Feminis: Cat de diferita din punct de vedere al mentalitatilor este Romania fata de Olanda, in ceea ce priveste femeiea, statulul sau in viata profesionala si sociala si stilul sau de viata?
Catalina Flore: Femeile in Olanda sunt deosebite. Au o educatie foarte buna, iar multe dintre ele intra in campul muncii, au cariere de succes si se marita dupa 30 ani. Daca fac copii, multe se opresc sau incep sa lucreze part-time. Au o filozofie de viata diferita de romani. Au fost statistici care arata ca olandezii sunt unul dintre cele mai fericite popoare din lume. Sunt foarte practici, familia este extraordinar de importanta, totul se invarte in jurul acesteia (chiar magazinele se inchid la 18 pentru ca e timpul familiei inca din vremea perioadei Calviniste) si cand muncesti e bine sa faci ce-ti place. Lumea e mult mai relaxata. Am avut norocul sa calatoresc in foarte multe tari si pot sa spun fara sa generalizez, doar bazandu-ma pe observatiile proprii ca olandezii sunt dintre cei mai eficienti lucratori pe care i-am intalnit. Poate unde vor sa aiba si o viata in afara biroului… Referitor la aspectul estetic - aici au multe invatat de la romance care au mult respect pentru modul de autoprezentare, incepand de la imbracaminte pana la limbajul corpului, care este feminin dar puternic.
Iar in business, la nivelul meu sunt inconjurata mai ales de barbati si multi au sotiile acasa. Aici e de luptat inca la mentalitati.
Feminis : Ce pasi ati urmat pana ce ati ajuns acolo unde va aflati acum… si anume in varf?
Catalina Flore: Nu am ajuns inca in varf, dar cu siguranta tintesc catre el. Pana acum am pus un pas in fata celuilat, am avut viziune, am stiut ce vreau, am impartit toate proiectele mari in mini proiecte ca sa ma motivez si nu sa ma descurajez, am celebrat fiecare victorie pe parcurs, cand m-am indepartat de la "curs" am invatat ce era de invatat si am revenit, incerc sa cresc in fiecare zi in zonele importante din viata mea si sunt recunoscatoare pentru viata minunata pe care o am. Cum invat ceva nou si util implementez imediat!
Feminis: Ce sacrificii trebuie sa faca o femeie pentru a avea o cariera de succes?
Catalina Flore: Putem avea orice in viata, dar nu totul in acelasi timp. Nu pot sa vorbesc decat in numele meu. Important a fost sa-mi definesc notiunea de succes cu cuvintele mele, ce e important pentru mine si ce trebuie sa pun deoparte pe motiv ca nu e realist, cel putin la momentul evaluarii. Din punctul asta de vedere pare mai abordabil subiectul. Suna simplist dar este multa munca cu mine insami, cu ce se intampa "intre urechile mele si creier".
Feminis: Care sunt ingredientele succesului? Credeti in teoriile motivationale?
Catalina Flore: Pentru succesul nostru, indiferent de definitia pe care ne-o dam trebuie sa insamantam si sa lucram constant daca vrem sa culegem roadele. Pentru mine, succesul consta in a ma dezvolta consistent si continuu in toate aspectele vietii care sunt importante pentru mine si sa ma indrept spre armonie. Cand m-am casatorit, cand am nascut, am schimbat definitia succesului pentru mine. Dezvoltarea mea personala, sanatatea mea, familia mea, cariera mea, prietenii mei, finantele mele sunt zone in care investesc continuu. Si da, referitor la teoriile motivationale, atata timp cat ma pot inspira din unele si pot implementa ceva in viata mea, sunt foarte bune. Dar nu exista solutia universala. Fiecare trebuie sa-si gaseasca propriile raspunsuri utilizand ce surse considera de cuviinta.
Feminis: Cum reusiti sa va dozati timpul si energia astfel incat sa impacati atat de bine o cariera de top cu o viata reusita de familie?
Catalina Flore: Mi-am "curatat" viata. Ma inconjur pe cat posibil de oameni care ma inspira si pe care ii inspir si care nu-mi consuma energia creativa, stiu ce e important pentru mine si imi focusez atentia pe lucrurile importante din viata mea, incerc sa-mi creez situatii in viata unde-mi pot folosi talentele (spre exemplu coachingul unde ajut oamenii sa-si fructifice potentialul indiferent de zona de coaching). Pentru mine e o fericire sa vad oamenii ca se descopera, se dezvolta pe diverse planuri, isi ating obiectivele si traiesc ca urmare a realizarilor (nu ma refer numai la cele materiale), au emotii pozitive. Asta imi da energie. Imi petrec cat de mult timp pot cu sotul si copiii mei, am contact regulat cu parinitii mei, cu fratele meu si familia lui. Fac sport regulat. Asta-mi da energie. Cred ca lucrul cel mai important este acela ca am grija sa am oameni deosebiti in viata mea – oamenii din jur te pot inspira sa cresti sau influenta sa stagnezi.
