Expertii ii sfatuiesc pe cei care vor sa evite problema kilogramelor in plus si afectiunile care insotesc obezitatea sa isi foloseasca palmele si degetele pentru a stabili portiile potrivite pentru organismul lor.
In ultimii ani, portiile au scapat pur si simplu de sub control. Gogosi cat un disc de Frisbee, pungi exagerate de floricele si portii de paste care ar putea sa hraneasca o familie in mod normal - cam asa arata situatia actuala. Portiile pe care le consumam in prezent sunt de doua sau chiar de trei ori mai mari decat ar fi normal, potrivit unor cercetari realizate la Center for Science in the Public Interest, din Washington.
"Oamenii aud multe despre ceea ce ar trebui sa manance, dar nu si cat ar trebui sa manance. Multi habar nu au ce inseamna o portie sanatoasa de pui, orez, fructe sau orice alt aliment si acesta este unul dintre motivele pentru care mananca mult prea mult", a dezvaluit Simin Levinson, lector la Scoala de Nutritie si Promovare a Sanatatii de la Arizona State University.
Sa luam drept exemplu un sandvis cu ton. O portie standard de ton, stabilita de U.S. Department of Agriculture, este de 125 de grame si 340 de calorii. Cu toate acestea, multe restaurante servesc portii care contin in jur de 300 de grame de ton, cu un aport caloric de 720 de calorii.
Nutritionistii de la Arizona State University recomanda sa iti folosesti mainile pe post de instrument eficient de masurare a portiilor.
Astfel, o portie de pui, peste, vita sau alta sursa de proteine trebuie sa aiba lungimea si latimea palmei.
Carbohidratii, precum paste, cartofi sau orezi, trebuie sa fie serviti in portii cat pumnul.
O portie de alimente bogate in grasimi, precum unt de arahide, ulei de masline sau unt, ar trebui sa nu depaseasca o jumatate din degetul mare!
O portie de fructe trebuie sa incapa in palma, iar legumele nu trebuie sa depaseasca doua palme.
"Spre deosebire de alte instrumente, mainile sunt intotdeauna prezente cu tine la masa. Sunt practice si precise", a subliniat specialistul.