Acest lucru se poate intampla din mai multe cauze, inclusiv un infarct sau ca rezultat al sclerozei laterale amiotrofice. Iata 3 povesti incredibile de viata ale unor oameni prinsi in propriul corp.
Martin Pistorius
A fost un copil extraordinar de 12 ani din Africa de Sud care a intrat in mod misterios in coma. Doctorii nu au reusit sa isi dea seama ce se intampla cu el, asa ca a stat in acea stare vegetativa pentru cativa ani. Totusi, la un moment dat, spre sfarsitul adolescentei, acesta a devenit constient, dar inca nu era capabil sa comunice.
In tot acest timp acesta a fost supus la vizionarea nesfarsita a Dinozaurului Barney, la centrul de ingrijire speciala unde a fost tratat. Incet, el a fost capabil sa isi revina si sa comunice cu ajutorul unei tastaturi.
In cele din urma, Pistorius s-a casatorit si a scris o carte numita „Baiatul Fantoma”, pe care a publicat-o in 2011. In ceea ce priveste anii de incapacitate, acesta a spus ca: „Eu nu ma pot exprima pentru a va spune cat de mult l-am urat pe Barney”.
Jean Dominique Bauby
A fost un editor francez de succes al revistei de moda Elle, iar la varsta de 43 de ani a suferit un atac de cord. Dupa ce a stat in coma pentru 20 de zile, Bauby s-a trezit cu mainile, picioarele, gura si un ochi paralizate si nu putea sa manance si sa respire fara ajutor.
In ciuda celor intamplate, Bauby avut vrut sa comunice cu restul lumii. Cu ajutorul unei asistente foarte calme, acesta a scris un o carte folosindu-se doar de ochi. Asistenta punea degetul pe litera, iar Bauby clipea o data pentru „DA” si de doua ori pentru „NU”. Cartea pe care a reusit sa o termine se numeste „Le Scaphandre et le Papillon” si a fost publicata in anul 1997. Doua zile mai tarziu acesta a decedat. In 2007 s-a facut si un film dupa cartea acestuia.
Stephen Hawking
Probabil cel mai faimos din toata lista este fizicianul Stephen Hawking. Diagnosticat in 1963, la varsta de 21 de ani cu scleroza laterala amiotrofica, doctorul s-a gandit ca va mai trai doar cativa ani. Totusi, desi corpul lui se deteriora treptat, mintea lui nu facea asta. De-a lungul timpului, acesta este responsabil pentru teoriile revolutionare cu privire la gaura neagra, precum si best-sellerul: „A Brief History of Time”.
Cand si-a pierdut abilitatea de a vorbi in anii 1980, un programator a venit cu un dispozitiv care i-a permis acestuia sa selecteze cuvintele cu un click si sa se sintetizeze totul in vorbire umanoida.
La inceput acesta a fost capabil sa controleze aparatul cu degetele, dar acum Hawking controleaza dispozitivul cu muschii obrazului. Povestea lui de viata a fost recent prezentata in filmul nominalizat la Oscar, "The Theory of Everything".
Citeste si:
Cafeaua, substanta incredibila care transforma ...
Irascibila, anxioasa, indispusa? Motivul e incredibil de simplu