Chira și Marana s-au născut în Bereea cea dinspre Răsărit, într-o familie de seamă, bucurându-se de tot ce își puteau dori. Acestea însă au renunțat la tot și s-au retras într-o căsuță a cărei ușă au astupat-o cu zid și pietre, lăsând o fereastră de dimensiuni mici prin care primeau mâncare de la femeile care se îndurau de ele. Marana era cea care îl preamărea pe Dumnezeu cu cântece liturgice și bucura femeile cu glasul ei, pentru că vocea Chirei nu a fost auzită niciodată. Chiar și vocea Maranei era auzită numai în vremea Cincizecimii pentru că în restul anului nu vorbea nici ea.
Patruzeci și doi de an au petrecut cele două așa, postind câte 40 de zile la rând. După acești ani, cele două au pornit în călătorie către Mormântul lui Iisus Hristos, iar de mâncare nu s-au atins până ce nu s-au închinat Lui. La întoarcere au călătorit preț de 20 de zile tot fără a se atinge de mâncare. Apoi au mers la biserica din Isauria, a muceniței Tecla, tot fără a mânca înainte și după drumeție. Înfometându-se astfel, cele două au trecut la Domnul, împlinindu-și astfel dorința și cinstind neamul femeiesc.
Printre sfinții pe care îi sărbătorim astăzi se află și: Sfântul Vasile Mărturisitorul, Sfântul Mucenic Proteriu, Sfântul Mucenic Nestor, cei șase mucenici din Egipt, Sfinții apostoli Nimfas și Evvul, Sfântul Varsos și Sfânta Muceniță din Tesalonic.