Postul Paștelui sau Postul Mare, așa cum este cunoscut, începe pe 15 mai și se la postul de 40 de zile și 40 de nopți pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a ținut înainte de a începe Propovăduirea Evangheliei.
Duminică, 7 martie 2021, este Lăsata Secului de carne (Duminica Infricoșătoarei Judecăți). Timp de încă o săptămână, creștinii mai au voie sa consume brânză. La o săptămână distanță, adică duminica 14 martie 2021, este Lăsata Secului de brânză (Duminica Izgonirii lui Adam din Rai).
Postul de 40 de zile se încheie vineri, 23 aprilie, înainte de Sâmbăta lui Lazăr (24 aprilie). Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor sunt considerate praznice aparte, scrie doxologia.ro.
Urmează Săptămâna Patimilor, care este încadrată într-un regim mai aspu de postire.
Cu alte cuvinte, pe lângă cele 40 de zile de post, se mai adaugă opt zile atribuite Postului Mare. Duminică, pe 7 martie 2021, este lăsata secului de carne. Timp de încă o săptămână de acum, creștinii mai au voie să consume brânză.
Duminică, 14 martie 2021, este lăsata secului de brânză, iar din 15 martie începe perioada postului Paștelui. La o săptămână, pe 22 februarie, este și lăsatul secului de lactate, astfel că, în postul Paștelui nu se consumă brânză și nici lapte.
În postul Paștelui, creștin ortodocșii nu consumă carne, brânză, ouă, lapte și pește. Pe durata postului există și dezlegări la pește, zile în care cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni.
În Săptămâna Mare se mănâncă doar seara, pâine şi se bea apă şi în Vinerea Mare se ţine post negru.
Zilele când au loc dezlegări la pește sunt:
În ziua de Praznicul Bunei Vestiri – pe 25 martie;
De Florii – în duminica dinaintea Paștelui.
De asemenea, în postul Paștelui nu se fac nunți și botezuri. În afara zilelor de post de peste an, nu se fac nunţi în zilele Praznicelor împărăteşti şi nici în ajunul acestora, în săptămâna lăsatului sec de carne, în Săptămâna Luminată.