Imi place iarna si zapada cu jocurile ei nastrusnice care ne aduc aminte de perioada copilariei. Este momentul sa scot din camara preparatele pregatite cu mult tact si indemanare de bunica, inca de asta toamna. Nu ezit in a savura inegalabila zacusca pe care bunica mi-a preparat-o cu drag, gemurile si dulceturile cu mandrie asezate in borcane si decorate in fel si chip sau delicioasele muraturi pregatite pentru acest sezon.
Sunt doar cateva dintre preparatele specifice iernii pe care avem tendinta mai mult ca oricand sa le degustam. Pe langa aceste alimente „traditionale” de iarna, s-a constatat de-a lungul timpului ca iarna este sezonul „kilogramelor in plus”, rezultat al tipurilor de alimente ingerate. Avem tendinta de a consuma grasimi mai multe, calorii si carbohidrati in exces, pe premisa ca ele ne aduc energia necesara „supravietuirii” anotimpului rece. Oare sa fie asa? Oare prajelile si alimentele grase sa fie cele care ne tin de cald iarna aceasta?
Asa consideram si eu odinioara! Spuneam ca trebuie sa mananc mai consistent si mai bine ca sa fiu puternica si sa am ce „energie” sa consum o zi intreaga. Este adevarat ca poate mai „capatam” pe langa energia iluzorie si cate un kilogram – doua in plus, dar consideram ca iarna este permis. Plus ca, gratie hainelor multiple care imi acopereau 90% din corp nu imi faceam probleme de vizibilitatea micilor imperfectiuni. Imi dau seama acum ca mancam iarna, ca sa am ce da jos vara! In timp insa, mi-am dat seama ca nu acelea sunt alimentele care-ti ofera energia necesara si satietatea in sezonul rece. Ca alimentatia corecta nu are de suferit in acest sezon, iar adaugarea unora dintre aceste alimente inrautatesc starea de sanatate si distrug dieta. Am evitat unele alimente in timp, dar de altele nu am reusit sa scap, in timp ce pe altele le-am adaptat, pentru a fi mai sanatoase si mai putin calorice. Iata cum:
1. Zacusca – ca la bunica acasa!
Zacusca este unul dintre preparatele mele favorite pe timp de iarna. Ii trasez sarcini an de an bunicii mele, pentru ca acest aliment sa nu lipseasca de pe masa mea iarna. Imi place foarte mult sa degust din acest preparat, iar atunci cand nu stiu ce as manca, apelez intotdeauna la el. Dar nu mi-am dat seama niciodata ca odata cu aceasta gustare delicioasa mancam si cateva felii sanatoase de paine care nu azi, nu maine, dar in timp imi adaugau la silueta adevarate kilograme.
Ce este zacusca pana la urma? O metoda de conservare a legumelor prin fierbere si adaugare de conservanti si sare. Sunt multiple soiuri de zacusca care contin felurite legume. Oricare dintre ele insa, nu poate „supravietui” trecerii timpului fara sare si conservanti alimentari, care le asigura „prospetimea”. Ei bine, toate aceste elemente ajutatoare nu sunt tocmai recomandate in silueta ta si nici sanatoase. Continutul ridicat de sare, dar si conservantii alimentari care sunt pusi uneori, atenteaza la sanatatea fizica si la greutatea ta. Plus ca procesul de preparare elimina toate elementele nutritive din aceste legume, prin fierbere, si atunci de unde perceptia ca acest aliment este foarte sanatos? Mananca legumele proaspete, cand vrei sa mananci ceva rapid si practic, fa-ti o salata!
2. Gemul si dulceata – un desert de iarna?
Gemurile preparate in casa nu se compara deloc cu cele cumparate. Toata lumea ne spune cat sunt de sanatoase si naturale aceste alimente. Nu ati intalnit persoane care sa va recomande acest desert pornind de la ideea: facut in casa, natural, sanatos si gustos? Eu da, cel putin astfel de idei mi se inoculau in trecut. Fie ca era de gutui, de visine, de prune, nuci, caise sau alte fructe, ele erau incantarea mea de fiecare zi. Ce putea fi mai delicios decat sa savurez o felie de paine cu unt si cu dulceata? Un deliciu inegalabil! Adevarat! Dar cum tot ce e mai gustos si mai delicios in opinia noastra, este si interzis in dieta, nici acest caz nu face exceptie, astfel ca aceste „bombe calorice”, asa cum sunt numite de nutritionisti, sunt categoric eliminate dintr-o dieta alimentara echilibrata.
De ce? Datorita continutului excesiv de zahar din continutul lor. Numai eu stiu cand stateam la bunici si preparam dulceturi, cum se puneau pungi de zahar in compozitie. Si astfel usor de dedus rezultatul: zahar = calorii multe = kilograme in plus!
