Taylor Swift

Taylor Swift, principala opţiune a Barcelonei pentru a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu riscă 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
caju

De ce să alegi caju crud sau prăjit în dieta zilnică?

Citeste mai mult»
ciubar

Cât costă un ciubăr? Prețuri și variante disponibile

Citeste mai mult»
Owen Cooper

Owen Cooper, starul revelaţie din "Adolescence", a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Depardieu a negat la procesul său de la Paris că ar fi...

Citeste mai mult»
Laurent Lafitte

Laurent Lafitte, maestru de ceremonii la festival, la 9...

Citeste mai mult»
irinel

După o viață de lux, Irinel Columbeanu trăiește din 300...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul neașteptat care intensifică aroma cafelei și...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Miliardarul Jeff Bezos și iubita lui, Lauren Sanchez, se...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu apare luni în fața instaneței la...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney renunţă la filmele romantice

Citeste mai mult»
tiger

Tiger Woods anunţă că are o relaţie cu Vanessa, fosta...

Citeste mai mult»
Bella Ramsey

O actriță din „The Last of Us” a aflat în timpul...

Citeste mai mult»
cha

Prezentat ca ucigaș de copii, un norvegian a depus...

Citeste mai mult»
ado

"Adolescence", serialul britanic care le dă coşmaruri...

Citeste mai mult»
sampanie

Ce înseamnă o șampanie de calitate? Iată 4 sfaturi despre...

Citeste mai mult»
raivcu

Alimentele la care a renunțat Andreea Raicu după 15 ani:...

Citeste mai mult»
gheb

Ce pedeapsă a primit Gheboasă după ce a fost prins cu 1,5...

Citeste mai mult»
stormzy

Rapperul Stormzy va primi o diplomă onorifică de doctor...

Citeste mai mult»
Olivia Steer

Olivia Steer a pierdut procesul cu europarlamentarul care...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Dan Bordeianu a divorțat. A rupt tăcerea abia acum: „Sunt...

Citeste mai mult»
ai

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui...

Citeste mai mult»
farduri

Ce culori pentru farduri sa alegi in primavara 2025?

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Noi dovezi despre moartea lui Gene Hackman şi a soţiei sale

Citeste mai mult»
Liam Payne

Fanii cântărețului Liam Payne îi dedică o bancă...

Citeste mai mult»
Kim Soo-hyun

Mai multe branduri au renunțat la contractele cu actorul...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Copiii lui Gene Hackman nu au fost incluşi în testamentul...

Citeste mai mult»
Émilie Dequenne

Actriţa belgiană Émilie Dequenne a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Comediantul Conan O'Brien va prezenta şi gala Oscar din 2026

Citeste mai mult»
Sean 'Diddy' Combs

Sean 'Diddy' Combs va trebui să răspundă la noi acuzații

Citeste mai mult»
Nikki Glaser

Nikki Glaser va fi din nou gazda galei de decernare a...

Citeste mai mult»
intrerupator

Ce tipuri de întrerupătoare sunt potrivite pentru...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla i-a scris o scrisoare lui Gisele Pelicot

Citeste mai mult»
obama

Soţii Obama sunt în discuţii pentru a co-produce un film...

Citeste mai mult»
Donatella Versace

Donatella Versace renunţă la funcţia de director creativ...

Citeste mai mult»
Cristina Bâtlan

Cristina Bâtlan a avut un an de coşmar. Fiul său a trecut...

Citeste mai mult»
peste

Consumul de pește, corelat cu o personalitate mai...

Citeste mai mult»
Marc

Portarul Marc-André ter Stegen dezminte că soţia sa l-a...

Citeste mai mult»
Céline Dion

Céline Dion îşi avertizează fanii cu privire la...

Citeste mai mult»

Preparatele iernii - sub "lupa" critica a dietei

De în Sport 12 ian 2009
Cautam in aceasta perioada metode utile de a ne incalzi si de a ne mentine o temperatura constanta, Pe langa hainele multiple pe care le adaugam in straturi pe corpul nostru, incercam sa gasim salvarea in alimente, care sa ne ofere energia necesara si sa ne incalzeasca corpul prin continutul lor. Dar multe dintre preparatele iernii sunt "capcane" calorice care atenteaza la silueta ta. Afla care sunt acestea si cu ce putem sa inlocuim unele obiceiurile culinare...de iarna.

Imi place iarna si zapada cu jocurile ei nastrusnice care ne aduc aminte de perioada copilariei. Este momentul sa scot din camara preparatele pregatite cu mult tact si indemanare de bunica, inca de asta toamna. Nu ezit in a savura inegalabila zacusca pe care bunica mi-a preparat-o cu drag, gemurile si dulceturile cu mandrie asezate in borcane si decorate in fel si chip sau delicioasele muraturi pregatite pentru acest sezon.

