Duminica tihnita si masa de pranz impreuna cu prietenii mei, intr-unul dintre cele mai populare cartiere bucurestene. Tihnita pana in momentul in care, dupa aproximativ o jumatate de ora de la venirea mea, a inceput razboiul. In apartamentul vecinilor de deasupra. Razboiul...din bucatarie, cu lovituri si injuraturi din partea lui, plansete si tipete din partea ei. Printre lovituri, bubuituri, imbranceli si tipete, se aude plansul copilului. Copil, imi spun prietenii, putin mai mare de un an, care primeste acelasi tratament zi de zi. Tipete si lovituri de la mama, mai putine tipete si mai multe lovituri de la tata. Ii intreb, foarte serioasa, daca nu ar trebui sa sunam la 112. Prietenii mei, la fel de seriosi, imi spun ca asta nu e o solutie si ca s-au gandit si ei la asta, dar ca in fiecare zi in care aud scandalul se lupta cu ideea de a suna la Protectia Copilului. In timp ce dezbatem problema vecinii de deasupra –pe care prietenii mei, mutati in apartament de circa un an de zile, nu i-au vazut niciodata- termina bataia. Respir usurata, in timp ce prietenii ma avertizeaza ca in cele mai multe zile scandalul reincepe in scurt timp si ca femeia, abuzata de sot, se "razbuna" pe copil in timpul in care sotul nu este acasa, tipand intr-una la el.
Poti sa lovesti, dar nu poti lasa urme
Un tribunal din Emiratele Arabe Unite a ajuns, saptamanile trecute, la o concluzie care a provocat valva in toata lumea: barbatii isi pot disciplina fizic –i si pot bate - sotiile si copiii, cu conditia ca acestia sa nu aiba urme. Decizia a fost luata in cazul judecarii unui barbat care isi batuse sotia si fiica lasandu-le cu numeroase echimoze si taieturi. Absurd? Mie imi suna, mai degraba, ca o decizie extrem de cinica: imi suna ca si cum aparentele ar fi singurele care ar merita sa fie luate in seama, iar umilinta si durerile nu conteaza deloc, atat timp cat sunt tinute ascunse.
Se pare ca legile nu pot - inca - proteja pe nimeni. Nici in Emiratele Arabe Unite si nici in Romania, unde violenta in interiorul familiilor nu a scazut deloc, ba chiar este in crestere. Conform datelor centralizate de Agentia Nationala pentru Protectia Familiei, in 2009 s-au inregistrat (asta inseamna doar o parte dintre cele care au avut loc, pentru ca, din nefericire, femeile sunt speriate si nu isi reclama abuzatorii) 12.461 de cazuri fata de 8.104 in 2008.
O noua lege ar putea aduce mai multe drepturi pentru femeile care sunt victime ale violentei domestice in Romania. Femeile ar putea – daca legea este adoptata - cere instantei un ordin de protectie impotriva agresorului, care ar putea fi impiedicat de instanta sa revina in locuinta comuna. In plus, acesta ar putea fi obligat sa plateasca cheltuielile victimei sale.
Din pacate, pana atunci, exista inca numeroase cazuri in care femeile sunt ucise din cauza batailor crunte si ale abuzurilor de tot felul. Conform acelorlasi statistici, aproximativ 800 de decese au fost inregistrate in acesti ultimi ani.
Mai avem timp sa ne miram ca barbatii din Emirate isi pot bate linistiti si legal nevestele si copiii atat timp cat nu lasa urme sau suntem mult prea ocupati sa ne stergem lacrimile si sa ne ferim de urmatoarea lovitura?
Care e parerea voastra? Voi ce credeti despre decizia Curtii Supreme din Emiratele Arabe Unite si despre cresterea numarului violentelor impotriva femeilor in Romania?