Prajitura tropicala
400 g stafide
50 g fulgi de nuca de cocos
125 ml rom
400 g fructe tropicale uscate (ananas, papaia, mango)
100 g cirese glasate
100 g coaja de portocala zaharisita
100 g migdale
100 g nuci
280 g faina
100 g unt
100 g zahar
5 oua
1 lingura lapte
1 lingurita bicarbonat
Se amesteca stafidele cu nuca de cocos si romul si se lasa pana a doua zi la macerat. A doua zi, se taie fructele uscate in bucatele, ciresele se taie in jumatate, coaja de portocala in fasii subtiri si se amesteca cu nucile taiate bucati si cu 200 g faina cernuta impreuna cu bicarbonatul. Intr-un vas separat, se bate bine untul, se incorporeaza treptat zaharul si se bate pana se topeste. Ouale se bat cu laptele si se incorporeaza treptat in crema de unt. Se adauga restul de faina, se amesteca. Se adauga compozitia de fructe si nuci si se amesteca usor, apoi se toarna totul intr-o forma de savarina tapetata cu hartie unsa cu unt si pudrata cu faina. Se coace, la foc potrivit, aproximativ 2 ore. Cand este gata, se scoate din tava, se inlatura hartia si se decoreaza cu fructe glasate sau uscate.
Sugestie
Nu trebuie sa va sperie abundenta de fructe tropicale din aceasta reteta, ele se gasesc acum la marile magazine chiar sub forma uscata sau glasate. Prajitura este deosebit de buna si foarte potrivita pentru o zi de Craciun.