Sunt doar cateva dintre preparatele specifice iernii pe care avem tendinta mai mult ca oricand sa le degustam. Pe langa aceste alimente „traditionale” de iarna, s-a constatat de-a lungul timpului ca iarna este sezonul „kilogramelor in plus”, rezultat al tipurilor de alimente ingerate. Avem tendinta de a consuma grasimi mai multe, calorii si carbohidrati in exces, pe premisa ca ele ne aduc energia necesara „supravietuirii” anotimpului rece. Oare sa fie asa? Oare prajelile si alimentele grase sa fie cele care ne tin de cald iarna aceasta?

Asa consideram si eu odinioara! Spuneam ca trebuie sa mananc mai consistent si mai bine ca sa fiu  puternica si sa am ce „energie” sa consum o zi intreaga. Este adevarat ca poate mai „capatam” pe langa energia iluzorie si cate un kilogram – doua in plus, dar consideram ca iarna este permis. Plus ca, gratie hainelor multiple care imi acopereau 90% din corp nu imi faceam probleme de vizibilitatea micilor imperfectiuni. Imi dau seama acum ca mancam iarna, ca sa am ce da jos vara! In timp insa, mi-am dat seama ca nu acelea sunt alimentele care-ti ofera energia necesara si satietatea in sezonul rece. Ca alimentatia corecta nu are de suferit in acest sezon, iar adaugarea unora dintre aceste alimente inrautatesc starea de sanatate si distrug dieta. Am evitat unele alimente in timp, dar de altele nu am reusit sa scap, in timp ce pe altele le-am adaptat, pentru a fi mai sanatoase si mai putin calorice. Iata cum:

1. Zacusca – ca la bunica acasa!
 
Zacusca este unul dintre preparatele mele favorite pe timp de iarna. Ii trasez sarcini an de an bunicii mele, pentru ca acest aliment sa nu lipseasca de pe masa mea iarna. Imi place foarte mult sa degust din acest preparat, iar atunci cand nu stiu ce as manca, apelez intotdeauna la el. Dar nu mi-am dat seama niciodata ca odata cu aceasta gustare delicioasa mancam si cateva felii sanatoase de paine care nu azi, nu maine, dar in timp imi adaugau la silueta adevarate kilograme.

Ce este zacusca pana la urma? O metoda de conservare a legumelor prin fierbere si adaugare de conservanti si sare. Sunt multiple soiuri de zacusca care contin felurite legume. Oricare dintre ele insa, nu poate „supravietui” trecerii timpului fara sare si conservanti alimentari, care le asigura „prospetimea”. Ei bine, toate aceste elemente ajutatoare nu sunt tocmai recomandate in silueta ta si nici sanatoase. Continutul ridicat de sare, dar si conservantii alimentari care sunt pusi uneori, atenteaza la sanatatea fizica si la greutatea ta. Plus ca procesul de preparare elimina toate elementele nutritive din aceste legume, prin fierbere, si atunci de unde perceptia ca acest aliment este foarte sanatos? Mananca legumele proaspete, cand vrei sa mananci ceva rapid si practic, fa-ti o salata!

2. Gemul si dulceata – un desert de iarna?


Gemurile preparate in casa nu se compara deloc cu cele cumparate. Toata lumea ne spune cat sunt de sanatoase si naturale aceste alimente. Nu ati intalnit persoane care sa va recomande acest desert pornind de la ideea: facut in casa, natural, sanatos si gustos? Eu da, cel putin astfel de idei mi se inoculau in trecut. Fie ca era de gutui, de visine, de prune, nuci, caise sau alte fructe, ele erau incantarea mea de fiecare zi. Ce putea fi mai delicios decat sa savurez o felie de paine cu unt si cu dulceata? Un deliciu inegalabil! Adevarat! Dar cum tot ce e mai gustos si mai delicios in opinia noastra, este si interzis in dieta, nici acest caz nu face exceptie, astfel ca aceste „bombe calorice”, asa cum sunt numite de nutritionisti, sunt categoric eliminate dintr-o dieta alimentara echilibrata.

De ce? Datorita continutului excesiv de zahar din continutul lor. Numai eu stiu cand stateam la bunici si preparam dulceturi, cum se puneau pungi de zahar in compozitie. Si astfel usor de dedus rezultatul: zahar = calorii multe = kilograme in plus!

Ca sa nu mai spunem si de combinatia uzuala care se face, aceea de paine cu unt si dulceata, toate combinate, asigurand un aport caloric „exploziv”. Eliminati acest desert, ce-i drept, delicios, din programul alimentar, si limitati-va la fructele in stare naturala, care exista pe piata iarna: banane, portocale, kiwi, mandarine si multe altele. Un pahar mare de suc natural, un piure de fructe sau pur si simplu fructele amestecate cu cereale si lapte pot inlocui cu succes un mic-dejun, de exemplu.

