Dupa ce termina facultatea, absolventii sunt luati prin suprindere de conditiile reale si de aspecte despre care nimeni nu le-a vorbit pana atunci. Iata care sunt lucrurile pe care ar trebui sa i le spui copilului tau de indata ce incepe sa isi puna intrebari legate de domeniul in care urmeaza sa profeseze.
Potrivit businessinsider.com, va trebui sa tii cont de urmatoarele:
1. Nu esti limitat la domeniul mentionat pe diploma
De exemplu, daca a terminat Facultatea de Jurnalism, nu trebuie neaparat sa isi caute de lucru in cadrul unei publicatii. Inarmat cu abilitati strasnice de comunicare, se poate indrepta si catre PR.
2. Nu iti ridica nimeni statuie ca ai o diploma
Este necesara, dar multi angajatori nici nu se vor sinchisi sa intrebe unde ai studiat, fiindca ii intereseaza mai degraba ce stii sa faci, daca vei fi in stare sa acumulezi informatiile necesare pentru a da randament maxim. Ceea ce ii intereseaza pe angajatori in legatura cu perioada facultatii este daca ai mai avut si activitati extrascolare, precum un internship sau o experienta ca voluntar in cadrul unei asociatii nonguvernamentale.
3. Exista joburi de care nici macar n-ai auzit in domeniul care te intereseaza
De exemplu, daca ai terminat Facultatea de Limbi Straine, poti sa traduci sau sa predai. Acestea sunt cele care iti vin prima oara in minte. Dar poti foarte bine sa fii corector la o publicatie in limba pe care o stapanesti cel mai bine sau poti gasi un job bine platit la ambasata tarii respective. Exista cu siguranta multe variante care nici prin gand nu ti-au trecut.
4. Notele nu prea conteaza
Chiar daca te simti tentata sa-l incurajezi sa ia numai note de 10, adevarul este ca putini angajatori ii vor cere o foaie matricola pentru a afla ce rezultate a avut in timpul facultatii.
5. Tine legatura cu fostii colegi
Oricare dintre acestia poate fi o cunostinta utila atunci cand iti cauti de munca si de regula ai mai multe sanse de angajare daca te prezinti cu recomandarea unui om care te cunoaste de ani de zile.
6. Este firesc sa ai indoieli sau sa te razgandesti
Nu rezolvi nimic daca il convingi sa ramana intr-un loc care nu i se potriveste. Multi parinti se tem ca odata scapat din mana, copilul va da cu piciorul oportunitatii care i s-a oferit si va ramane muritor de foame. Este de preferat sa se reprofileze la o varsta frageda, cand inca mai are timp destul sa avanseze, decat sa constientizeze acest lucru dupa 10 ani de activitate.
Daca nu vrei ca la 30 de ani sa fie somer si sa locuiasca inca in casa ta, fara sanse prea mari sa se angajeze, lasa-l sa experimenteze cat este inca tanar.