Publicat online in jurnalul "Nutrition & Diabetes", o scanare a creierului femeilor si barbatilor sugereaza ca e posibil ca puterea dependentei de mancare nesanatoasa sa fie redusa, inducandu-se o afinitate fata de alimentele sanatoase.
"Nu ne incepem viata cu o pasiune pentru cartofi prajiti si detestand, spre exemplu, pastele din faina integrala", a declarat autorul Susan B. Roberts, director al Energy Metabolism Laboratory de la USDA HNRCA, care este si profesor la Friedman School of Nutrition Science and Policy at Tufts University si profesor adjunct de psihiatrie la Tufts University Schoo of Medicine.
"Aceasta conditionare apare in timp, ca raspuns al consumului - repetat! - a ceea ce se afla in mediul alimentar toxic."
Cercetatorii suspecteaza ca odata ce sunt stabilite aceste circuite ale dependentei, sunt dificil sau chiar imposibil de eliminat, condamnandu-i pe cei care s-au ingrasat la o viata dominata de pofte si tentatii.
Pentru a afla daca creierul poate fi antrenat din nou pentru a face alegeri alimentare sanatoase, Roberts si colegii sai au studiat sistemul de recompense a 13 femei si barbati obezi si supraponderali, dintre care 8 au participat la un nou program de slabire proiectat de cercetatorii de la Tufts University, iar 5 au fost inclusi intr-un grup de control, fapt pentru care nu au fost inscrisi la programul respectiv.
Ambele grupuri au fost rugate sa faca un test RMN, la inceputul si la finalul unei perioada de 6 luni. Printre cei care au participat la programul de slabire, acest test a scos la iveala modificari la nivelul creierului, in centrul recompenselor, asociat cu invatarea si dependenta.
Dupa sase luni, aceasta zona avea o sensibilitate sporita in directia alimentelor sanatoase, cu un continut caloric redus, indicand placere produsa de stimulii alimentari sanatosi. In plus, zona arata o sensibilitate scazuta la alimente nesanatoase, cu un continut caloric exagerat.
"Programul de slabire este proiectat special pentru a schimba modul in care oamenii reactioneaza la diferite alimente, iar studiul nostru arata ca acesia care au participat la studiu aveau o dorinta sporita in directia mancarurilor sanatoase, impreuna cu o preferinta redusa pentru alimente nesanatoase, iar efectele combinate sunt probabil critice pentru un control sustenabil al greutatii."
Autorii spun ca programul a avut multiple etape, inclusiv educarea participantilor pentru a le schimba comportamentul si meniuri bogate in fibre, cu un continut glicemic redus.
"Desi alte studii au aratat ca procedurile chirurgicale precum inelul gastric pot scadea satisfactia resimtita de oameni cand mananca, nu este suficient pentru ca elimina bucuria de a manca in general, in loc sa faca alimentele sanatoase mai atragatoare", spune autorul Thilo Deckersbach, psiholog la Massachusetts General Hospital.
"Aici aratam ca este posibil sa schimbi preferinta pentru mancarea nesanatoasa fara operatie, iar RMN-ul ramane o tehnica importanta pentru explorarea rolului creierului in ceea ce priveste stimulii alimentari."
Citeste si:
Actrita celebra a slabit "accidental" 10 kg - Afla cum a reusit!
O metoda simpla care te ajuta sa mananci mai putin
Mananca doar junk food si arata asa - Secretul dureros al unei siluete de nota 10