Aveti o cariera remarcabila: ati inceput prin a fi inginer la baza aerospatiala britanica, apoi a urmat o cariera in marketing la compania Dorling Kindersley, acolo unde ati creat si produs "Amazing Animals" pentru Disney, iar acum produceti "Un viitor salbatic". Cum ati facut sa se intample toate aceste lucruri?
Eram unul din acei copii carora invatatul in scoala li se parea anevoios si, in ciuda unei bune educatii, nu am nicio calificare. Prin urmare, am descoperit ca singurul fel prin care puteam reusi era prin fortele proprii si numai daca imi cream propriile oportunitati, pentru ca nimeni altcineva nu avea de gand sa faca asta pentru mine. Mi-am descoperit drumul incercand diferite cariere folosindu-mi imaginatia si avand curajul sa incerc diferite lucruri.
De unde v-a venit inspiratia pentru "Un viitor salbatic"?
Facusem, initial, carti si filme atat despre animalele de astazi, cat si despre cele din trecut. Dupa Jurassic Park toata lumea incerca sa faca filme si emisiuni de televiziune despre dinozauri. Erau prea ocupati sa se afle in competitie unul cu celalalt. "Un viitor salbatic" mi-a dat ocazia sa fac ceva diferit, fara a avea competitie si combinand intr-un fel unic stiinta cu imaginatia, o combinatie foarte rara.
Care este principalul mesaj pe care ati vrea ca oamenii sa il inteleaga, urmarindu-va documentarul?
Mi-a deschis ochii (n.r. "Un viitor salbatic") catre o mai mare intelegere a felului in care lumea noastra si diferitele sale componente (fauna, geologia, climatul) functioneaza. As vrea ca privitorii sa inteleaga acelasi lucru si sa inceapa sa isi puna intrebari asupra acestui subiect -unul din cele mai importante- si asupra provocarilor pe care le poate avea asupra vietii noastre si asupra viitoarelor generatii. Daca acest lucru nu se intampla, atunci timpul petrecut in fata televizorului este irosit. Suntem obligati fata de copiii nostri sa nu ratam nicio oportunitate.
Ne puteti da detalii despre proiect? Stiu ca ati recrutat 16 oameni de stiinta de top, pentru a avea o baza stiintifica solida pentru proiect.
Absorbim cunoastere si ne distram printr-o multitudine de experiente, atat ca privitori ai filmelor, telezoarelor, teatrelor sau cartilor etc sau ca si participanti la jocuri. Unul din cele mai eficiente feluri este sa ii informam pe oameni cu ajutorul divertismentului si a fost intotdeauna in planul nostru sa folosim dramele, cinema-ul si parcurile tematice cu experientele lor, precum si educatia. Dar pentru ca acest lucru sa reuseasca, ai nevoie de un subiect care sa fie credibil si nu puteam obtine acest lucru decat creand creaturi, plante si decoruri plauzibile din punct de vedere stiintific. Echipa initiala de cercetatori, din care cativa mai sunt implicati, a fost cruciala pentru succesul acestui demers.
Probabil ca expozitia "Un viitor salbatic" de la Acvariul Enoshima, din apropierea Tokyo-ului. A fost deschisa pentru o luna si a avut 20.000 de vizitatori in prima zi si peste 125.000 pana la final. A fost prezentata in ziarele nationale si la televiziuni si a ajutat, cu siguranta, la a face din Japonia principala piata mondiala pentru "Un viitor salbatic".
Care a fost cea mai dificila parte a realizarii acestui documentar?
Sa facem ca animatia sa para convingatoare, mai ales pentru acele animale cu pene si blana, care sunt mult mai dificil de realizat decat pielea neteda. Surprinzator, dinozaurii sunt unele din cele mai usoare animale de animat. Aveam nevoie sa aratam un ecosistem care cuprindea mai multe tipuri de animale. Asa ca aceasta sarcina s-a dovedit a fi foarte grea.
Ne-ati putea spune cateva din cele mai importante aspecte descoperite?
Evolutia pare ca se repeta. De cand am inceput sa producem seria, fosilele a doua animale foarte asemanatoare cu cele care au aparut in documentarul "Un viitor salbatic" au fost descoperite.
Care din descoperirile stiintifice v-au parut cele mai interesante?
Cred ca toate descoperirile au fost interesate, dar a fost extrem de stimulant pentru noi sa vedem felul in care creaturile se adapteaza diferitelor medii, de exemplu sa vezi calamari uriasi, de marimea unor elefanti, mergand prin padure pe cele opt picioare ale lor.
Cum va simtiti, facand predictii despre lucruri pe care majoritatea dintre noi nu vor trai pentru a le vedea?
Cred ca testam cu adevarat credulitatea si imaginatia oamenilor. Este o mare provocare sa "faci" ca viitoarele lumi sa arate convingator si foarte satisfacator sa stii ca ai reusit.
Ne puteti spune care a fost reactia telespectatorilor dupa ce au vizionat documentarul? Imi imaginez ca primiti foarte multe reactii pe mail din toata lumea. Difera reactiile in functie de tarile sau regiunile din care sunt telespectatorii?
Am primit multe critici de la unele din grupurile fundamentaliste crestine din SUA, care nu cred in teoria evolutiei, dar aceste critici au fost cu mult mai putin numeroase decat considerabilul entuziasm al copiilor din toata lumea care au inceput sa ne trimita propriile idei pentru creaturi viitoare. Acum avem un intreg program educational pentru scoli si pentru vizitatorii din SUA si Marea Britanie cateva creatii inspirate de desenele copiilor.
Animalul meu favorit este Spink, unul din primele animale create de noi. (n.r. o pasare acvatica care traieste pe pamant).
Ce ar trebui sa invete oamenii uitandu-se la "Un viitor salbatic" si vazand schimbarile prin care trece Pamantul?
Ar trebui sa inteleaga principiile pe care se bazeaza Pamantul si felul in care se schimba. Acesta va fi un mare avantaj pentru ca ei sa fie pe deplin echipati pentru a face fata marilor schimbari climaterice care ne asteapta.
Ne puteti spune care sunt cele mai mari dificultati intalnite de un producator de televiziune?
Cele mai mari dificultati ale momentului sunt 1) strangerea banilor pentru a putea produce o serie acum, intr-o perioada in care bugetele se reduc si 2) persuadarea oamenilor de decizie din televiziuni ca ar trebui sa aprobe programe culturale si de stiinta, in vreme ce le este mult mai usor si mai ieftin sa produca programe de divertisment, multe dintre ele nelasandu-ne sa ne folosim mintea si deci reprezentand oportunitati ratate.
Care sunt planurile dumneavoastra pentru viitor?
"Un viitor salbatic" va continua inca pentru multa vreme si ma vad lucrand la acest documentar inca multi ani. Exista planuri pentru programe educationale, piese de teatru si pentru un important film la Hollywood. Sunt multe de facut. Cu toate acestea, adevarata mea pasiune o reprezinta animalele, in special caii, si este o pasiune impartasita si de fiicele mele. Mi-ar placea sa petrec mai mult timp impreuna cu ele.