Povestea vulturului si a puiului de gaina
Aceasta este o scurta istorioara, folosita deseori de catre specialistii in dezvoltare personala si care este extrasa din cartea Dr. Eldon Taylor, "Alegeri si iluzii", un best-seller american. Autorul este un fost criminalist, actualmente un scriitor de succes si un vorbitor motivational renumit in SUA.
Pentru cateva momente, incearca sa te gandesti la tine ca la eroul acestei povestiri: un pui care traieste intr-o crescatorie de pasari. Esti un pui de vultur, dar ai fost crescut si invatat sa te comporti exact ca si un pui de gaina. La fel ca ratustele crescute de gaini, si tu te comporti ca o gaina. Te comporti asemenea celor din mediul in care traiesti. Dar esti, in realitate, o femela vultur cu toata maretia si frumusetea pe care o are un vultur. In povestea lui Eldon Taylor deasupra fermei apare un vultur mascul, uimit de imaginea unui alt vultur care traieste cu gainile. Acesta pandeste un moment in care vulturul femela –tu, in micul nostru exercitiu de imaginatie- si incearca sa ii explice femelei vultur faptul ca locul sau nu este acolo, in crescatoria de pasari. "Uita-te la tine, esti un vultur! Nu esti o gaina! Ca vultur, poti zbura...locul tau nu e langa aceste gaini!" Reactia femelei vultur –careia nu ii lipseste istetimea- este fireasca pentru ea: se convinge ca vulturul nu o va ataca si fuge repede la prietenele ei, gainile, carora le povesteste cum a facut sa scape de vultur.
Cel mai probabil toti ne putem identifica cu puiul de vultur crescut ca o gaina. Asupra noastra toata lumea incearca sa isi impuna propria viziune despre viata si despre rolul pe care ar trebui sa il avem noi pe pamant, in viziunea lor. Suntem invatati sa nu visam prea sus sau prea mult, sa ne multumim cu starea "de fapt" a lucrurilor. Sa ne conformam. Suntem "ajutati" sa nu ne indepartam prea mult de la calea urmata de toata lumea, sa nu iesim din turma si, ce e cel mai trist, sa nu descoperim niciodata ce ne dorim cu adevarat. Sa nu ne imaginam niciodata ca ni se cuvin alte lucruri, mai bune si mai importante si faptul ca ar fi o pierdere de vreme sa ne gandim la ele. Ce s-ar intampla daca de azi chiar am incepe sa ne gandim la noi exact ca la niste vulturi, crescuti intre gaini cumsecade, dar totusi gaini?
Morala povestii: esti intotdeauna exact cine crezi ca esti.
Nu conteaza care iti sunt visurile si care sunt lucrurile pe care iti doresti sa le indeplinesti sau in care sector al vietii tale iti doresti sa actionezi. Important este felul in care te programezi pentru succes si felul in care te mentii motivat.
- Citeste in fiecare zi macar 10 minute dintr-o carte motivationala. Fie ca alegi sa citesti din cartile unor reputati autori americani sau romani, specialisti in dezvoltare personala, fie ca alegi sa citesti dintr-una din cartile care vorbesc pur si simplu despre reusitele unor oameni intr-un domeniu pe care il urmaresti, aceste carti si aceste minute petrecute in compania lor iti vor "seta" gandirea intr-un mod pozitiv si pro-activ.
- Gaseste-ti adevaratul potential! Cauta (activ) sa descoperi care sunt lucrurile pe care le faci cu cel mai mare drag si cu cel mai mare interes.
- Crede in capacitatea ta de a crea si de a reusi! Tii minte povestea de mai sus, cea cu vulturul? Trebuie sa crezi ca ai tot dreptul si toate premisele pentru a reusi in viata!
- Defineste-ti scopul! Petrece timp incercand sa iti descoperi adevarata misiune si scopul pe care il ai. Ce simti ca ar trebui sa faci in viata? Cere si ajutorul celor din jur, intrebandu-i care cred ei ca este scopul lor in viata. Citeste carti care sa te ajute sa iti definesti acest scop.
- Trebuie sa ai incredere in tine! Daca iti lipseste increderea in propria ta persoana, cei din jur vor avea aceeasi reactie. Trebuie ca in primul rand sa crezi tu in persoana ta, pentru a-i face si pe ceilalti sa creada.
Scrisoare catre tine: exercitiu de clarificare
Nu stiu daca ai avut timp sau vreme sa te mai gandesti la tine ca la tanara care abia isi incepea viata, la 18 sau 20 de ani. Dar cred, sau mai degraba sper, ca nu ai uitat visele si dorintele pe care acea tanara le avea. Nu stiu nici macar daca ai apucat sa le indeplinesti, dar un bun exercitiu de clarificare a lucrurilor pe care le doreai la acea varsta si a celor pe care le doresti acum ar fi constituit din cateva idei pe care sa ti le impartasesti, in scris. Spune-ne ce i-ai scrie fetei care erai, de ce ai sfatui-o sa se fereasca si ce sfaturi ai avea sa ii dai?
Eu i-as spune inca o data sa nu se teama sa viseze, sa nu creada nicio clipa ca trebuie sa o apuce pe un anumit drum si sa continue pe el pana la sfarsit. I-as spune ca ar trebui sa fie bucuroasa ca a descoperit ca ii plac cateva lucruri si ca nu are de ce sa creada ca acele lucruri sunt singurele care ii vor placea, pentru toata viata. I-as mai spune eu si altele, despre felul in care nu trebuie nici sa se teama si nici sa renunte in fata ipocriziei sau a rautatii oamenilor...dar le va descoperi si ea, asa ca prefer sa ma concentrez pe lucrurile constructive.