Totul a pornit de la un pulover pe care Leah Vincent l-a cumparat cu o zi inainte de Yom Kippur. Un pulover decent, care avea, insa, dantela la guler si la incheieturi, fiind si usor mulat, lasand sa i se vada formele de adolescenta.
Se afla in Israel la un seminar, iar in ziua imediat urmatoare, mama a sunat-o afland de piesa vestimentara nepotrivita pe care Leah o cumparase.
"Comportamentul tau este inacceptabil. Iti dam sanse peste sanse, iar tu persisti in greseala si ii ranesti pe ceilalti. Esti o dezamagire. Nu vei mai primi bani de buzunar. Va trebui sa te descurci singura. Crezi ca esti mare? Hai sa vedem cat de mare esti."
Leah avea doar 16 ani, insa din cauza unui pulover trebuia sa spuna adio copilariei.
Crescuta intr-o familie ultra-ortodoxa de evrei din Pennsylvania, facuse deja o serie de greseli inacceptabile, cum ar fi sa ii scrie unui baiat sau sa isi exprime interesul pentru educatie, insa puloverul cu dantela fusese ultima picatura.
Familia a respins-o definitiv pana la urma, trimitand-o sa locuiasca singura la New York inainte sa implineasca 18 ani.
Fara sa aiba habar cum functioneaza lumea cu adevarat, Leah a luat-o pe o cale gresita, dezvoltand un comportament promiscuu, pe care il descrie indurerata in volumul "Cut Me Loose".
Leah Vincent are acum 31 de ani. A fost crescuta in Pittsburg, fiind cel de-al cincilea copil din cei 11 frati ai familiei devotate stilului de viata monahal al comunitatii Yeshivish.
Tatal ei, rabin la una dintre cele mai mari sinagogi sin stat, si-a trait viata incercand sa ii aduca pe oameni mai aproape de Dumnezeu indemnandu-i sa se indeparteze de stilul de viata modern si sa imbratiseze adevarata vointa a Domnului - stilul de viata Yeshivish, unul dintre cele doua grupuri de evrei ultra-ortodocsi.
In comunitatea Yeshivish exista o segregare stricta a sexelor.
"Femeile din familia mea nu aveau voie sa mearga la scoala sau sa devina oameni de stiinta. Barbatii detineau autoritatea acasa si in societate", scrie Leah.
Cele doua teluri importante ale unei femei erau sa fie modesta si ascultatoare. Pentru a atinge aceste teluri, potrivit celor scrise de Leah, o femeie trebuia:
Sa poarte bluze inchise pana in gat si cu maneci care sa ii acopere mainile cel putin pana la cot, iar fustele trebuiau sa depaseasca linia genunchilor. Erau interzisi pantalonii cu imprimeu, dar si curelele late, intrucat erau considerate provocatoare.
Sa nu vorbeasca cu barbati necasatoriti.
Sa fie vazute si nu auzite. Comunitatea nu privea cu ochi buni femeile care cantau sau vorbeau prea tare.
Aceste reguli (si multe altele) erau vitale pentru mentinerea unei bune reputatii, necesare pentru a gasi un sot potrivit.
"Sexualitatea fetelor era atat de puternica", scrie Vincent, "orice semn trebuia sa fie complet ascuns."
Desi initial a fost credincioasa, Leah a devenit curioasa in adolescenta. Astfel a ajuns sa ii scrie scrisori fratelui mai mare al uneia dintre prietenele ei. Parintii au aflat si s-au cutremurat, iar zvonul s-a imprastiat rapid in comunitate. Daca familia ei stia de scrisori, toti petitorii din Pennsylvania si pana in Israel stiau de asta.
"Eram acum insemnata drept fata care a vorbit cu baieti. Nu mai eram o fata buna. Am vrut sa fiu buna. Eram doar prea curioasa. Dorintele mele malefice ma dusesera pe cai gresite."
Apoi Leah i-a spus mamei ca vrea sa mearga la scoala. Raspunsul a fost scurt si brutal:
"Incearca si ii vom da un telefon doctorului Pretsky (un psihiatru) si il vom ruga sa te interneze in spital."
Dupa acest incident, parintii i-au gasit un apartament in Kensington, Brooklyn, cu o chirie de 450 de dolari pe luna si un job de secretara, cu un salariu modest. I-au platit prima luna de chirie, insa apoi au lasat-o de izbeliste.