Ca sa nu mai spunem si de combinatia uzuala care se face, aceea de paine cu unt si dulceata, toate combinate, asigurand un aport caloric „exploziv”. Eliminati acest desert, ce-i drept, delicios, din programul alimentar, si limitati-va la fructele in stare naturala, care exista pe piata iarna: banane, portocale, kiwi, mandarine si multe altele. Un pahar mare de suc natural, un piure de fructe sau pur si simplu fructele amestecate cu cereale si lapte pot inlocui cu succes un mic-dejun, de exemplu.
3.Muraturile – un deliciu iernatic inevitabil!
Nu exista casa in care sa nu existe muraturi in sezonul rece! Fie ca sunt preparate acasa, fie ca sunt cumparate, ele constituie un „must-have” al sezonului rece din punct de vedere nutritiv. Si orice mancare preparata in casa, parca este mai gustoasa daca ai langa cateva muraturi delicioase.
Exista o oarecare „dezlegare” la aceste produse atunci cand esti la dieta, deoarece asa cum spunea si dr. Nicoleta Mindrescu de la Alia Medical, atunci cand vorbeam de produsele traditionale de iarna, singurul inconvenient la aceste produse este excesul de sare pe care il contin sau eventualii conservanti alimentari, care se gasesc in cele cumparate. Spre deosebire de zacusca, in care legumele isi pierd calitatile nutritive, datorita procesului de fierbere la care sunt expuse, muraturile isi pastreaza toate vitaminele si elementele nutritive prin procesul de fermentatie.
Muraturile sunt de obicei consumate ocazional, si in cantitati destul de mici, ceea ce nu afecteaza foarte mult dieta sau sanatatea. Insa ideale sunt muraturile desarate, ne spune Dr. Mindrescu. Chiar daca au fost puse cu foarte multa sare, le poti pune ulterior la desarat in apa.
Muraturile sunt de asemenea o buna sursa de vitamina C, extrem de benefica in sezonul rece.
4.Compotul - dulcele de casa!
Compotul „home-made”, ca la mama acasa, ar putea avea din punct de vedere dietetic cam aceleasi probleme de natura calorica ca si gemul sau dulceata. Excesul de zahar pe care-l contin, fac din el un aliment inutilizabil intr-o dieta. In cazul in care nu se tine dieta se poate consuma, dar nu exces si nu in fiecare zi. Iar nutritionistii merg pe principiul fructelor proaspete si nu al celor conservate. Pe de-o parte sunt de acord cu ei: pentru ce sa consum fructe fierte si indulcite, cand ma pot bucura de gustul lor proaspat?
Alimente „energizante”...de sezon:
Pe langa traditionalele preparate romanesti pe care avem tendinta sa le degustam in sezonul rece, mai exista o serie de alimente si mancaruri cu care ne alimentam in exces in perioada rece, mai mult decat in perioada verii:
Macaroanele si branza: pastele sunt o sursa bogata de energie si recomandate de specialisti in diete, insa nici aceste nu trebuie consumate in exces, si mai ales trebuie sa fie integrale, neprelucrate. S-a constat ca o portie de macaroane (din comert, rafinate) cu branza (normala) contine aproximativ 529 de calorii, ceea ce este excesiv de mult. Multa atentie la paste si de asemenea cand alegeti branza, cautati-o in rafturile magazinelor pe aceea cu continut scazut de grasimi.
Supele creme de legume sau cele cu concentrat de legume: sunt un mare trend iarna; chiar si pentru mine! Cand am pofta de ceva fierbinte si rapid, care sa ma incalzeasca, apelez intotdeauna la o supa la plic. Acestea au un continut bogat in sodiu, iar daca mai adaugi si crutoane in ele, ajungi rapid la peste 400 calorii pe portie. In locul acestor supe, poti face supele cu pui, realizate in casa si au un continut scazut de sodiu. Dureaza un pic mai mult, dar sunt mai satioase, gustoase si sanatoase.
Carnea: iarna se consuma foarte multa carne, de toate felurile si preparate diferit. Nu mai spun ca nue ste recomandata carnea de porc, care este „vedeta” in acest sezon, dar si felul in care sunt servite diversele fripturi influenteaza numarul de calorii. Adica si daca mananci carne de pui, de curcan sau de vita, dar adaugi in prepararea ei diverse sosuri si garnituri, ajungi usor la o portie de peste 500 calorii.
Prajituri „home-made”: sezonul rece este echivalent cu placerea de a face prajituri in propria casa. Cel putin in caminul meu se practica. Nu trece weekend fara a prepara o prajitura de casa. Insa gustul delicios al acestora ascunde o multime de ingrediente „surpriza”: faina, oua, zahar, frisca, creme si alte bombe calorice de care probabil nici nu iti dai seama. Depinde de la prajitura la prajitura numarul de calorii pe portie, dar este destul de mare. Nu este nici o tragedie sa gusti, dar ai grija cu autocontrolul.
Iata cateva preparate de evitat in aceasta iarna, dar si cateva alternative utile in dieta ta! Tu ce fel de preparate consumi iarna? Ti se pare ca obiceiurile tale alimentare s-au schimbat in sezonul rece? Spune-ne mai multe pe forum.