Esti asaltata permanent de reclame. Intr-un moment ti se prezinta apetisant un produs pe care te si vezi cu surprindere ca il iei din raft chiar daca nu ti-ai propus inainte acest lucru, iar pe de alta aparte vezi o alta reclama cu un model super-sexy, cu picioare perfecte, fara pic de grasime pe coapse, fara pernite la genunchi, dar cu sani generosi si buze din ce in ce mai "mofturoase".
Atunci te afli intre doua forte care trag in directii opuse: una care te seduce sa mananci, sa simti "aroma irezistibila", ‚"gustul inconfundabil", ‚"mirosul ametitor" iar cealalta te respinge, te face sa te simti vinovata ca ai cedat ispitelor, te impinge in afara clubului celor slabe, de succes, valorizate, apreciate.
Imaginati-va o persoana napustindu-se asupra unui "ceva" irezistibil, devorand fara sa respire jumatate, dupa care privirea ii cade pe o alta imagine, cu o "diva" declarata cea mai sexy femeie a anului. Persoana se opreste, se uita cu groaza la cealalta jumatate, care acum nu mai este la fel de irezistibila ci devine deodata "otrava". Se napusteste in prima toaleta publica, isi baga doua degete pe gat, apoi se intoarce la locul celor doua "promisiuni" si cu speranta in privire, se converteste celei de-a doua. Promite sa manance sanatos, sa tina dieta chiar sa se infometeze, sa faca sport. Se mai ajuta cu laxative, purgative, diuretice, anorexigene. Acestea nu fac decat sa deregleze si mai mult functiile naturale ale corpului, ducand la o si mai mare rezistenta.
Cu cat supui corpul la infometare, cu atat el va deveni mai adaptat sa functioneze in conditii extreme si va "inhata" si cele doua frunze de salata pe zi, sa le puna la adapost de vremuri grele, si nu intelegi cum este posibil sa te ingrasi chiar si numai respirand sau privind. Dupa suferinte drastice, persoana din scenariu cedeaza nervos si la prima promisiune iesita in cale se napusteste si devoreaza mai mult decat prima data. Acum nu doar jumatate din acel ceva "irezistibil", ci tot, ba chiar si altele. Si circuitul se reia… Pana cand biata fiinta isi da seama ca orice ar face, idealul este greu de atins si mai la indemana este ispita. Resemnarea patetica si deprimarea iau locul sperantei de a fi ca "diva", sexy-femeia de succes.
Drama nu vine din renuntarea la ideal, ci prabusirea in abandon si renuntare de sine. De fapt corpul, de la natura, a fost inzestrat cu mecanisme de functionare si reglare impecabile pentru supravietuire si conservare. Noi l-am transformat in obiect de consum. Corpul a devenit un produs care se vinde sau nu, in care cu cat investesti mai mult cu atat profitul va fi mai mare cand "iesi pe piata". Dezamagirea vine cand, desi ai investit, "produsul" nu a fost ales si oricum nu mai ai ce face pentru ca vin altele mai proaspete, mai irezistibile, iar investitia ta poarta eticheta cruda si dureroasa: EXPIRAT. Dureros dar adevarat. Pare sa nu mai existe delimitare intre produsul din magazin si cel de pe scena. Ambele au in spate o echipa care munceste sa creeze o imagine care sa vanda. Cat de usor putem fi manipulati intre cele doua forte: nevoi primare (hrana, apa, sex) si nevoi superioare (idealuri de implinire de sine). Intre cele doua insa, exista o mare distanta, deoarece de la una la cealalta, sunt trepte intermediare, graduale. Sariturile de la prima treapta la ultima si invers sunt epuizante si nu conduc la evolutia in stadii ci la prabusire, datorata dezamagirii ca nu poti sta pe nici una din cele doua trepte extreme. In timp, aceasta lupta permanenta intre cantar si model, intre nevoi si ideal (create artificial), duc la permanentizare si imbolnavire. Anorexia si bulimia sunt doua tulburari de alimentatie ce afecteaza in principal populatia feminina.
Cauze: vulnerabilitate datorata unor conditii sociale, materiale, intelectuate, familiale. Familia determina tendinta spre afirmare prin succes sau conduita generatoare de esec.
Societatea stabileste tiparele, modelele de frumusete, uneori imposibil de atins, alteori cu sacrificii mari fizice, emotionale, materiale (diete, operatii estetice). Un nivel intelectual scazut scade sansele de afirmare, asteptarile sunt limitate. Un nivel intelectual ridicat poate determina asteptari inalte.
Predominant in cele doua forme de tulburari este imaginea de sine distorsionata si lipsa increderii, convertite in controlul sau lipsei de control asupra apetitului alimentar.
Astfel, au aparut in manualul de diagnostic psihiatric inca doua boli: anorexia si bulimia. Ele se manifesta atat in comportament (cel alimentar) cat si la nivelul cognitiilor (al gandurilor, ideilor). Sunt boli deoarece afecteaza echilibrul natural al corpului si mintii, al relatiilor interpersonale si functionarii sociale.
Ca si diagnistic, anorexia si bulimia sunt diferentiate prin comportamentul alimentar, insa ambele au la baza o imagine de sine distorsionata si valorizarea propriei persoane prin corp si mai putin sau foarte putin prin alte calitati sau atuuri (inteligenta, competenta profesionala, competenta sociala, valori umane, valori morale, etc).