Unul dintre avantajele faptului ca apartii unui grup bine inchegat, in care oamenii se ajuta intre ei este capacitatea de a actiona in prezenta unor amenintari din afara grupului. Cum se spune, unde-s multi, puterea creste, iar oamenii isi dau seama de asta, cautand compania celorlalti atunci cand sunt deprimati sau suparati.
Prietenii te feresc nu numai de dusmanii externi, ci si de cei interni, asa cum arata studii recente, constand in probleme de sanatate.
Pentru a determina impactul legaturilor sociale asupra starii individului trebuie doar sa luam in considerare ce se intampla atunci cand intrerupem aceste legaturi. Multi vorbesc despre o "inima franta", ce compara durerea unei respingeri sociale cu durerea fizica. S-ar parea ca aceasta este mai mult decat o metafora: exista doua componente ale durerii fizice, o senzatie neplacuta din punct de vedere emotional si o senzatie de stres senzorial, asociata diferitelor structuri ale creierului. Durere sociala este localizata in aceeasi zona a creierului implicata in componenta emotionala a durerii fizice. Aceasta legatura reflecta conexiunea dintre relatiile sociale si procesele psihologice ale corpului.
Intr-un studiu recent, cercetatorii au dovedit ca legaturile sociale si contactul constant cu familia si prietenii duc la o scadere a mortalitatii la femeile ce sufera de cancer la san. Mai mult, analizarea a 148 de studii pe aceasta tema a scos la iveala nu numai ca legaturile sociale ne ajuta sa depasim probleme de sanatate, ci si ca lipsa acestora cauzeaza unele afectiuni.
Dupa o perioada de noua ani, s-a constatat ca oamenii cu legaturi sociale slabe aveau un risc de deces de doua ori mai mare decat indivizii cu o retea sociala dezvoltata, avand aceiasi factori de risc ca si cei din prima categorie, cum ar fi fumatul sau boli mostenite genetic.