Riscam sa ne imbolnavim din cauza suprasolicitarii la serviciu? Cazul angajatei de la compania de cercetare Ipsos, care a decedat sambata, a realimentat speculatiile ca managerii romani au uneori probleme sa desluseasca limita dincolo de care sunt in pericol.
Cazuri foarte mediatizate precum Raluca Stroescu de la Ernst&Young, sau Alexandru Miristea, directorul de 33 de ani de la Realitatea Catavencu, amandoi decedati pe fondul stresului profesional, au fost readuse in actualitate de o noua situatie ce pare sa aiba cauze similare: Carmen Ramona Ciciu, de la compania de cercetare Ipsos a murit in weekend dupa ce i s-a facut rau la serviciu.
Psihologii spun ca nu vorbim de cazuri izolate. ''Multe firme private isi exploateaza la sange forta de munca, profitand de un acord tacit al salariatilor, preocupati sa isi mentina jobul cu orice pret'', spune dr. Mihai Anitei, presedintele Colegiului National al Psihologilor din Romania.
Potrivit specialistului, exista doua categorii distincte de angajati ce ajung pe patul de spital din prea multa munca. Pe de o parte sunt workaholicii, cei care muncesc peste masura din proprie initiativa, in speranta unor beneficii de orice natura, iar pe de alta parte sunt cei opresati, asa-numitii sclavi la patron, angajatii fortati de sefii lor sa munceasca peste masura.
''Angajatii predispusi la workaholism sunt, in principal, cei remunerati in functie de activitate, comisioane, prime, cei care inainteaza pe scara ierarhica in functie de modul in care evolueaza rezultatele concrete ale serviciilor lor. Vorbim in principal de categorii precum vanzarile, acolo unde apar cele mai multe asemenea cazuri'', a explicat dr. Anitei, pentru DailyBusiness.ro.
Psihologul spune ca aceasta nu este neaparat o regula, pentru ca in Romania, sindromul workaholismului afecteaza toate nivelurile, de la simplul salariat, la managerul de companie. Un sindrom prezent si in Occident, dar tratat acolo prin masuri stricte, menite a proteja salariatul. ''Workaholicul din Occident este conditionat de un program strict de munca, pe care trebuie sa il respecte. Nu exista ore suplimentare, sau daca sunt, sunt putine si remunerate corespunzator. La noi, workaholicii isi transforma jobul intr-un mod de viata'', a mentionat psihologul.
Pe langa workaholici, exista salariatii care ajung sa munceasca peste program din cauza presiunilor puternice la care sunt supusi de sefii ierarhici.
''Din aceasta categorie fac parte Raluca Stroescu si probabil, Carmen Ramona Ciciu. Doua tinere ajunse sa munceasca peste program, nu neaparat din proprie initiativa'', a declarat psihologul Marius Popa. ''Vorbim de cei care ajung in situatia de a munci pana cad, fortati de imprejurari, de constrangerile de la locul de munca'', a adaugat acesta.