Printre cele mai bine vandute titluri de la inceputul anului de regasesc carti ale unei noi generatii, diversificata atat din punct de vedere cultural, cat si moral si spiritual. Evolutia literaturii si a culturii in general a dus la aparitia unor noi genuri literare: fantasy, chick-lit, genul utopic.
Genul fantasy a cunoscut o dezvoltare de mare amploare si este regasit atat in literatura, cat si in productii cinematografice, benzi desenate si jocuri pe computer. In acest caz, trendul a fost dat de trilogia lui Tolkien, "Stapanul inelelor". In perioada urmatoare, productiile care imbina science-fiction cu existenta lumilor paralele, magie si mitologe au continuat sa apara in numar mare. Succesul lor a fost concretizat in vanzari de sute de mii de exemplare. Astfel, volumul al treilea din seria "Roata Timpului" de Robert Jordan, intitulat "Dragonul renascut" se afla pe primul loc in topul celor mai vandute carti ale editurii Rao, potrivit Newsin.
De asemenea, topul vanzarilor editurii Polirom este condus de o carte chick-lit, scrisa de Sophie Kinsella si intitulata "La cumparaturi cu bebe". Cartea a rezistat zece saptamani in top si este scrisa intr-un mod accesibil, cu umor, iar stilul din care face parte se adreseaza femeii moderne, dinamice, cu o cariera in ascensiune. In Statele Unite, stilul chick-lit a aparut odata cu romanul "Jurnalul lui Bridget Jones" semnat Helen Fielding, iar de atunci in jurul sau s-a creat o adevarata industrie, in valoare de 323 milioane de dolari, potrivit Bloomberg.
Printre cartile clasice care au rezistat in topurile de vanzari se numara "Maestrul si Margareta" de Mihail Bulgakov si "De veghe in lanul de secara", foarte populara printre adolescenti.
Cele mai bine vandute carti ale anului trecut au fost "Harry Potter si talismanele mortii", vanduta in peste 19.900 de exemplare la Editura Egmont, "Despre lucrurile simple" de Mihaela Radulescu, vanduta in peste 10.000 de exemplare si "De ce iubim femeile" semnata Mircea Cartarescu, din care s-au vandut 17.000 de exemplare. De asemenea, scritorii straini au reusit sa cucereasca un public important in Romania, iar romanul lui Paulo Coehlo, "Vrajitoarea din Portobello" s-a vandut in 26.200 de exemplare, in timp ce "Ma numesc Rosu" a laureatului cu Premiul Nobel Orhan Pamuk s-a vandut in peste 20.000 de exemplare anul trecut.