Richard

Richard Norton, actor din seria „Mad Max” şi coordonator...

Citeste mai mult»
Fraţii Tate

Fraţii Tate urmează să-şi ridice în această săptămână...

Citeste mai mult»
Helen Mirren

Helen Mirren nu vrea să vadă o femeie James Bond:...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift, principala opţiune a Barcelonei pentru a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu riscă 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
caju

De ce să alegi caju crud sau prăjit în dieta zilnică?

Citeste mai mult»
ciubar

Cât costă un ciubăr? Prețuri și variante disponibile

Citeste mai mult»
Owen Cooper

Owen Cooper, starul revelaţie din "Adolescence", a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Depardieu a negat la procesul său de la Paris că ar fi...

Citeste mai mult»
Laurent Lafitte

Laurent Lafitte, maestru de ceremonii la festival, la 9...

Citeste mai mult»
irinel

După o viață de lux, Irinel Columbeanu trăiește din 300...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul neașteptat care intensifică aroma cafelei și...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Miliardarul Jeff Bezos și iubita lui, Lauren Sanchez, se...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu apare luni în fața instaneței la...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney renunţă la filmele romantice

Citeste mai mult»
tiger

Tiger Woods anunţă că are o relaţie cu Vanessa, fosta...

Citeste mai mult»
Bella Ramsey

O actriță din „The Last of Us” a aflat în timpul...

Citeste mai mult»
cha

Prezentat ca ucigaș de copii, un norvegian a depus...

Citeste mai mult»
ado

"Adolescence", serialul britanic care le dă coşmaruri...

Citeste mai mult»
sampanie

Ce înseamnă o șampanie de calitate? Iată 4 sfaturi despre...

Citeste mai mult»
raivcu

Alimentele la care a renunțat Andreea Raicu după 15 ani:...

Citeste mai mult»
gheb

Ce pedeapsă a primit Gheboasă după ce a fost prins cu 1,5...

Citeste mai mult»
stormzy

Rapperul Stormzy va primi o diplomă onorifică de doctor...

Citeste mai mult»
Olivia Steer

Olivia Steer a pierdut procesul cu europarlamentarul care...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Dan Bordeianu a divorțat. A rupt tăcerea abia acum: „Sunt...

Citeste mai mult»
ai

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui...

Citeste mai mult»
farduri

Ce culori pentru farduri sa alegi in primavara 2025?

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Noi dovezi despre moartea lui Gene Hackman şi a soţiei sale

Citeste mai mult»
Liam Payne

Fanii cântărețului Liam Payne îi dedică o bancă...

Citeste mai mult»
Kim Soo-hyun

Mai multe branduri au renunțat la contractele cu actorul...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Copiii lui Gene Hackman nu au fost incluşi în testamentul...

Citeste mai mult»
Émilie Dequenne

Actriţa belgiană Émilie Dequenne a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Comediantul Conan O'Brien va prezenta şi gala Oscar din 2026

Citeste mai mult»
Sean 'Diddy' Combs

Sean 'Diddy' Combs va trebui să răspundă la noi acuzații

Citeste mai mult»
Nikki Glaser

Nikki Glaser va fi din nou gazda galei de decernare a...

Citeste mai mult»
intrerupator

Ce tipuri de întrerupătoare sunt potrivite pentru...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla i-a scris o scrisoare lui Gisele Pelicot

Citeste mai mult»
obama

Soţii Obama sunt în discuţii pentru a co-produce un film...

Citeste mai mult»
Donatella Versace

Donatella Versace renunţă la funcţia de director creativ...

Citeste mai mult»
Cristina Bâtlan

Cristina Bâtlan a avut un an de coşmar. Fiul său a trecut...

Citeste mai mult»

Pofta mea de mancare a luat-o razna, ajutor!

În Sport 8 iul 2009
Este nevoie de un dezechilibru de ordin psihic (de cele mai multe ori) pentru ca greutatea noastra sa o ia razna: tulburari in mediul familial ori in mediul social, stressul (ca factor de dezechilibru hormonal), schimbari majore in viata personala (nasterea unui copil, moartea sau plecarea cuiva drag, schimbarea serviciului, divortul, concedierea, casatoria, pierderi semnificative, etc.)
Viata sedentara, alimentatia nesanatoasa, stressul, modelele promovate in paginile revistelor sau pe ecranele tv, dezechilibre la nivelul sistemului endocrin, se afla printre cauzele producerii unui dezechilibru ponderal. Pe de-o parte societatea de consum ofera acces direct si facil la alimente sau produse cat mai ieftine, dar cu un grad ridicat de risc pentru sanatate iar de partea cealalta, exista o oferta ampla de produse sau servicii care iti promit slabirea, eliminarea toxinelor, fara efort. Aceasta expresie, "fara efort", este nerealista deoarece pentru a obtine ceva ai nevoie sa treci prin cateva etape ca sa spun asa, sec sau teoretic: stabilirea scopului, motivarea, angajarea, implicarea (aici intervine efortul), obtinerea rezultatului. Deci nimic nu se obtine fara un minim de efort.