Feminis: Care sunt activitatile care va relaxeaza dupa o zi grea la birou?
Catalina Flore: In afara de ce am spus mai sus, citesc mult, vorbesc cu prietenii, o zi la doua saptamani ies in oras numai cu sotul meu. O data pe sapatamana fac pe soferul de taxi cu copiii mei si unii prieteni de ai lor. Ii duc la diverse activitati. Candi ii aud vorbind rad si ma relaxez uitand de toate problemele de la birou. Cel putin pe o perioada scurta…
Feminis: Vi s-a intamplat pana acum sa va loviti de anumite "rezistente" provocate de prejudecatile ce pornesc de la gandirea "barbatii sunt asa, femeile sunt altfel?" Cum ati reusit sa le invingeti?
Catalina Flore: Am 3 copii. De fiecare data cand ma intorceam din concediul de maternitate aveam senzatia ca iar trebuie sa demonstrez ca sunt in stare sa-mi fac treaba. O intamplare ciudata acum vreo 6 ani, fetita mea cea mare s-a imbolnavit si am chemat doctorul de familie, un barbat la vreo 60 de ani, care mi-a explicat intr-un mod "paternal" ca trebuie sa stau acasa cu copilul meu si nu la serviciu pentru ca datoria unei mame este sa stea acasa cu copiii si nu "sa umble brambura" la serviciu. Ca si cum nu ma simteam rau ca aveam copilul bolnav mi-a mai pus si el sare pe rana… Referitor la birou, pana la urma e vorba de performanta. Eu de cand sunt parinte am devenit mai eficace si mai eficienta.Feminis: Care este cea mai mare realizare a dumneavoastra de pana acum din punct de vedere profesional? Dar personal?
Catalina Flore: Am un sot si niste copii fantastici si sunt mandra ca fac parte din viata lor. Am lucrat in diverse linii de business, incepand cu relationship management, vanzari, risk management, cu realizari deosebite. De cand fac coaching, training si ajut oamenii sa performeze mai bine si sa fie fericiti parca sunt si eu mai fericita.
Feminis: Care considerati ca este cea mai importanta calitate a dumneavoastra?
Catalina Flore: Perseverenta.
Feminis: Cat de greu este pentru o femeie frumoasa sa se impuna in business?
Catalina Flore: Avantaje si dezavantaje. Depinde de unghiul din care privestisituatia.
Feminis: Care a fost cea mai grea incercare peste care ati fost nevoita sa treceti?
Catalina Flore: Iubesc Romania si mi-a fost greu sa plec acum 10 ani la sotul meu in Olanda, intr-o tara cu o cultura opusa. Am luat-o practic de la inceput in Olanda, cand m-am angajat la Head Office-ul bancii pentru care am lucrat in Romania. Pana la urma a fost ok pentru ca am invatat multe. Am o viata minunata si am doua tari care sunt ale mele si doua culturi, prieteni in ambele. Sunt bogata spiritual si invat din cel putin doua parti! Mi-au fost necesari cativa ani de framanari sa ajung la concluzia asta.
Feminis : In ce masura stress-ul pe care il acumulati intr-o zi de munca se "evapora" datorita timpului petrecut alaturi de familie?
Catalina Flore: Timpul pe care il petrec cu familia mea este sfant. Copiii sunt spontani si autentici asa ca invat de la ei in fiecare zi cum sa traiesti in prezent si nu in trecut sau viitor. Este minunat sa fiu in preajma lor. Dar trebuie sa intelegeti ca am copii mici care au asteptari mari de la mine si au nevoie de mine si sotul meu. Asa ca energia se duce inspre ei cred ca mai mult din cat primesc. Incerc sa ma incarc din sport, meditatie, prieteni. Sotul meu ma ajuta imens. Facem o echipa excelenta. Investim mult in relatia noastra.
Feminis: Se poate vorbi despre laturi pozitive ale workaholismului? Si se poate obtine succesul fara a fi o perioada macar in cariera workaholic?
Catalina Flore: Workaholismul este o alegere personala. Sunt oameni care isi identifica viata cu cariera. Poate fi periculos sa te definesti ca individ numai asa. Daca se intampla ceva, de exemplu intri in "burnout" din diverse motive, ce se alege din viata ta? Dezvoltand si alte zone din viata ne putem implini per ansamblu. Personal, acum 10 ani nu ma interesa aproape nimic in afara carierei. Ma "aruncasem" in munca poate si de teama ca nu stiam ce sa fac cu timpul meu liber. Intre timp lucrurile s-au schimbat. Din fericire acum cred in conceptul de a lucra S.M.A.R.T. Si mi-am facut timp si pentru a descoperi zone ale individualitatii mele. Si sunt ok. Fiecare individ e unic. Fiecare descopera ce merge pentru el insusi.