3.Muraturile – un deliciu iernatic inevitabil!

Nu exista casa in care sa nu existe muraturi in sezonul rece! Fie ca sunt preparate acasa, fie ca sunt cumparate, ele constituie un „must-have” al sezonului rece din punct de vedere nutritiv. Si orice mancare preparata in casa, parca este mai gustoasa daca ai langa cateva muraturi delicioase.

Exista o oarecare „dezlegare” la aceste produse atunci cand esti la dieta, deoarece asa cum spunea si dr. Nicoleta Mindrescu de la Alia Medical, atunci cand vorbeam de produsele traditionale de iarna, singurul inconvenient la aceste produse este excesul de sare pe care il contin sau eventualii conservanti alimentari, care se gasesc in cele cumparate. Spre deosebire de zacusca, in care legumele isi pierd calitatile nutritive, datorita procesului de fierbere la care sunt expuse, muraturile isi pastreaza toate vitaminele si elementele nutritive prin procesul de fermentatie.

Muraturile sunt de obicei consumate ocazional, si in cantitati destul de mici, ceea ce nu afecteaza foarte mult dieta sau sanatatea. Insa ideale sunt muraturile desarate, ne spune Dr. Mindrescu. Chiar daca au fost puse cu foarte multa sare, le poti pune ulterior la desarat in apa.

Muraturile sunt de asemenea o buna sursa de vitamina C, extrem de benefica in sezonul rece.

4.Compotul - dulcele de casa!


Compotul „home-made”, ca la mama acasa, ar putea avea din punct de vedere dietetic cam aceleasi probleme de natura calorica ca si gemul sau dulceata. Excesul de zahar pe care-l contin, fac din el un aliment inutilizabil intr-o dieta. In cazul in care nu se tine dieta se poate consuma, dar nu exces si nu in fiecare zi. Iar nutritionistii merg pe principiul fructelor proaspete si nu al celor conservate. Pe de-o parte sunt de acord cu ei: pentru ce sa consum fructe fierte si indulcite, cand ma pot bucura de gustul lor proaspat?

Alimente „energizante”...de sezon:

Pe langa traditionalele preparate romanesti pe care avem tendinta sa le degustam in sezonul rece, mai exista o serie de alimente si mancaruri cu care ne alimentam in exces in perioada rece, mai mult decat in perioada verii:

Macaroanele si branza: pastele sunt o sursa bogata de energie si recomandate de specialisti in diete, insa nici aceste nu trebuie consumate in exces, si mai ales trebuie sa fie integrale, neprelucrate. S-a constat ca o portie de macaroane (din comert, rafinate) cu branza (normala) contine aproximativ 529 de calorii, ceea ce este excesiv de mult. Multa atentie la paste si de asemenea cand alegeti branza, cautati-o in rafturile magazinelor pe aceea cu continut scazut de grasimi.

Supele creme de legume sau cele cu concentrat de legume
: sunt un mare trend iarna; chiar si pentru mine! Cand am pofta de ceva fierbinte si rapid, care sa ma incalzeasca, apelez intotdeauna la o supa la plic. Acestea au un continut bogat in sodiu, iar daca mai adaugi si crutoane in ele, ajungi rapid la peste 400 calorii pe portie. In locul acestor supe, poti face supele cu pui, realizate in casa si au un continut scazut de sodiu. Dureaza un pic mai mult, dar sunt mai satioase, gustoase si sanatoase.

Carnea
: iarna se consuma foarte multa carne, de toate felurile si preparate diferit. Nu mai spun ca nue ste recomandata carnea de porc, care este „vedeta” in acest sezon, dar si felul in care sunt servite diversele fripturi influenteaza numarul de calorii.  Adica si daca mananci carne de pui, de curcan sau de vita, dar adaugi in prepararea ei diverse sosuri si garnituri, ajungi usor la o portie de peste 500 calorii.

Prajituri „home-made”
: sezonul rece este echivalent cu placerea de a face prajituri in propria casa. Cel putin in caminul meu se practica. Nu trece weekend fara a prepara o prajitura de casa. Insa gustul delicios al acestora ascunde o multime de ingrediente „surpriza”: faina, oua, zahar, frisca, creme si alte bombe calorice de care probabil nici nu iti dai seama. Depinde de la prajitura la prajitura numarul de calorii pe portie, dar este destul de mare. Nu este nici o tragedie sa gusti, dar ai grija cu autocontrolul.

Iata cateva preparate de evitat in aceasta iarna, dar si cateva alternative utile in dieta ta! Tu ce fel de preparate consumi iarna? Ti se pare ca obiceiurile tale alimentare s-au schimbat in sezonul rece? Spune-ne mai multe pe forum.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
29 mar