestea din urma fiind mai practice deoarece nu permit infiltrarea apei. Acesta este foarte potrivit pentru o sala de baie, spre deosebire de linoleum, care trebuie acoperit cu o pelicula pentru a rezista la apa.
Captuseala din plastic
Plasticul evoca materialele naturale, piatra, lemnul sau ceramica, adopta culori vii, reci sau calde pentru a da un plus de veselie in sala de baie. De asemenea, poate avea aspect de otel, ciment sau beton finisat daca preferi stilul contemporan. Este foarte rezistent la uzura si poate fi tratat pentru a impiedica alunecarea. Cu cat este mai dens stratul de uzura, cu atat este mai longeviv, iar in functie de cat este de moale stratul superior, cu atat este mai comod. Preturile variaza in functie de densitate si de straturile complemetare ce impiedica patrunderea mucegaiului sau antiderapante.
Pardoseala PVC
Aceste tipuri de suprafete sunt diverse: plansee, placi, mochete. Inainte de a le cumpara este indicat sa consulti cataloagele pentru a vedea modalitatile de aplicare si de intretinere deoarece adezivul pe care trebuie sa il folosesti depinde de natura suprafetei si a suportului. In general, suprafata trebuie sa stea la o temperatura de minim 19 grade, timp de 24-48 de ore, inainte de a fi aplicata. Suportul trebuie sa fie intotdeauna curatat, plan, uscat si neted. Daca are gauri, trebuie colmatat (astupare a porilor) cu un produs special.
Cimentul colorat
Cimentul, al carui nivel de grosime poate varia, este ideal pentru decorarea suprafetei din baia ta. Tehnica de aplicare a cimentui este destul de simpla, spre deosebire de aceea a betonului. Acesta necesita o pregatire in prealabil a suporturilor, cantitatea de agregati si adjuvanti trebuie sa fie dozata astfel incat sa se obtina o coeziune perfecta intre suport si finisaj.
Placile de ciment sunt mai dense decat cele de gresie (aproximativ 15 cm). Nuantele sunt agreabile si ofera un aspect foarte placut, dar, fiind poroase, necesita impermeabilizare dupa ce sunt aplicate in sala de baie.
Captuseala turnata ofera o infinitate de culori. Aplicata in strat subtire, este realizata din amestecuri minerale cu rasina, in general autonivelante. Straturile sunt mate si cerate pentru a rezista cat mai mult la uzura si abraziune. Se poate aplica pe o sapa de ciment ori alt suport rezistent.
Solurile din beton sunt realizate dintr-un mortar special, compus pe santier. Se alcatuieste o sapa densa, de preferinta armata, la care se adauga un material hidrofug, apoi se netezeste suprafata betonului inca proaspat cu barbotina (pasta adeziva) din ciment, material hidrofug si pigmenti. Finisarea se realizeaza cu produse adecvate ce faciliteaza inretinerea, dar poate fi alunecos. Exista si picturi speciale ce pot fi aplicate pe betonul armat, pentru a obtine efectul de sol.