Feminis: Din pacate, inca nu foarte multa lume din Romania este familiarizata cu termenul de "executive coaching". Cum l-ati defini dumneavoastra?
Catalina Flore: Coaching top executives dintr-o companie. Practic este o relatie care se formeaza intre client care are autoritate manageriala si coach care utilizeaza o varietate de tehnici comportamentale si metode care sa ajute clientul sa atinga obiectivele agreate anterior si focusate pe imbunatatirea performantei profesionale si a satisfactiei personale. Toate astea se fac pentru a imbunatati efectivitatea organizatiei din care face parte clientul. Intre organizatie/client si coach exista un contract care include o intelegere formala a activitatii de coaching.Feminis: Atunci cand o femeie intampina o problema in conducerea business-ului ei in ce fel poate fi ajutata de un executive coach? Ce intrebari i-ati recomanda sa isi puna pentru o auto-evaluare spre a iesi din impas?
Catalina Flore: Nu exista o reteta pentru toate problemele. Depinzand de contex si de client, un unghi de abordare ar putea fi: "Este problema sub controlul tau?" Einstein a zis candva ca o problema nu poate fi rezolvata la nivelul de constiinta la care a fost creata ci trebuie sa accesam alte nivele ale constiintei pentru a o rezolva. Daca nu ai control, poti sa castigi mai mult control asupra situatiei? Incearca sa pui lucrurile in context: ce relevanta are problema asta peste 1 luna, 1 an, 10 ani? Daca ai control, concentreaza-te la situatie in contextul valorilor si obiectivelor tale si ale companiei. Concentreaza-te pe solutie. Ce nu e perfect in situatia de fata? Ce am facut in trecut in situatii similare? Ce am reusit? Pot sa aplic si acum? Cum pot sa ma uit din alt unghi la asta? Ce oportunitati apar datorita problemei? Ce ma costa daca nu fac nimic? Ce ma costa daca implementez solutia? Ce vreau sa fac ca sa realizez ce vreau? Ce nu vreau sa fac? Cum sa fac procesul asta cat mai agreabil? Practic este o analiza a situatiei actuale, a situatiei dorite, a gap-ului dintre ele si a actiunilor de luat care trebuie identificate si luate. Dupa care urmeaza partea de motivare si actiune.
Feminis: Exista vreo legatura intre coaching si psihologie? Daca da, care este aceasta?
Catalina Flore: Amandoua se axeaza pe a ajuta o persoana in dezvoltarea personala. Psihologia se focuseaza mai ales pe axa prezent-trecut. Terapistii fac terapie si pentru a practica terapia sunt niste calificari care trebuie obtinute inainte de a practica. Exista coaches care fac lucruri bune intr-o maniera responsabila, dar exista si unii care intra pe taramul terapiei fara un training corespunzator, si cu asta nu sunt de acord. Coachingul se focuseaza pe axa prezent viitor. Persoana trebuie sa fie gata si sa doreasca sa ia controlul asupra vietii, sa vrea sa mearga inainte. Daca cineva are traume din trecut care trebuie rezolvate intai, un coach trebuie sa recomande acelui client poate un psiholog care este calificat in aceasta zona. Coachingulul faciliteaza performanta, invatarea si dezvoltarea unui individ. Exista in lume scoli de coaching care pot ajuta pe cineva care doreste sa se dezvolte in aceasta directie. Bineinteles, ca si la universitati calitatea difera deci trebuie diligenta in selectarea uneia de top.
Feminis: Puteti mentiona un exemplu din proiectele dvs. de coaching in urma caruia persoana care a intrat in program a avut o "evolutie" spectaculoasa?
Catalina Flore: Am avut un client care avea mult potential, rezultate bune, dar cand era sa fie promovat se intampla ceva. Seful lui m-a contactat si mi-a propus sa lucrez cu el. Am inceput discutiile despre succes si despre motivul pentru care isi saboteaza singur succesul, l-am ajutat sa-si schimbe crezurile despre succes si in 9 luni a fost promovat la nivel de vicepresedinte.
Trebuie sa recunoastem ca avem in permanenta cate ceva de invatat de la femei precum Catalina Flore. Citind interviul, eu am capatat mai multa forta si considerabil mai multa incredere in mine insami. Am invatat ca trebuie sa lupt pentru a obtine ceea ce imi doresc si ca daca exista vointa, pot realiza orice in viata.
Interviul realizat cu sprijinul ASEBUSS