Prajitura cu gris
200 g foi de placinta
1,5 l lapte
60 g unt
300 g gris
300 g zahar
6 oua
coaja rasa de la o jumatate de lamaie
un plic de zahar vanilinat
sare
Pentru sirop
500 g zahar
doua felii lamaie
5-6 cuisoare
Se pune laptele la fiert, la foc mic. Se adauga galbenusurile batute usor, zaharul, grisul, amestecand continuu cu telul pentru a nu se face cocoloase. Se adauga untul, coaja rasa de lamaie si zaharul vanilinat. Se fierbe in continuare pana se transforma intr-o crema. Se unge o tava dreptunghiulara cu unt, se asaza o foaie de placinta pe fundul tavii, prelungind-o pe peretii tavii, lasand-o sa atarne mult in afara tavii pentru a acoperi cu ea compozitia. Se toarna crema de gris peste foaie, se acopera cu foaia de placinta de pe margini. Daca nu acopera complet compozitia, se mai pune o foaie de placinta deasupra. Se introduce tava la cuptor si se coace, la foc potrivit, cca 30 de minute. Intre timp, se fierb componentele pentru sirop pana se leaga siropul, apoi se strecoara. Se toarna siropul rece peste prajitura calda. Prajitura se serveste calduta cu praf de scortisoara deasupra.
E bine sa stii
Daca este servita rece, prajitura se garniseste cu felii de kiwi si madarine.