Esti asaltata permanent de reclame. Intr-un moment ti se prezinta apetisant un produs pe care te si vezi cu surprindere ca il iei din raft chiar daca nu ti-ai propus inainte acest lucru, iar pe de alta aparte vezi o alta reclama cu un model super-sexy, cu picioare perfecte, fara pic de grasime pe coapse, fara pernite la genunchi, dar cu sani generosi si buze din ce in ce mai "mofturoase".

Atunci te afli intre doua forte care trag in directii opuse: una care te seduce sa mananci, sa simti "aroma irezistibila", ‚"gustul inconfundabil", ‚"mirosul ametitor" iar cealalta te respinge, te face sa te simti vinovata ca ai cedat ispitelor, te impinge in afara clubului celor slabe, de succes, valorizate, apreciate.

Imaginati-va o persoana napustindu-se asupra unui "ceva" irezistibil, devorand fara sa respire jumatate, dupa care privirea ii cade pe o alta imagine, cu o  "diva" declarata cea mai sexy femeie a anului. Persoana se opreste, se uita cu groaza la cealalta jumatate, care acum nu mai este la fel de irezistibila ci devine deodata  "otrava".  Se napusteste in prima toaleta publica, isi baga doua degete pe gat, apoi se intoarce la locul celor doua "promisiuni" si cu speranta in privire, se converteste celei de-a doua. Promite sa manance sanatos, sa tina dieta chiar sa se infometeze, sa faca sport. Se mai ajuta cu laxative, purgative, diuretice, anorexigene. Acestea nu fac decat sa deregleze si mai mult functiile naturale ale corpului, ducand la o si mai mare rezistenta.

Cu cat supui corpul la infometare, cu atat el va deveni mai adaptat sa functioneze in conditii extreme si va  "inhata" si cele doua frunze de salata pe zi, sa le puna la adapost de vremuri grele, si nu intelegi cum este posibil sa te ingrasi chiar si numai respirand sau privind. Dupa suferinte drastice, persoana din scenariu cedeaza nervos si la prima promisiune iesita in cale se napusteste si devoreaza mai mult decat prima data. Acum nu doar jumatate din acel ceva "irezistibil", ci tot, ba chiar si altele. Si circuitul se reia… Pana cand biata fiinta isi da seama ca orice ar face, idealul este greu de atins si mai la indemana este ispita. Resemnarea patetica si deprimarea iau locul sperantei de a fi ca "diva", sexy-femeia de succes.

Drama nu vine din renuntarea la ideal, ci prabusirea in abandon si renuntare de sine. De fapt corpul, de la natura, a fost inzestrat cu mecanisme de functionare si reglare impecabile pentru supravietuire si conservare. Noi l-am transformat in obiect de consum. Corpul a devenit un produs care se vinde sau nu, in care cu cat investesti mai mult cu atat profitul va fi mai mare cand "iesi pe piata".  Dezamagirea vine cand, desi ai investit, "produsul" nu a fost ales si oricum nu mai ai ce face pentru ca vin altele mai proaspete, mai irezistibile, iar investitia ta poarta eticheta cruda si dureroasa: EXPIRAT. Dureros dar adevarat. Pare sa nu mai existe delimitare intre produsul din magazin si cel de pe scena. Ambele au in spate o echipa care munceste sa creeze o imagine care sa vanda. Cat de usor putem fi manipulati intre cele doua forte: nevoi primare (hrana, apa, sex) si nevoi superioare (idealuri de implinire de sine). Intre cele doua insa, exista o mare distanta, deoarece de la una la cealalta, sunt trepte intermediare, graduale.  Sariturile de la prima treapta la ultima si invers sunt epuizante si nu conduc la evolutia in stadii ci la prabusire, datorata dezamagirii ca nu poti sta pe nici una din cele doua trepte extreme. In timp, aceasta lupta permanenta intre cantar si model, intre nevoi si ideal (create artificial), duc la permanentizare si imbolnavire. Anorexia si  bulimia sunt doua tulburari de alimentatie ce afecteaza in principal populatia feminina.            

Cauze: vulnerabilitate datorata unor conditii sociale, materiale, intelectuate, familiale. Familia determina tendinta spre afirmare prin succes sau conduita generatoare de esec.

Societatea stabileste tiparele, modelele de frumusete, uneori imposibil de atins, alteori cu sacrificii mari fizice, emotionale, materiale (diete, operatii estetice).  Un nivel intelectual scazut scade sansele de afirmare, asteptarile sunt limitate. Un nivel intelectual ridicat poate determina asteptari inalte.

Predominant in cele doua forme de tulburari este imaginea de sine distorsionata si lipsa increderii, convertite in controlul sau lipsei de control asupra apetitului alimentar.

Astfel, au aparut in manualul de diagnostic psihiatric inca doua boli: anorexia si bulimia. Ele se manifesta atat in comportament (cel alimentar) cat  si la nivelul cognitiilor (al gandurilor, ideilor). Sunt boli deoarece afecteaza echilibrul natural al corpului si mintii, al relatiilor interpersonale si functionarii sociale.

Ca si diagnistic, anorexia si bulimia sunt diferentiate prin comportamentul alimentar,  insa ambele au la baza o imagine de sine distorsionata si valorizarea propriei persoane prin corp si mai putin sau foarte putin prin alte calitati sau atuuri (inteligenta, competenta profesionala, competenta sociala, valori umane, valori morale, etc).
Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
31 mar