Bani au fost principala problema, dar si singuratatea a lovit-o puternic. Traia de pe o zi pe alta cu o felie de paine, branza si eventual un strop de ketchup. Mama o suna doar rareori, iar tatal a intrerupt orice forma de comunicare cu ea. Cat despre prieteni, ii fusese intotdeauna greu sa socializeze, iar acum devenise pur si simplu o fantoma, nefiind obisnuita cu lumea din afara comunitatii.
Pentru a lua contact cu oamenii, a inventat un chestionar cu privire la fericire, prefacandu-se ca este studenta si a inceput sa abordeze oameni prin parc.
Apoi l-a cunoscut pe Nicholas. Confuza, crezand ca este indragostita, i-a cerut ajutorul mamei. "Daca... s-ar intampla ceva cu un barbat. Daca m-as culca cu unul, ati considera ca am murit?"
Raspunsul afirmativ al mamei nu a oprit-o, insa, sa il vada pe Nicholas in continuare. In cele din urma, barbatul a incetat sa mai ia in seama refuzul tinerei si a violat-o in subsolul unui club din Manhattan.
Leah stia atat de putine despre propriul corp si despre sexualitate incat s-a intrebat dupa cele intamplate daca acela fusese un act sexual.
"Nu mai eram virgina, asa ca nu mai puteam fi acceptata in familie. Fara dragostea lui Nicholas eram un nimeni."
Nicholas, insa, nu era un sfant. Era un traficant de droguri care a folosit-o, a abuzat-o si apoi a parasit-o.
Leah a incercat sa isi ia viata in repetate randuri, abuza de analgezice si a petrecut zile intregi intr-un spital de psihiatrie.
"Eram o c**va nebuna, coplesita de evenimentele care ma chinuiau in cosmarurile mele", scrie Leah in biografia tulburatoare.
I se intampla exact ceea ce i se spusese in comunitatea ultra-ortodoxa ca va pati daca va calca stramb. Asa ca daca era considerata o femeie usoara, s-a gandit ca ar putea foarte bine sa se comporte ca atare.
A postat un anunt pe internet, in care cauta un "aranjament cu beneficii de ambele parti".
Raspunsurile au fost multiple, dar l-a ales pe cel al unui avocat. Desi locuia in oras de multi ani, tot nu stia pe ce lume traieste. Nu i-a specificat clientului un pret si a acceptat sa se intalneasca la el acasa. Dupa ce a profitat de ea de doua ori, i-a dat in schimb doar 60 de dolari. Rusinata, a jurat ca nu va mai practica prostitutia niciodata.
In ciuda evenimentelor nefericite, a aflat ca fusese acceptata la Brooklyn College, asa ca s-a concentrat pe educatie si lua numai note mari, in ciuda faptului ca lucra full-time ca secretara.
Prima relatie sanatoasa, scrie Leah, a fost cu un profesor insurat, cu 42 de ani mai in varsta decat ea. El este cel care a incurajat-o sa isi exprime opiniile cu privire la politica, cultura si lume in general, idei pe care nici ea nu stia ca le are.
"M-a ajutat sa dezvolt o voce mai puternica", scrie Leah.
In cele din urma, sotia a aflat de aventura si astfel s-a incheiat etapa care a ajutat-o sa faca urmatorul pas in ceea ce priveste educatia. Inainte de a se desparti de profesor, Leah capatase destula incredere in ea incat sa aplice la facultate si a fost acceptata la Harvard, unde a primit si bursa.
Libertatea ei nu mai depindea de familie, barbati sau sex cand a ajuns la facultate. A reusit de una singura.
"Nu am castigat libertatea in ziua in care am purtat puloverul nepotrivit. Libertatea a fost o calatorie lunga si plina de provocari, de intrebari referitoare la ce inseamna sa fii femeie", concluzioneaza Leah Vincent, in prezent absolventa a Universitatii Harvard, in varsta de 31 de ani.
Se ocupa in prezent de o organizatie non-profit menita sa ii ajute pe fosti evrei ultra-ortodocsi, ca si ea, sa reuseasca in afara comunitatii. Aici l-a cunoscut pe Zeke, actualul ei sot, caruia i-a oferit si o fetita.
"Cred cu tarie ca toti oamenii ar trebui sa aiba dreptul de a decide in viata. Sunt recunoscatoare in fiecare zi ca am supravietuit acestei calatorii, ca pot sa traiesc o viata pe care am ales-o si ca acum traiesc intr-o societate unde vocea mea poate fi auzita."
Citeste si:
Nefericirea - pretul platit de femei pentru independenta?